Răspunsuri la întrebări (175)

Alexandra Eva:

Buna ziua,
Am 41 de ani, greutatea de 56 kg si 1,62 inaltime.
Am fost diagnosticata cu hipotiroidie de la 12 ani urmand tratament pana la 18 ani cu tiroton.Am neglijat complet problema cu toate ca am avut un avort spontan si o nastere prematura, in urma careia mi-a murit copilul, nu mi-am dat seama ca ar avea legatura cu tiroida. Abia de 2 ani am simtit tot mai tare ca imi creste tiroida si senzatia ca ma strange de gat.
Dupa primele analize din 2008 am avut:TSH:8,62 si FREE T4 10,6. Am urmat tratament cu Eutirox 50mg, 1 tableta pe zi. Repetand analizele mi s-au incadrat, cu tratamentul de mai sus, in limite normale, dar in noiembrie 2009 am avut din nou un TSH de 7,14 cu FREET4 de 0,86. Acum mi s-a urcat doza la 75mg de Eutirox. In urma ecografului am urmatorul resultat: aspect ecografic intens neomogen, polinodular la nivelul ambilor lobi tiroidieni.
– ANTI-TIROGLOBULINA este 11,9, iar Anti-TPO este 11,612.
Sfatul doctorului a fost sa ma operez cat mai repede pentru a extirpa total tiroida avand un aspect foarte urat. Intrabarea mea este daca este absolut necesar dupa cele prezentate mai sus?
Este adevarat ca am senzatii continue de oboseala, ma concentrez foarte greu, mi-a slabit capacitatea de memorare, piele uscata,senzatie de frig, depresii destul de dese.
(Precizez ca am parte de foarte mult stres, probleme foarte mari care s-au derulat intr-un ritm mult prea repede si din care mi-am revenit greu).
Multumesc foarte mult.
Alexandra Eva.

Raspuns:

–  cea mai frecventa cauza de hipotiroidism este tiroidita cronica (autoimuna); desi nivelul anticorpilor specifici (ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina) este in valori normale, conform cu datele prezentate, cred ca aceasta afectiune (tiroidita autoimuna) este cauza deficitului de hormoni tiroidieni si in cazul dvs; cealalta posibila (dar improbabila) cauza este deficitul sever de iod; acesta (deficitul de iod) conduce in multe cazuri la aparitia nodulilor tiroidieni, dar foarte rar determina hipotiroidie la adulti;

– in marea majoritate a cazurilor, pacientii cu acesta afectiune nu au nevoie de tratament chirurgical; exceptiile sunt:

  1. gusile foarte voluminoase care nu se reduc sub tratamentul cu l-tiroxina (Euthyrox) si produc compresie la nivelul gatului;
  2. aparitia unor noduli la nivelul tiroidei care ridica suspiciunea de cancer;

– ecografia tiroidiana prezentata de dvs nu este suficient de clara pentru a trage o concluzie in privinta necesitatii operatiei; aspectul intens neomogen este foarte des intalnit in formele tipice de tiroidita cronica, iar un aspect pseudonodular (nu polinodular) este de asemenea intalnit in cadrul acestei afectiuni; trebuiau precizate dimensiunile glandei si era nevoie de o descriere amanuntita a nodulilor vizualizati pentru a-mi putea forma o opinie mai clara;

– avand in vedere datele insuficiente si ca, asa cum am precizat deja, tiroidita cronica necesita foarte rar tratament chirurgical, va recomand o reevaluare la un alt endocrinolog pentru a fi sigura ca operatia este intr-adevar indicata;

Dr. Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.