Răspunsuri la întrebări (178)

Gabriel:

Buna ziua ,
Am 36 de ani si in iulie 2006 am fost dignosticat cu gusa polinodurala cu adenopatie latero cervicala stanga. Urmare analizei anotomo-patologice a tesuturilor rezultate din Tiroidectomia totala si limfadenectomiei regionale a rezultat carcinom papilar cu metastaze ganglionare.Operatia a avut loc la Spitalul Sf Spiridon Iasi. La prima evaluare a d-nei dr Belgun in septembrie 2006 (Institutul IC Parhon Bucuresti)(ecografie ) a rezulat faptul ca a mai ramas tesut tiroidian si polimicroadenopatie stanga. Astfel s-a hotarat administrarea unei doze de 75 mCi Iod radioactiv (131)si revenirea la control in februarie 2007. La data programarii, Laboratorul de medicina nucleara din cadrul IC Parhon a fost inchis si am fost nevoit sa ma mut la IOCN Cluj Napoca la dna d.r Piciu Doina (pe care o felicit pentru profesionalism si organizare). Consider ca a fost norocul meu deoarece d-na dr a incetrcat sa face cel mai bun lucru posibil in conditiile in care operatia putea reusi mai bine.Au urmat analize si iradieri astfel:
14.02.2007 :
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Usoara incarcare laterocervicala dreapta fara a se evidentia structura macroscopica . Se decide continuarea iradierii.
TSH >100
TG 104,2
Anti-TG 25,16
In 03.04.2007 a fost administrata o noua doza de 70 mCi de I131.
In data de 10.09.2007 :
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
Scintigrafia tiroidiana – negativa
WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Nu se evidentiaza imagini patologice hiperfixante la nivelul lojei tiroidiene sau la distanta.
TSH =66,6 corect defrenat
TG 83,9
Anti-TG 10,12
Se mai administreaza 70 mCi in data de 25.09.2007.
In data de 29.05.2008
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
TSH =52,53
TG 55,7
Anti-TG 11
In data de 10.06.2008 se administreaza o doza de 70 mCi.
In data de 11.03.2009
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
Scintigrafie tiroidiana -negativa
TSH =21,7
TG 28,7
Anti-TG 16
Chiar daca Tg a fost in scadere , recomandarea a fost efectuarea unei ecografii tiroidiene si comunicarea rezultatului. La sfarsitul lunii aprilie 2009 am efectuat o ecografie care a avut drept rezultat ceva tesut tiroidian (in loja) si ceva ganglioni limfatici (cervical drept) (maxim 11,3 mm). In acest caz d-na dr a propus o noua interventie chirurgicala doar la nivelul ganglionilor (cervical drept ) (in loja era f riscant si tesutul de acolo a fost considerat ca fiind mort). In data de 08.05 2009 am fost operat de dl dr Cosmin Lisenscu (felicitari pentru profesionalism) . Rezultatul a fost “Din cei 14 ganglioni examinati, 4 prezinta metastaze de carcinom papilar tiroidian”.
In data de 11.06.2009
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
Scintigrafie tiroidiana -negativa
TSH >100
TG 41,8
Anti-TG 22
Se administreaza o noua doza de I 131 (90,65 mCI).
In data de 23.02.2010
Control oncologic :
Clinic T0N0M0
Scintigrafie tiroidiana -negativa
