Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1808)

February 11, 2018

Ioana Bucuresti:

Buna ziua.Va rog sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari,daca se poate.
Am 28 de ani,am fost diagnosticata la 18-19 ani cu B.Basedow,mi s-a prescris Thyrozol si Propranolol de un medic de la Spitalul Parhon.La 20 de ani am nascut fetita,sanatoasa,fara probleme.Nu am luat foarte in serios boala asta pana acum vrun an jumatate,pentru ca nu m-a deranjat prea mult.Acum un an si jumatate am fost la endocrinolog din nou si la primele analize,in noiembrie 2016,aveam ATPO (Ser)(chemiluminiscenta) – 1000 (Ir (interval ref)- 0-35/UI/ml),FT4 (Ser)(chemiluminiscenta) – 49.5. (Ir 10.3-24.4/pmol/l ,TSH (Ser)(chemiluminiscenta) – 0.004 (Ir. 0.5-4.5/microUI/mL).Mi s-a prescris Thyrozol 10 mg,1cpx2/zi si Propranolol 50 mg,1/2 cpx2/zi.Am inceput tratamentul.Diagnostic: B Basedow si tiroidita autoimuna.
In februarie 2017,aveam ATPO (Ser)(chemiluminiscenta) – 1000 (Ir 0-35/UI/ml), FT4 (Ser)(chemiluminiscenta) – 23.9 (Ir. 10.3-24.4/pmol/l),TSH (Ser)(chemiluminiscenta) – 0.004 (Ir 0.5-4.5/microUI/mL. Adica nici o modificarr in afara de cea a FT4.Am mentinut tratamentul pana in mai 2017,cand aveam: TSH (Ser)(MAGLUMI800)/Metoda-FEIA – 0.015μIu/ml (Ir 0.51-4.3/μIU/ml si FT4 (Ser)(MAGLUMI800)/Metoda-FEIA – 14.815 pg/ml (Ir 8.9-17.2/pg/ml).Dupa ce a vazut analizele medicul mi-a prescris sa raman pe aceeasi doza inca o saptamana si dupa o saptamana sa iau Thyrozol 30 mg/zi si a ramas pe aceeasi doza de Propranolol( 40 mg/zi) pana la urmatoarea revedere,in august-septembrie
La urmatoarele analize,din august,am avut FT4 (Ser)(electrochemiluminiscenta) – 8.39 pmol/L (Ir 12-22 pmol/L) si TSH (Ser)(electrchemiluminiscenta) – 0.086μUI/mL (Ir 0.270-4.20 μUI/mL).S-a recomandat in septembrie,reducerea la doza de 20 mg Thyrozol 10 zile,apoi iarasi,reducerea dozei la 15 mg,dupa cele 10 zile si ramanerea pe aceasta doza pana la urmatoarea revedere,in noiembrie.In noiembrie 2017 la urmatoarele analize aveam T RAB (Ser)(electrochemiluminiscenta) -10.35 UI/L (Ir <1.58), T3 (Ser)(electrochemiluminiscenta) -1.78 nmol/L (Ir 1.3-3.1 nmol/L), FT4 (Ser)(electrochemiluminiscenta) -12.8 pmol/L (Ir 12-22 pmol/L), TSH (Ser)(electrochemiluminiscenta) -0.488 μUI/mL (Ir 0.27-4.2 μUI/mL).A fost modificata doza de Thyrozol.O zi iau 15 mg/zi,urmatoarea doar 10 mg,apoi iar 15 si tot asa,si mi-a fost redusa si doza de Propranolol la jumatate,adica 20 mg/zi.
La ultimele analize,in 2 februarie,aveam FT4 (Ser)(electrochemiluminiscenta) -13.1 pmol/L (Ir 12-22 pmol/L) si TSH (Ser)(electrochemiluminiscenta) -0.72 μUI/mL (Ir 0.27-4.2 μUI/mL).In luna mai am facut o ecografie care a avut urmatoarele rezultate:
Lob drept:
Dimensiuni: *cranio-caudal: 6,5 cm. *antero-posterior : 2,1 cm *transvers: 2,2 cm
Ecostructura: fin granularaomogena,contur net.
Vascularizatie: fara anomalii de semnal Doppler
Imagini patologice: fara imagini nodulare solide sau chistice
Istmul: diametru AP: 0,8 cm,cu ecostructura fin granulara,contur net,fara imagini nodulare.
Lob stang:
Dimensiuni: * cranio-caudal: 6,5 cm
*antero-posterior:1,9 cm
*transvers: 2,7 cm
Ecostructura: fin granulara,contur net
Vascularizatie: fara anomalii de semnal Doppler
Imagini patologice: fara imagini nodulare solide sau chistice

