Răspunsuri la întrebări (1809)

giorgiana:

Buna ziua.

In urma unor analize , am descoperit ca sufar de hipotiroidie autoimuna subclinica, anticorpii au iesit 150 , T3 SI T4 sunt in limite normale, Tsh ul variaza( 4, 6 , 8) fara tratament .
Am inceput sa iau euthyrox, mi s a recomandat o doza de 32,5 mg initial, dupa 2 saptamani mi a aparut o senzatie de nod in gat, am continuat tratamentul, TSH UL a scazut la 4 insa senzatia de nod in gat nu a disparut.
Din proprie initiativa am intrerupt tratamentul( medicul mi a spus sa iau o pastila de calmare), am mers la orl ,am facut testul pentru reflux gastric( nu a iesit nimic) si endoscopie nazala unde s-a descoperit ca esofagul e inflamat.
Dupa ce am lasat euthyrox ul, in afara de cateva zile, senzatia de nod in gat a disparut
Am schimbat medicul endocrinolog, am inceput cu 25 mg de euthyrox, pentru ca TSH UL a scazut doar de la 6 doar la 4 mi s a marit doza la 50 mg. Dupa doar 2 zile ,senzatia de nod in gat a reaparut, cu dureri uneori.
Am revenit la medic, mi s a redus din nou doza la 25 de mg , iar tsh ul e momentan 3.93
Problema e ca la 1 luna distanta, senzatia de nod in gat insotita de dureri a reaparut( doza luata e de 25 de mg momentan).
Nu stiu ce sa fac, incotro sa apuc…e posibil ca o reactie alergica la eutyrox sa se manifeste astfel?
Exista si posibilitatea ca cele 2 afectiuni sa nu aiba legatura, insa simptomele apar in momentul administrarii de euthyrox.
Medicul meu spune ca nu ar trebui sa am nicio reactie adversa si sa continui tratamentul.
Ce parere aveti?Nu stiu ce ar trebui sa fac…tiroida e putin marita, cu un nodul de 4 mm

Raspuns:

– tratamentul cu Euthyrox NU are niciun efect direct asupra tiroidei, el inlocuieste hormonii produsi de tiroida, care ajung prin circulatie in intreg organismul;

– din cele descrise, aceste manifestari NU sugereaza o forma de alergie; de altfel, levotiroxina (substanta activa din Euthyrox) este identica cu hormonul uman, o posibila alergie intra in discutie doar la excipienti;

– avand in vedere ca descrieti si durere la nivelul gatului, este indicata recoltarea testelor de inflamatie (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva), precum si evaluarea ecografica a tiroidei pentru a exclude o forma de tiroidita subacuta (una din putinele boli tiroidiene care se manifesta cu durere); ramane totusi, o ipoteza putin probabila;

–  aceasta senzatie de „nod in gat” este cel mai probabil subiectiva, de cauza strict psihologica, fara a fi determinata in mod obiectiv de tratamentul cu Euthyrox;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.