Răspunsuri la întrebări (276)

florentina:

buna ziua
am 30 de ani,1.63 m inaaltine,61 kg, rudele nu au fost diagnosticate cu afectiuni ale glandei tiroide, iar recent datorita faptului ca imi cadea foarte tare parul, am mers la medicul endocrinolog.
analizele efectuate:
anticorpi anti tiroglobulina 14,1(interval referinta 0-42Ul/ml)
ATPO – 71,9(interval referinta 0-35 Ul/ml)
FT4 -1,3(interval referinta 0,65-2,3 ng/dL)
TSH- 1,37(interval referinta 0,4-4 uUl/mL)
am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cronica, dar nu mi s/a prescris nici un tratament intrucat mi s-a spus ca este vorba de o normotiroidita.
ulterior mi/am facut analiza testoteronului( 1,24, interval referinta 0,13- 1,08ng/ml).
am facut un control ginecologic, iar aici totul a fost in regula.
mi s-a spus ca, caderea parului se datoreaza nivelului crescut de testosteron precum si datorita tiroiditei si mi s-a recomandat sa iau Melleva.credeti ca ar trebui sa iau si un tratament pt tiroidita.as vrea sa stopez cumva caderea parului.ce imi recomandati?

Raspuns:

– un nivel usor crescut al ATPO nu inseamna neaparat tiroidita autoimuna; o parte semnificativa (5-15%) din populatie are nivelul acestor anticorpi ceva mai mare decat limita superioara si nu ajung sa faca boala; de principiu, valorile peste 150-200 UI/ml indica, cu probabilitate mult mai mare, prezenta tiroiditei autoimune; in concluzie, daca nu exista si o confirmare ecografica (modificari specifice la ecografia de tiroida), diagnosticul este discutabil; oricum, nu aveti nevoie de tratament la acest moment;

– mult mai probabil, testosteronul crescut are legatura, macar in parte, cu caderea parului; daca ciclurile menstruale sunt neregulate si/sau ovarele au un aspect multichistic ecografic, poate fi vorba de un sindrom de ovar polichistic; aceasta este cea mai comuna afectiune care determina tulburari de ciclu menstrual si cresterea nivelului de testosteron la femei; in orice caz, ar trebui stabilita cauza exacta a acestui exces de testosteron; tratamentul cu Melleva va reduce nivelul testosteronului si va ameliora caderea parului dupa mai multe luni de tratament (minim 3-4), daca sursa este ovarul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (276)”

  1. multumesc pentru raspuns.
    intr-adevar am facut si o ecografie, iar rezultatul a fost: parenchim cu aspect hipoecogen moderat, usor neomogen, fara formatiuni nodulare.
    la controlul ginecologic rezultatul a fost: ovar stang- aspect si dimensiuni normale fara formatiuni chistice, ovar drept -cu mici formatiuni chistice. nu am avut tulburari de ciclu menstrual, insa am observat ca este mult mai putin ca inainte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.