TSH =28,65
TG 29,52
Anti-TG 15
Concluzii : raspuns eficient la iradierea cu I 131 , valoarea Tg este in scadere comparativ cu examinarea precedenta Tg 41. Se decide supravegherea pacientului in continuare (ecografie in iunie 2010 si apoi decizia in functie de rezultat).
Mentionez ca pe toata perioada fac tratament medicamentos cu Novothyral 125 unitati zilnic astfel incat TSH-ul este sub 0.05.
Nu am alte afectiuni (sun un pic cam supraponderal + 92 kg la 178 cm+).
Fata de acesta situatie am ceva nelamuriri pe care d-na dr nu mi-le-a dat (a evitat in mod elegant iar eu nu am insistat din respect pentru doamna dr. si pentru pacientii care asteapta):
1. In ultima evaluare a precizat ca TG este in scadere (stiu ca ar fi ideal sa ajunga la 0) . Dar fata de martie 2009 este chiar in crestere (de la 28,7 in martie 2009 la 29,52 martie 2010), chiar daca am acceptat intre timp o noua interventie chirurgicala si o noua doza de iod. Dvs ce spuneti a fost o incercare a doamnei care nu a reusit (nu sunt supart daca a incercat , deorece mi-a vrut binele)?.
2. ce legatura este intre TSH si TG (cu cat TSH -ul este mai mare cu atat TG este mai mare ?). Sunt direct proportionale? Sau TSH -ul trebuie sa fie peste 25 si TG-ul iese la fel.? Nu prea inteleg aici ….. Daca TSH -ul este peste 100 si TG este 40 , atunci cand TSH-ul este 28 si TG este 29 este acelasi lucru sau este mai bine sau rau?
3. Credeti ca nivelul la care am ajuns e maximum posibil si ar ttrebui sa ma rog sa nu recidiveze?. Nu pot ajunge la 0?. Ce trebuie sa fac sa ajung la 0.?
4. Ce riscuri sunt sa recidiveze si care este pronosticul pe termen mediu(stiu ca dupa 45 ani riscurile sunt mai mari si as vrea pana atunci sa rezolv problema).
5. Pot ramane la acest nivel fara riscuri prea mari.?
6. Exista clinici in Europa de Vest sau Amrica care sa identifice metastazele mai bine ca in Romania ? Daca Da , v-as ruga sa-mi dati si mie ceva adrese de web.Presupun ca tratamentul este acelasi.
7. Lucrez intr-un domeniu zinic stresant , sunt o fire f agitata, si ma consum , pun suflet in ceea ce fac. D-na dr Piciu a spun ca acest lucru a fost unul din factorii care a agravat boala. Credeti ca ar fi bine sa imi iau un Concediu Medical mai lung, sa pot lasa organismul sa se refaca (in cei patru ani scursi nu am avut mai mult de 20 zile de CM).
8. In ce conditii as putea beneficia de un concediu medical mai lung (un an) (macar intre doua controale oncologice)? Aceasta boala este eligibila pentru acest lucru. Medicul de familie nu a stiut sa imi spuna acest lucru si mi-a fost jena sa o intreb pe d-na dr Piciu.Cred ca un an mi-ar face bine si “as putea reveni in forta”.
9. Ar trebui sa ma inscriu undeva la un medic oncolog.? Ar trebui sa merg la o comisie ? Ce sanse as avea?
10.Nu vreau sa ma pensionez, vreau sa mai muncesc dar cred ca o pauza mi ar face f bine.
V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la aceste intrebari .
Va multumesc f mult pentru eventualul raspuns.
Cu stima,
Gabriel.

Raspuns:

– nivelul tiroglobulinei se coreleaza foarte mult cu tesutul tiroidian existent la nivelul organismului; de aceea este de dorit ca pacientii cu cancer tiroidian diferentiat (papilar si folicular) operati si tratati cu iod radioactiv sa aiba nivele sub 2 ng/ml la intreruperea tratamentului cu hormoni tiroidieni, acest lucru indicand eliminarea celulelor tiroidiene (aproape) in totalitate; un nivel anormal crescut, ca in cazul dvs, indica, de obicei, prezenta de celule tiroidiene (probabil maligne) si, implicit, un risc de recidiva a bolii;

– atat timp cat ecografic, la nivel cervical, s-au evidentiat ecografic leziuni suspecte de a fi recidiva de carcinom papilar, interventia chirurgicala a fost indicata; dupa parerea mea, era oportuna si excizia restului tiroidian de la nivelul lojei, urmand ca examenul anatomo-patologic sa demonstreze ulterior daca acel tesut era „mort” (necrozat); de asemenea o disectie bilaterala a ganglionilor laterocervicali putea fi utila;

– TSH este un hormon secretat de glanda hipofiza care are drept efect principal stimularea productie de hormoni de catre tiroida; unul din mecanismele prin care face acest lucru este cresterea intrarii iodului in celulele tiroidiene; acest aspect se pastreaza, de cele mai multe ori, si in cazul celulelor maligne din carcinomul papilar; de aceea se opreste tratamentul cu hormoni tiroidieni inainte de administrarea iodului radioactiv, pentru a ca nivelul crescut al TSH sa stimuleze celulele maligne sa retina iodul, ducand ulterior la distructia lor; alt efect al TSH asupra celulelor tiroidiene (normale sau maligne) este sa stimuleze formarea de tiroglobulina; pe acelasi principiu, un nivel ridicat al TSH, obtinut prin oprirea tratamentului cu hormoni tiroidieni, va stimula mai puternic celulele ramase sa secrete tiroglobulina, marind sensibilitatea testului; in mod empiric, valoarea TSH considerata eficienta este de minim 25-30 μUI/ml; daca se atinge acest nivel al TSH, se considera ca valoarea tiroglobulinei reflecta cantitatea de testut tiroidian ramasa in organism, foarte putin dependent de cate de mult este crescut TSH peste aceasta limita de 25-30 μUI/ml; de aceea, scaderea nivelului tiroglobulinei in cazul dvs reflecta diminuarea acestui tesut tiroidian si nu oscilatiile TSH-ului; ramane, totusi, anormal crescut;

– riscul de recidiva, la acest nivel al tiroglobulinei, ramane crescut, din pacate; doza totala de iod radioactiv administratata, asa cum reiese din datele prezentate, este de 435 mCI; riscuri mai importante asupra sanatatii apar de la doze totale de peste 800-1000 mCI; asta inseamna ca se mai poate administra iod radioactiv, in speranta ca va reduce sau chiar elimina acest tesut tiroidian (malign) restant; probabil ca ar fi indicat sa primiti doze mai mari decat cele de pana acum (intre 100-200 mCI), pentru a creste eficienta tratamentului;

– exista posibilitatea sa nu apara nicio recidva in ciuda acestor nivele ale tiroglobulinei; totusi, riscul de recidiva este prezent, iar unele studii il apreciaza intre 30-50%; o eventuala recidiva va necesita tratament specific, in functie de localizare;

– de principiu, folosim aceleasi metode de diagnostic si tratament ca si cei din strainatate, neexistand din acest punct de vedere diferente importante; in situatia dvs se poate recomanda efectuarea unui PET-CT (o investigatie care se face si in Romania, destul de scumpa – in jur de 5000 RON), care sa incerce sa localizeze acest tesut tiroidian, nedetectabil la Whole Body Scan (WBS);

– poate nu ar fi rau sa luati o perioada de pauza, pentru ca organismul ar putea, intr-adevar, beneficia de odihna; din pacate nu cunosc detalii administrative legate de actele necesare; poate cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va pot da mai multe informatii;

Dr. Claudiu Ţupea

10 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (178)”

 1. in 22iunie 2020 sunt programata la consultatie la dr.Piciu.Am intrerupt tratamentul cu Eutirox in 8 iunie.Pot sa ma prezint?avand in vedere situatia din spitale?La telefon nu raspunde nimeni.Multumesc

 2. Am fodt operata de tiroida sunt in evidenta dv.IOCN 2013/04554,acum ma aflu in Spania ,am facut analizele necesare dupa un an aici si as dori sa va trimit rezultatele sa le aveti in evidenta si sa imi dati informatii despre diagnostic pt,expedientu de Spania ,imi cere informatii despre operatie di diagnostic si as mai dori sa stiu ce cantitate de iod trebuie administrata.Acum iau Entirox de 150 cum mia spus dv.doctor Piciu Doina. Multumesc,

 3. buna ziua!mamei mele i-a aparut un nodul pe tiroida pe lobul drept,netoxic pt tiroida(tiroida functioneaza normal).Nodulul este foarte mare si nu mai poate sa-i faca biosie,i-a facut doar o cintigrama si a iesit ca nodulul este rece.Nu se poate face nimic trebuie operat mai ales ca nu se stie sigur daca este benign sau malign,am inteles ca asta o sa se afle dupa operatie.Este programata la operatie pe 22 martie la Parhon Bucuresti.Imi este foarte frica,ce se intampla daca este cancerigen?Daca face tratament cu iod radioactiv mai poate recidiva?Imi este frica pt ca nu mai am incredere in doctorii din ziua de azi,nu-si mai dau interesul pt pacienti.

 4. melania enache

  Buna ziua. Am un nodul hipoecogen de 0,3 cm,in lobul stang tiroidian, cu arie punctiforma hipoecogena. Mentionez ca hormonii tiroidieni sunt normali, la ATPO . In schimb am pozitivi anticorpi antimitocondriali, fara alte modificari pe ficat sau caile biliare (lucru stabilit in urma investigatiilor imagistice facute ecografie si CT, plus analize de sange ). Va rog sa imi spuneti daca acel nodul tiroidian poate cauza o hiperfunctie tiroidiana si daca se impune efectuarea unei scintigrafii.
  Va multumesc.

 5. Dr. Claudiu Ţupea

  @anita

  Buna ziua,
  Comentraiul dvs nu precizeaza limitele normale ale laboaratorului la care s-au facut aceste analize, de aceea nu le pot interpreta. Reveniti cu o mesaj care sa contina toate informatiile cerute, asa cum este recomandat pe pagina cu Regulamentul sectiunii de raspunsuri la intrebari.

 6. buna ziua a-ti putea sa-mi spuneti ce inseamana thyroglobulin Ab (anti-tg) mia iesit 58,7 si antythyroid mi-a iesit 90,1 TSH 1,82 si T4 0.91 inseamna ca am probleme cu tiroida????????

  Luni am sa ma duc a endocrinolog dar pana luni as vrea sa stiu daca sunt ok sau nu.Multumesc

 7. Buna ziua. De cativa ani simt ca e ceva in neregula cu mine: palpitatii, tremur al mainilor,agitatie, piele uscata, parul imi cade ingrozitor. Mentionez ca am 39 ani, 58 kg , 175 inaltime. In urma consultului endocrinologic mi s-a spus ca functia tiroidiana e buna, analizele fiind in limite normale, dar la eco s-a vazut ca suprafata tiroidei e mai albicioasa si ca asta ar fi din cauza lipsei de iod. Diagnosticul: gusa difuza gr.1(LD= 24/22/50 mm, LS= 22/21/46mm, istm= 5mm). Datorita faptului ca am calciu ionic 3,56 (3,8-5,1 val.normale)desi am luat tot timpul calciu mi-a spus ca ar trebui sa mai fac o analiza PTH . Pana atunci iau Jodid 100 timp de 6 luni.Credeti ca lipsa de iod e cauza caderii parului si a starilor de neliniste?Tratamentul cu iod nu duce in timp la hipertiroidism?
  Va multumesc anticipat si va felicit pentru ceea ce faceti si pentru multitudinea de informatii pe care o gasim aici.

 8. Mamei mele in varsta de 55 ani in urma unei suparari i s-a umflat ceva foarte mult la gat. In urma unei ecografii i s-a precizat ca este un nodul tiroidian ce necesita operatie. La spitalul parhon i s-au facut toate analizele, ecografie si biopsie. Rezultatul biopsiei este: epitelii foliculare tipice atrofice in alternativa cu arii hiperplazice, arii de colestanom siderofagie coloid abundenta. Nodul adenomatos folicular, fond coloid hemoragic vechi si recent si cu arii asociate de reabsorbtie post hemoragica. Risc discret de recidiva hemoragica.
  As dori o indrumare deoarece nu i s-a recomandat nici operatie si nici tratament medicamentos, doar spirulina si seleniu.
  I-mi cer scuze daca nu am scris corect cuvintele este ceea ce am inteles telefonic.
  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.