A. Care sunt cauzele principale de hipertiroidie (mai corect numită tirotoxicoză)?
- Boala Basedow-Graves
- Gușa polinodulară hipertiroidizată
- Adenomul toxic tiroidian
- Tratamentul cu doze prea mari de levotiroxină (Euthyrox sau Accu-Thyrox)
B. Ce este osteoporoza?
O boală care afectează întregul schelet, caracterizată printr-o combinație dintre alterarea microstructurii și scăderea masei osoase.
Afectează în special femeile aflate la menopauză, ca urmare a pierderii efectului protectiv la nivel scheletal al estrogenilor (hormoni secretați în cantități mari de ovare înainte de menopauză, dar mult mai puțin după instalarea acesteia).
Consecința esențială este o fragilitate osoasă accentuată, cu un risc crescut de fractură. Aceste fracturi osteoporotice apar fie spontan, fie la traumatisme ușoare, cum ar fi caderea din picioare pe o suprafață plană.
Dintre toate, fractura de col femural (șold) e cea mai de temut.
C. Care e legătura dintre hipertiroidie și osteoporoză?
Hormonii tiroidieni acționează la nivel osos, ajutând la menținerea unui metabolism normal când sunt în cantități adecvate.
În cazul excesului prelungit, hormonii tiroidieni vor accelera metabolismul la nivelul scheletului, cu un nivel al resorbției care îl va depăși pe cel al formării de os nou. Dacă aceste alterări persistă timp de luni sau ani, poate apărea osteoporoza.
E bine de știut ca hipertiroidia este una din cauzele principale de osteoporoză secundară, adică osteoporoza care are o altă cauză decât menopauza și înaintarea în vârstă.
D. Cine are riscul cel mai mare pentru apariția acestei complicații a excesului de hormoni tiroidieni?
- Cei cu forme mai severe de hipertiroidie – valori crescute sau foarte crescute ale T3 și T4;
- Pacienți cu hipertiroidie nediagnosticați și/sau netratați perioade lungi;
- Femeile aflate la menopauză – apare un risc cumulat;
- Cei cu vârsta de peste 65 de ani – din nou, apare efectul cumulat al hipertiroidiei și al pierderii osoase inerente înaintării în vârstă;
E. Tratamentul corect al hiperitiroidiei rezolvă osteoporoza?
În urma tratamentului adecvat apare, în interval de luni, o creștere a masei osoase, mai ales dacă hipertiroidia a fost severă și prelungită. Cu toate astea, se pare că nici rezistența oaselor, nici riscul de fractură NU revin la nivelele dinainte de apariția hipertiroidiei.
F. Ce trebuie făcut?
1.Diagnosticul și tratamentul prompt al hipertioidiei;
2. Efectuarea DXA (testul standard pentru a diagnostica osteoporoza) la cei cu forme severe, femeile aflate la menopauza, pacienți cu vârsta de 65 de ani sau peste, cei care au și alți factori de risc (de exemplu tratament cronic cu Prednison/Medrol/Dexametazonă);
3. Suplimentare cu vitamina D (în primul rând) și calciu la cei de peste 50 de ani;
4. Tratamentul cu medicamente specifice pentru osteoporoză la cei diagnosticați sau considerați cu risc crescut;
5. Monitorizare osoasă adecvată (istoric, examinare clinică, DXA, teste de laborator) în paralel cu tratamentul și urmărirea hipertiroidiei.
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).