Iuliana:
Buna ziua,
Am 27 de ani. Sunt insarcinata in 13 saptamani.
Istoric personal: carcinom tiroidian operat (tireidectomie totala) la 16 ani; tratament cu eutyrox si controale periodice.
Inainte de sarcina, valoarea TSH-ului a fost mentinuta cat mai aproape de limita inferioara, dar s-a incadrat intotdeauna in limite normale.
Pe perioada sarcinii, am facut analizele TSH si Free T4 cu urmatoarele rezultate:
7 saptamani:
– FT4: 1,09 (val normale 0,70-1,48ng/dl)
– TSH: 1,29 (val normale 0,35-4,94 microUI/ml)
Tratament: 4 zile Eutyrox 100, 3 zile Eutirox 125.
12 saptamani:
– Ft4: 1,18 (val normale 0,70-1,48ng/dl)
– TSH: 10, 56 (val normale 0,35-4,94 microUI/ml)
Tratamentul a fost ajustat: 5 zile Eutyrox 150, 2 zile Eutyrox 125.
In familie, nu exista cazuri de afectiuni tiroidiene.
1)In ce masura credeti ca aceasta crestere a TSH-ului ar fi putut afecta dezvoltarea neurologica a copilului? Imi este foarte teama sa nu fi avut efecte ireversibile.
2)La cat timp recomandati repetarea analizelor TSH si free T4, in lunile urmatoare?
Multumesc
Raspuns:
– este putin probabil sa existe vreun efect negativ important al acestui deficit minor de hormoni tiroidieni; studiile care s-au facut in legatura cu hipotiroidismul in sarcina au fost, in general, la paciente care nu au primit deloc tratament pe parcursul sarcinii (paciente cu tiroidita cronica); acestea au arata ca pot aparea scaderi cu cateva (3-7) puncte ale IQ-ului la copii nascuti de paciente cu hipotiroidism subclinic (TSH crescut, freeT4 normal); in aceste conditii, se poate presupune ca efectul asupra fatului va fi si mai putin important (deci nesemnificatv) in cazul dvs, cand sarcina este urmarita si acest deficit a aparut doar pe o perioada a sarcinii;
– in orice caz, mentinerea nivelulul TSH in limitele recomandate in sarcina nu se poate obtine in multe cazuri, deoarece necesarul de hormoni se poate modifica relativ rapid de la o saptamana la alta; este esential ca monitorizarea sa se faca in mod frecvent, tocmai pentru a surprinde si trata cat mai rapid hipotiroidismul aparut la un moment dat;
– recomand repetarea TSH si freeT4 la 4 saptamani de la instituirea noii scheme de tratament;
Dr. Claudiu Ţupea
Buna ziua
Va multumesc pentru raspunsul de la intrebarea nr.135 si va rog sa-mi mai dati cateva lamuriri la urmatoarele intrebari:
-dupa operatie cand se va extirpa adenomul de pe glanda paratiroida vor fi probleme cu asimilarea calciului in organism?este posibil sa am o hipocalcemie severa?daca da atunci ce trebuie sa fac pentru a reveni la normalitate?(se va mai putea reveni la o valoare normala a calciului?)
-se vor extirpa toate glandele paratiroide sau numai cea afectata?
-la ce probleme de sanatate trebuie sa ma astept dupa operatie?
Va multumesc pentru lamuriri.
Buna ziua,
Am 27 de ani, si o sarcina de 11 saptamani. In august 2009 am fost diagnosticata cu Tiroida autoimuna, fara alte implicatii, avand ATPO 182, Antitiroglobulina 760, FT4 12.4 si TSH 2.7.
In primele 5 saptamani de sarcina am refacut analizele si valorile erau:
FT4 15.2 (VN 12-22)
TSH 4.07 (0.27 – 4.2)
ATPO 266 (max 26)
Anti Tiroglobulina 707 (max 115)
In urma acestor analize Dr endocrinolog mi-a prescris Seleniu (200), Iodid (100) si Calciu (100) , Euthyrox 25.
Dupa 9 zile de euthyrox mi-am refacut analizele si TSH-ul era de 3.36 si FT4 de 14.4 , in saptamana a 9 de sarcina. Pentru a imi acorda suplimentul necesar in sarcina mi-a marit doza de euthyrox la 50 (6 zile cu o zi pauza). Nu am refacut inca analizele dupa aceste valori.
As vrea sa va intreb daca acest tratament integrat, cu Seleniu, calciu, iod si euthyrox este bun pentru tiroida autoimuna in sarcina, este tipic pentru aceasta boala, deoarece citesc lucruri contradictorii despre fiecare dintre aceste suplimente in perioada sarcinii. Iodul se administreaza in caz de autoimuna?
Multumesc,
Mihaela