Răspunsuri la întrebări (186)

Anca:

Buna ziua,
Numele meu este Anca,am 25 ani si vreau sa va multumesc pt raspunsurile de pana acum. Dupa cum v-am mai spus nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
As dori sa-mi mai raspundeti la 2 intrebari:
1. daca un hipotiroidian este substituit corect capacitatea de a slabi sau a se ingrasa este aceeasi ca la un om fara probleme de tiroida?
2.lipsa menstruatiei poate fi cauzata de hipotiroidisma (precizez ca prolactina este in limite normale, desi o valoare cam mare, 530 iar limita superioara a laboratorului este 600)?
Va miltumesc,
Anca.

Raspuns:

1. de principiu, da; exista si pacienti care afirma ca, fiind corect substituiti, se ingrasa mai usor; este greu de demonstrat ca acest fapt este rezultatul bolii si nu al modificarii obiceiurilor alimentare;

2. hipotiroidismul netratat poate determina tulburari de ciclu menstrual, inclusiv amenoree (absenta ciclului); atat timp cat tratamentul este corect instituit si urmat si nivelul TSH este mentinut in limite normale, tiroida nu poate fi incriminata pentru eventuale tulburari menstruale;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (186)”

  1. Buna ziua
    Va multumesc pentru raspunsul de la nr 149.M-am operat in data de 29.04.2010 si mi s-a facut tiroidectomie totala cu paratiroi stanga superioara si am primit rezultatul la biopsie:
    -1-adenom pty inferior stang cu celule de tip principal,microhemoragii interstitiale.Masa glandulara pt=6,00gr
    -2-gpn cu noduli de adenomatoza cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional.
    Va rog sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul de la biopsie.In prezent iau calciu si vitamina D3 pentru hipocalcemie si va rog sa-mi spuneti dupa cat timp ar trebui sa preia cele 3 glande paratiroide functia celei care a fost scoasa si sa nu mai fie nevoie sa iau calciu si vitamina D3.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.