Răspunsuri la întrebări (13)

Bodescu Laura:

Buna ziua!
Va scriu din nou deoarece am promis ca revin cu noutati dupa interventia chirurgicala pe care trebuia sa o fac in urma diagnosticului de Gusa nodulara LTS. Detaliile despre afectiune inca se mai gasesc in postarile mele anterioare.
Interventia a avut loc pe data de 1 iulie si nu a fost nici pe departe atat de alarmanta cum ma asteptam. Mi s-a realizat o lobectomie stanga si recuperarea a fost foarte usoara, fiind externata dupa numai 2 zile. Cicatricea pare sa se repare frumos, in urma unei suturi transdermice (daca am inteles bine). Inca mai am mobilitate ceva mai redusa la nivelul gatului, insa nu mi se pare ceva neobisnuit avand in vedere faptul ca au trecut doar cateva zile. Trebuie sa mai merg pe data de 8 iulie pentru scoaterea unor fire de la capetele inciziei (firele folosite la sutura fiind resorbabile) si pe data de 20 iulie pentru rezultatul examenului la parafina.
Singurele nelamuriri pe care le mai am sunt daca acum, ca am ramas numai cu un lob tiroidian, acesta va reusi sa preia intreaga functie a tiroidei sau va fi nevoie de tratament. Exista riscul sa ma ingras in urma operatiei?
Pot merge in vacanta la mare dupa jumatatea lunii august daca ma feresc de soare la orele pranzului si acopar zona cu crema de protectie solara foarte mare si o esarfa?

Va multumesc mult pentru rabdare si pentru ajutorul acordat!
O zi cat mai buna!

Raspuns:

– in primul rand ma bucur ca totul a decurs bine si ca ati depasit operatia fara probleme;

– legat de intrebari:

  1. lobul ramas poate prelua functia tiroidei, dar asta conduce de obicei la hipertrofierea (marirea) acestuia; pentru a preveni sa se intample asa se administreaza hormoni tiroidieni, 50% din secretia hormonala zilnica estimata; asta inseamna, de obicei, 50 micrograme de levotiroxina (Euthyrox) pe zi, luate dimineata pe nemancate, cu 1/2 ora inainte de micul-dejun; la 2 luni de la instituirea tratametului ar trebui verificat TSH-ul si ajustata doza in functie de rezultat;
  2. riscul de ingrasare nu este mai mare acum decat preoperator, cu condtitia ca TSH-ul sa ramana in valori normale;
  3. daca cicatrizarea decurge normal puteti merge fara probleme la mare in a doua jumatate a lunii august, cu masurile de protectie amintite;

Dr. Claudiu Ţupea

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.