Fara adenopatii notabile loco-regionale
Concluzii: Tiroida marita dimensional,cu ecostructura fin granulara,fara anomalii structurale nodulare.
Afectarea oculara nu este foarte mare.Exoftalmia e prezenta dar nu este foarte evidenta.
Mi s-a spus ca atunci cand se va regla TSH-ul,voi putea sa intru in carti pentru tiroidectomia totala.TSH-ul a fost destul de greu de adus pe linia de plutire,dar anul acesta sper sa se ridice suficient pentru a realiza operatia.Intrebarile mele sunt urmatoarele: Cat este de indicata tiroidectomia totala?Am inteles ca nu e chiar asa o veselie dupa ce ajungi sa o indepartezi.Adica pot aparea in continuare,alte probleme.Am luat in jur de 10 kg in greutate in 1 an jumatate de tratament continuu.Am auzit ca odata ce se instaleaza hipotiroidia pot lua in greutate,poate afecta fertilitatea,care oricum e afectata in sensul ca nu am mai ramas insarcinata niciodata de la primul copil in conditiile in care nu am folosit nici un fel de metoda contraceptiva.Nu a fost o mare problema pentru ca inca un copil nu a fost prioritatea noastra numarul 1 pana acum.Imi mai doresc un copil si imi este teama ca dupa extirparea tiroidei imi va fi si mai greu daca nu chiar imposibil sa il mai am.In ce fel si grad credeti ca a fost afectata fertilitatea de nu am mai ramas insarcinata de atunci?Imi este teama si ca nu imi voi mai putea controla greutatea,dupa operatie.Ce parere aveti? Ce ar trebui sa fac in conditiile astea?Va rog frumos daca se poate sa imi dati un raspuns.Multumesc.

Mentionez ca nu am dereglari de ciclu menstrual si nici alte probleme ginecologice de semnalat in afara de uter retroversat pe care probabil l-am capatat la nasterea fetitei ( pe cale naturala).Multumesc.

Raspuns:

– operatia de indepartare a tiroidei este unul din cele 2 metode de tratament definictiv, alaturi de tratamentul cu iod radioactiv;

– pe termen lung, toti bolnavii cu boala Basedow-Graves care nu sunt in remisie (valori normale ale TSH si FT4 in absenta tratamentului) ar trebui sa recurga la un tratament definitiv (cu exceptia celor cu contraindicatii clare);

– dupa operatia de indepartare a tiroidei (tiroidectomie) hipotiroidia NU se instaleaza DACA tratamentul de substitutie este urmat in mod corect; de asemenea, modificarile post-tiroidectomie ale greutatii sunt greu de legat de aceasta, DACA tratamentul de substitutie este adiminstrat corect;

– din punct de vedere al efectului tiroidei asupra fertilitatii, indepartarea tiroidei urmata de tratamentul substitutiv adecvat va avea un efect favorabil, comparativ cu o boala Basedow-Graves netratata sau chiar sub tratament corect cu Thyrozol; deci sansele unei sarcini dupa operatie NU vor fi mai mici decat in prezent, dimpotriva;

– sfatul meu este sa urmati recomandarile mediculul curant, operatia fiind clar indicata la cineva cu istoricul dvs medical;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Ioana Bucuresti says:

    Va multumesc din suflet pt ajutor si lamuriri.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu