rodica:
Buna ziua,
Revin la intrebarea 77 din 2009.
Dupa consultarea unui al doilea medic endocrinolog am inceput un tratament cu Eutirox de 25 mg-1 cp/zi, Omega 3-1 cp/zi, Cipcal-2 cp./zi timp de 10 zile pe luna, Panangin-3 cp./zi).
Am refacut analizele recomandate de medicul endocrinolog la 2 luni dupa inceperea tratamentului si rezultatele au fost urmatoarele:
TSH=5.648-valoare maxima laborator 4 (la inceputul tratamentului 4.82 mUI/L -valoare maxima laborator 3.6);
FT4 in limitele normale ale laboratorului;
Calciu ionic seric=3.6 mg/dl(minim laborator 4.2)-la inceputul tratamentului=3.7
Magneziu=1.65 (minim laborator 1.6)
Colesterol seric total=242 mg/dl (la inceperea tratamentului 270).
Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu rezultatele obtinute dupa aceste 2 luni de tratament.
Va multumesc.
Raspuns:
– valoarea usor crescuta a TSH arata ca tiroidita a evoluat si ca necesarul de Euthyrox a crescut; dublarea dozei (50 micrograme/zi) este urmatorul pas logic, cu repetarea analizelor la 6-8 saptamani; reamintesc ca este foarte important ca laboratorul sa fie unul de incredere in ceea ce priveste analizele hormonale, pentru ca nu sunt putine cazurile in care aceste analize nu se lucreaza corect si rezultatele nu reflecta realitatea;
– nu am reusit sa aflu cata vitamina D contine Cipcal; asa cum am precizat in raspunsul anterior, o doza zilnica (nu doar 10 zile/luna!) de 800 unitati de vitamina D este in general suficienta; calciul trebuie administrat 1 gram/zi; continui sa cred ca hipocalcemia usoara este cauzata de deficitul de vitamina D; disfunctia biliara de care suferiti poate influenta negativ absorbtia vitaminei D in intestinul subtire, de aceea doza necesara poate fi mai mare; alte cauze ale scaderii nivelului calciului sunt mult mai rare;
– opinia mea legata de modificarea tratamentului este doar informativa; acesta se schimba doar in urma consultului endocrinologic;
Dr. Claudiu Ţupea
Buna ziua!
Am 23 de ani, 1,77m, 70 kg. in urma cu aproximativ 5 ani am fost diagnosticata cu hipertiroidie, care a remis ca urmare a tratamentului timpuriu. De doi ani nu mai fac tratament (am luat thyrozol), imi iau periodic analize si valorile ies normale. Ultima oara mi s-a recoltat pentru prima oara pana acum ATPO care a rezultat a fi gigant (6000, fata de 60, valoarea de referinta) – valorile pt ft3, ft4, tsh normale, chiar aproape de mijlocul intervalelor de referinta. Este necesar un tratament sau doar tinerea sub control a tiroidei/analize periodice?? Doar valoarea ATPO modificata, cu valori normale pt ft3, ft4 si tsh, are vreo influenta negativa in cazul unei potentiale sarcini?
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua,
Ma numesc Ana, am 29 ani si am fost diagnosticata luna aceasta cu hipertiroidie, rezultatul analizei de sange fiind: TSH 0,020 mU/L iar T4 33,25 pmol/L. Mentionez ca nu simt sa am din simptomele pe care le-ati enumerat aici pe site, iar toate celalalte analize de sange si urina sunt normale.
Nu stiu sa fi existat cineva la mine in familie cu probleme ale glandei.
Medicul endocrinolog mi-a recomandat efectuarea unei scintigrafi tiroidiene. Mi-a mai spus ca cea mai eficace metoda de tratare a hipertiroidei este iodul radioactiv.
Anul acesta imi propusesem sa raman insarcinata, iar endocrinologul mi-a spus ca voi putea face acest lucru si daca voi urma tratamentul radioactiv cu conditia de a astepta 3 luni de la data tratamenului. Am citit in multe articole ca este recomandata o pauza de 6 pana la 12 luni…..
Care este sfatul dumneavoastra?
Ce tratament credeti ca este mai potrivit situatiei in care ma aflu? Imi doresc foarte mult un copil si acum sunt foarte derutata…
Multumesc mult!