Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (395)

February 11, 2011

ana:

Buna ziua ma numesc ana si am 25 ani.Mi s-a pus diagnosticul de chist endometriozic stang.chistectomie stanga.Am fost operata clasic in februarie 2009 formatiunea era de 8/7.Mi s-a dat tratament cu Microgynon.Dupa o perioada am mers la tratament si chistul se reface e mic acum dar nu stiu daca este normal.Ce ma deranjeaza pe mine sunt durerile pe care le am acum si sunt crunte dureri pe care inaintea operatiei nu le aveam desi chistul era mare.Mi s-a spus ca de endometrioza nu voi scapa doar la menopauza si sa ma impacientez in momentul in care decid sa fac copii.Ciclul vine regulat din moment ce iau anticonceptionale, este abundent si dureros.In 2009 am facut si un consult la endocrinologie unde am facut urmatoarele analize vsh rezultat 6 valori de referinta <25, anti-tiroglobulina rezultat 437 valori de referinta 600 valori de referinta <34, tsh rezultat 6.32 valori de referinta 0.27-4.2. Diagnosticul a fost tiroida hashimoto si hipotiroidism frust.Nu i am dat importanta si mi am vazut de recuperarea dupa operatie.Ce simt acum?sunt obosita, intoleranta la frig,somnolenta excesiva, firele de par imi sunt subtiri iar unghiile foarte fragile, iar nivelul colesterolului este de 235 , intervalul de referinta este 100-200.mentionez consultatia la endocrinologie am efectuat o in 2009 si de atunci nu am mai fost.Puteti sa imi dati un sfat legat de ce ar trebui sa fac?Sa repet consultatia?Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– inca din 2009 nivelul TSH era anormal crescut, asta insemnand ca un hipotiroidism subclinic era deja prezent la acel moment;

– manifestarile descrise sugereaza deficitul de hormoni tiroidieni, dar confirmarea prin teste de laborator este oblgatorie; aceste teste sunt TSH si FreeT4; odata efectuate, trebuie sa faceti un consult pentru stabilirea fazei in care se afla boala si a tratamentului de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin), care, foarte probabil, se va dovedi necesar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Alina says:

    Buna ziua,
    Mama mea in varsta de 48 ani a fost operata de gusa nodulara in urma cu aproape 2 saptamani. A avut 3 noduli, unul pe lobul stang bine delimitat, incapsulat, cu diametrul de 1,6 cm, aspect parenchimatos-coloid, cu arii de hemoragie si mai multe arii neregeulate, de 3-4 mm, gri-albicioase si doi noduli pe lobul dreapt bine delimitati, incapsulati, unul de 1,8 cm diametru aspect parenchimatos gri-roz cu arii de hemoragie, celalalt cu diametru de 1,5 cm aspect parenchimatos-coloid. Restul parenchimului cu mici arii gri-albicioase, neregulate de 2-3 mm.
    In urma operatiei i s-a extirpat glanda in totalitate si i s-a pus diagnosticul de carcinom papilar al lobului tiroidian drept, varianta foliculara incapsulata, pT1bN0MxL0V0.
    In urma microscopiei a rezultat carcinom papilar, varianta foliculara incapsulata (nodulul de 1,8 cm descris la nivelul lobului drept), fara aspecte de multicentricitate. Capsula nodulului nu este invadata. Capsula tiroidei este libera de proces tumoral. Nu se observa invazie vasculara in materialul examinat (L0, V0). Marginile de rezectie sunt libere. In tesutul adipos perilobar drept este prezent un limfoganglion liber de metastaza. Restul tesutului tiroidian de la nivelul lobului drept si stang cu modificari histopatologice care corespund unei tiroidite Hashimoto nodulara.
    Concluzie: aspectul descris corespunde unui carcinom papilar al lobului tiroidian drept (varianta foliculara incapsulata) pT1bN0MxL0V0. Tiroidita Hashimoto nodulara. C73.9 M-8260/3

    Va rog sa imi spune-ti daca acest cancer este maling, daca se stie daca s-a extins si la alte organe sau ce se intelege din rezultatul anatomopatologic mai pe intelesul tuturor.

    Nu au fost semnalate boli de tiroida la rude, cel putin pana in prezent. Mama a mai fost operata de nodul la san dar nu a fost canceros. Simptomele au fost: nodul in gat la suparare, durere prin urechi.
    Vreau sa mai precizez ca in urma investigatiilor care s-au facut inainte de operatie, ecograf normal si ecograf eco-dopler, ni s-a spus ca acesti ganglioni nu sunt de acum ci de mai mult timp.

  2. Iuliana says:

    Buna ziua
    Ma numesc Iuliana, am aproape 28 de ani si din ianuarie 2010 am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, la un nivel al anticorpilor la valoarea de 144,5(valori de referinta 0-50), FT4 0,9 (valori de referinta 0,8-2,0), TSH 4,8(valori referinta 0,4-5,4), prolactina 11,3.In urma acestor analize mi s-a prescris Euthyrox 50 mg, spironolactona si yasmine, pe motiv ca as avea si un sindrom de ovare polichistice(testosteron 0,7 la valori normale intre 0,2 si 1,0).In luna a 10-a mi-am repetat analizele si valoarea AAT-TPO a ajuns la 248(valori referinta <=20), FT4 1,1(0.8-2.0), TSH 2,1(0.4-6.1),iar doza de euthyrox a fost marita la 75 mg.Acum o saptamana am facut din nou analizele si valoarea anticorpilor a devenit 356(referinta 0-34), TSH=2,66(referinta 0.2-4.2) iar FT4 17.19(12-22). Va rog sa-mi spuneti daca este normal ca, desi tratamentul sa fie administrat, nivelul anticorpilor sa creasca in continuare si daca acest tratament pe care il iau este cel corect pentru situatia mea. Totodata, in ultimele 10 luni am luat in greutate aproximativ 10kg, poate fi cauza si dezechilibrul acesta al tiroidei pe care inca nu l-am stabilizat?Va multumesc anticipat

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu