Ce este PET/CT?
O investigație medicală de înaltă performanță, care combină tomografia cu emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography – PET) cu tomografia computerizată (Computed Tomography – CT).
Prima (PET) este o evaluare de medicină nucleară care localizează zonele cu metabolism mai crescut utilizând fluorodeoxiglucoză (FDG), o moleculă de glucoză modificată atașată de un izotop radioactiv al fluorului (un element chimic). Glucoza va fi preluată de țesuturile cu consum energetic mai ridicat, iar izotopul de fluor va emite pozitroni, aceste particule care interacționează cu țesuturile și sunt apoi detectate de aparat.
A doua (CT) este o metodă radiologică uzuală, foarte frecvent utilizată, care ofera o imagine anatomică a organelor și țesuturilor cu ajutorul razelor X.
Prin suprapunerea celor două imagini obținem o evaluare PET/CT, care combină capacitatea PET de a detecta zonele hipermetabolice cu abilitatea CT de a preciza localizarea precisă și raporturile anatomice ale ariei respective.
Când e indicat PET/CT-ul?
Deoarece multe cancere au un metabolism celular mai intens decât țesuturile normale, PET/CT-ul s-a dovedit foarte util în oncologie, putând identifica tumorile, recidivele și metastazele, de multe ori înainte să se manifeste în vreun fel sau să fie vizibile prin metodele uzuale (ecografie, radiografie, CT, RMN).
Care e rolul PET/CT în cancerul tiroidian?
Cancere tiroidiene cel mai frecvent întâlnite (papilar și folicular) sunt tumori cu agresivitate redusă, lent evolutive. Asta inseamnă un metabolism care nu e foarte intens, ceea ce le face mai greu detectabile prin PET/CT. În cazul acestora, scintigrafia cu iod radioactiv este metoda mai bună. Totuși, dacă un cancer tiroidian papilar sau folicular nu mai captează iodul radioactiv, dar tiroglobulina se menține crescută (arătând persistența sau recidiva) și nu avem localizarea prin altă metodă, PET/CT-ul devine indicat.
Carcinomul medular tiroidian tinde, de asemenea, să fie lent evolutiv și nu este optim evaluat prin PET/CT (cu FDG).
Cancerele agresive, precum cel nediferențiat (anaplastic) sau limfomul tiroidian, sunt foarte vizibile la PET/CT. Cu toate astea, aceste tumori mari și rapid evolutive sunt bine descrise și prin metodele uzuale (CT și RMN), care sunt mai ieftine și mai accesibile.
Ce poate arăta la nivel tiroidian PET/CT-ul efectuat pentru un cancer al altui organ?
În esență, putem avea patru variante:
- o tiroidă normală va avea o captare redusă sau absentă glucozei marcate cu fluor radioactiv;
- în tiroidita autoimună, boala Basedow-Graves și alte forme de tirodită (adică inflamație) va exista o captare difuz crescută;
- mai multe focare captante se pot vedea în cazul unei guși multinodulare; în acest caz, o evaluare ecografică atentă ar trebui să identifice eventualii noduli cu elemente de suspiciune, aceștia urmând să fie apoi puncționați;
- prezența unui singur focar captant la nivel tiroidian este cea mai îngrijorătoare, un asemenea nodul având o probabilitate de 35-50% de malignitate, puncția fiind obligatorie în această situație;
Orice rezultat dintre cele de mai sus, cu excepția punctului 1, ar trebui să ducă pacientul la consult endocrinologic și ecografie, mai ales dacă nu există un istoric de boală tiroidiană.
Toate cele bune,
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).
Pingback: Cuprinsul categoriei – TIROIDA.ro