Răspunsuri la întrebări (62)

Andreea:

Buna! Am 20 de ani si acum vreo 3 saptamani am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, in urma unor analize. Tsh-ul era putin peste limita normala,iar ATPO-900 (val. norm <12). Iau in prezent Euthyrox 25. In familie, bunica a fost operata de noduli tiroidieni. Ideea e ca am mai facut analize de tiroida in 2005, dar acestea au iesit normale, inclusiv ecografia. In urma ecografiei d-na doctor mi-a spus ca tesutul tiroidian este in mare parte foarte distrus de acei anticorpi.Este posibil sa fi evoluat asa de repede aceasta boala? Mentionez ca am si slabit foarte mult (aprox 15 kg)in cateva luni.
De asemenea, in urma unei ecografii la san s-a observat ca am si placard mastozic, iar ca tratament mi s-a prescris Progestogel si Mastodynon. Intrebarea mea este: voi putea lua vreodata anticonceptionale?

Raspuns:

– 4 ani (din 2005 pana in 2009) este o perioada suficient de lunga pentru ca o tiroidita cronica sa evolueze, nu este nimic iesit din comun nimic aici; tratamentul cu Euthyrox va trebui urmat permanent, iar doza poate creste in timp, de aceea trebuie facute analize periodice; obiectivul tratamentului este de a mentine TSH in limite normale;

– tiroidita cronica nu este o contraindicatie pentru utilizarea anticonceptionalelor;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (62)”

  1. Buna ziua,
    Fiica mea,in varsta de 38 ani, in data de 13 iulie 2009,afost operat? de noduli tiroidieni,(tiroidectomie cvasitotala) la Institul oncologic Cluj.Rezultatul examenului a fost : Macro:LOB DREPT de 4,5/3,5/1,5 cm prezentand pe sectiune o formatiune nodular? de 2/1/1 cm;LOB STANG de 3,5/2,9/0,4 cm.Micro: pe sectiunile examinate de la nivelul lobului drept este prezent un nodul adenomatoid cu arhitectura foliculara,adiacent caruia este prezent un focar de carcinom papilar tiroidian cu arhitectura papilara cu diametrul de 0,6 cm,situat la 0,2 cm de capsula.Focarul de carcinom papilar prezinta incluzii celulare,incizuri si corpi psamomatosi.Atasat lobului drept este prezenta o hlanda paratiroida.Sectiunile examinate de la nivelul lobului stang sunt de aspect histologic obisnuit.Atasat lobului stang este prezent un limfoganglion fara semne histologice de malignitate(pT1 NxMxLoVo.
    Urmare a rezultatului examenului a fost planificat? planificata pentru luna septembrie 2009,la sectia de medicina nucleara a Institutului Oncologic Cluj,pentru terapie cu I 131.Anterior administrarii I 131, rezultat analize Tg 21,4 ng/ml;Anti Tg 12/Ul/ml,TSH 42,71 uUl/ml. Dup? administrarea I 131,rezultat WBS postterapie-rest de tesut fixant la nivelul lojei tiroidiene.Recomandari tratament LT4 150ug/zi, urmand ca in luna noiembrie 2009,sa revina pentru determinarea TSH si FT4.Rezultatatul analizelor din luna noiembrie Sunt FT4:23,5 pmol/l si TSH :0,102 uUl/ml,valori care am inteles ca nu sunt bune,motiv pentru care s-a recomandat continuarea tratamentului cu LT4-150 ug/zi si revenirea la analize in luna decembrie 2009.Intrebarea mea este: care este cauza valorilor analizelor anormale,atat timp cat tratamentul indicat a fost luat corect, care este pericolul,este vorba de un inceput de recurenta a cancerului.Efortul fizic(un copil sub un an),starea de agitatie permanenta au putut influenta valorile rezultelor analizelor. Ce -mi puteti recomanda.Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.