Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (277)

October 8, 2010

Laura Muscalu:

Buna ziua domnule doctor,

Am dori sa va consultam in privinta unui nodul tiroidian (2/3 din LS) nederanjabil, nepalbabil si asimptomatic, care i-a fost depistat mamei mele, in varsta de 64 de ani. Din cauza dimensiunilor alarmante (pentru noi!), ne-am programat deja pentru operatie la Bucuresti, desi medicul care a consultat-o pe mama nu recomanda acest lucru. Bineinteles ca nici noi nu inclinam spre operatie, dar asa cum probabil stiti, tendinta naturala a persoanelor necunoscatoare este de a asocia prezenta nodulilor cu o probabilitate crescuta a cancerului, si ne e teama sa nu intarziem.
Rugamintea noastra ar fi sa aruncati o privire asupra acestor 2 ecografii (efectuate de 2 medici diferiti !), sa ne spuneti daca e ceva care sa sugereze malignitatea acestui nodul, si sa ne ajutati sa luam o decizie in privinta operatiei.
Iata care este istoricul:

ECOGRAFIA 1: 27 Ianuarie 2010:

LDT: DIMENSIUNI: 14,83/15,56/37,07mm; VOLUM: 4,48ml;ECOSTRUCTURA: contur regulat, vascularizatie moderata
….aici ceva ce nu se intelege…., bine delimitata, nevascularizata, de 1,47/1,78 mm
LST:DIMENSIUNI: 14,41/16,50/30,02mm; VOLUM:3,74 ml;ECOSTRUCTURA: contur regulat, vascularizatie moderata
2/3 exterioara este ocupata de nodul tiroidian , bine delimitat, cumulatie periferica, ecostructura mixta cu multiple calcificari in structura de: 11,41/14,11 mm/20,32 mm,; volum 1,71 ml.
ISTM: DIMENSIUNI: 3,77 mm

ECOGRAFIA 2: 27 septembrie 2010

Lob Drept: FORMA: ovoidala; DIMENSIUNI: 13,2/166 mm; STRUCTURA:omogena; contur regulat; slab vascularizat
Lob Stang: FORMA; ovoidala; DIMENSIUNI:14,7/17,1 mm; STRUCTURA: imagine nodulara, contur regulat, bine delimitat, structura inomogena, depuneri calcare, cu diametru 11,4 mm si aria 0,78 cm2, prezinta slab semnal dopler. Contur neregulat, slab vascularizat.
Istm: slab vascularizat

ANALIZE SANGE:
TSH: 1,090 uUI/ml (referinta: 0,44 – 4 uUI/ml)
T4 (Tiroxina Totala): 7,00 ug/dl (referinta: 4,5-12,0 ug/dl)
Anti-tiroperoxidaza(anti-TPO) ,10,0 UI/ml (referinta < 35 UI/ml)
Calciu seric: 10,2 mg/dl (referinta: UM = 8,5-10,5)

Va multumim anticipat pentru tot acest efort, si asteptam cu nerabdare raspunsul dumneavoastra,
Laura

Raspuns:

– inteleg, din prima ecografie, ca este vorba de un nodul de lob stang tiroidian, cu diametrul maxim in jur de 2 cm; aceste dimensiuni, in sine,  “il califica” pentru o evaluare mai atenta; faptul ca este clar delimitat poate fi un argument pentru o natura benigna; prezenta calcificarilor este mai sensibila, iar ecografia nu lamureste problema; microcalcificarile (submilimetrice, fara “con de umbra”) sunt un semn ingrijorator, putand indica un carcinom tiroidian papilar; macrocalcificarile, pe de alta parte, nu au nicio semnificatie din acest punct de vedere; repet, ecografia nu spune care este tipul de calcificare descris;

– a doua ecografie este si mai neclara; conform cu datele prezentate de dvs, este dat un singur diametru (care dintre ele: longitudinal, tranvers, antero-posterior?) si aria nodulului (o chestie inutila in absenta diametrelor); nici macar nu se poate spune daca dimensiunile nodulului s-au modificat; calcificarile sunt tot acolo, dar din nou nu stim de care tip; prezenta circulatiei sangvine intranodular (semnal Doppler) poate fi un element de suspiciune;

– in concluzie, ecografiile prezentate aduc cateva date importante privind acel nodul, dar nu sunt, in opinia mea, complete; in acelasi timp trebuie sa stiti ca ecografia, in sine, nu confirma si nici nu infirma benignitatea/malignitatea, doar orienteaza; cu toate acestea, nu cred ca o operatie este necesara “de urgenta”, mai ales ca prezinta niste riscuri (cu atat mai mari cu cat este facuta de un chirurg care nu are experienta mare pe aceste tip de interventie); un posibil pas urmator logic ar fi efectuarea unei punctii tiroidiene cu ac fin, pentru a lamuri natura nodulului; doar daca in urma acesteia se stabileste ca este un nodul malign sau cu suspiciune este indicata operatia; in plus, masurarea calcitoninei din sange (se lucreaza la multe laboratoare) va exclude un carcinom tiroidian medular;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu