Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (46)

October 21, 2009

Balasz Melinda:

Buna ziua,

am 25 de ani, am fost dignosticata cu tiroida haschimoto in urma cu 8 luni. Rezultatele pe baza carora sa realizat dignosticul:
ATPO 288 (<34)
TSH 4,24 (0,27-4,20)
Am primit tratament cu eutyrox 25 pe 8 luni. dupa 8 luni am repetat analizaele, si rezultatele sunt:
ATPO 400 (<34)
TSH 5,02 (0,27-4,20)
FT4 14 (12-22)

Cat de grave sunt rezultatele? Ce pot face pentru a imbunatatii aceste rezultate? Anticorpii cum se pot reduce?

Multumesc.

Raspuns:

tiroidita Hashimoto (numita si tiroidita cronica) este o boala autoimuna in care sistemul imunitar nu mai recunoaste tiroida ca fiind parte a organismului si o ataca; acest atac poate distruge glanda, cu scaderea capacitatii de a produce hormoni si cu instalarea hipotiroidiei; tratamentul consta in administrarea pe cale orala a hormonilor pe care tiroida nu-i mai poate produce; in consecinta, tiroidita Hashimoto nu este o boala grava, fiind relativ usor de tratat, cu conditia sa fie diagnosticata si urmarita periodic, iar tratamentul sa fie urmat permanent;

– rezultatele prezentate de dvs arata ca boala a evoluat si necesarul de hormoni (Euthyrox) a crescut usor; cresterea nivelului ATPO arata tocmai aceasta intensificare a procesului autoimun care afecteaza tiroida; aceasta concluzie este valabila doar daca tratamentul cu Euthyrox (25 mcg/zi) a fost urmat in mod constant in aceasta perioada de 8 luni;

– obiectivul in tratamentul acestei boli este normalizarea TSH; in cazul dvs nivelul acestuia este minim crescut, iar valoare freeT4 este in limite normale, ceea ce arata un deficit minim de hormoni tiroidieni; cresterea dozei de Euthyrox la 50 micrograme/zi ar trebui sa normalizeze TSH-ul; testele de functie tiroidiana (TSH si freeT4) ar trebui repetate la 3 luni (nu la 8 ) de la schimbarea tratamentului pentru a verifica daca necesitatile de hormoni tiroidieni sunt acoperite;

– in tiroidita cronica nu tratam procesul autoimun care afecteaza glanda pentru ca este mult mai simplu si lipsit de efecte adverse sa inlocuim hormonii deficitari decat sa folosim medicamente care supreseaza imunitatea; de aceea nivelul ATPO este foarte util pentru diagnosticul bolii si mult mai putin important pentru urmarirea ulterioara; un nivel crescut al acestor anticorpi nu are niciun efect direct asupra sanatatii daca TSH este pastrat in limite normale, de aceea nu este important sa scadem nivelul ATPO;

Dr. Claudiu Ţupea

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu