Răspunsuri la întrebări (233)

laura:

Buna ziua,

Am 27 de ani si sunt insarcinata in saptamana 35.
Inainte sa raman insarcinata am fost diagnosticata cu Tiroida Hashimoto, astfel Anti TPO = 41 (val normale < 34), TSH, FT4 si FT3 – valori in limite normale.
Medicul meu endocrinolog a decis sa iau Euthirox 25.
Cand am ramas insarcinata am refacut analizele si intrucat toate erau in limite normale (inclusiv Anti TPO= 20 – valoarea normala <34)a fost intrerupt tratamentul cu Euthirox cu conditia sa refac analizele la 6-8 saptamani.
Primul set de analize dupa a iesit tot cu valori in limite (TSH 1 si ceva valori normale 0,27-4,2).
La urmatorul set de analize, desi TSH-ul era tot 1,5 FT4 a inceput sa scada ajungand la limita inferioara adica 12 (valori normale 12-22).
Urmatorul set de analize (din 27.04.2010- adica saptamana 20 de sarcina)a fost ingrijorator (cel putin pentru mine) pt ca FT4 a scazut in continuare ajungand la 8 (valori normale 12-22), TSH 1,07 (val. normale 0,27-4,2), Anti TPO = 20 (<34).
Medicul meu nu a fost ingrijorat de acest rezultat, dat fiind ca tsh-ul era bun dar totusi mi-a reintrodus Euthirox 25.
Dupa 2 luni de euthirox am repetat analizele si am obtinut un FT4 de 8,7 si un tsh de 0,767 (acelasi valori normale).
S-a decis cresterea dozei mele la 50 cu conditia ca repet analizele si tsh-ul nu ajunge sub limita.
Am repetat azi analiza (sunt in sapt 35 de sarcina) si spre marea mea uimire, FT4 nu a crescut ci a scazut la 7.5 iar TSH a scazut la 0,448 (aceleasi valori normale).
Doctorita mea este in concediu pana in septembrie…
nu stiu ce sa fac….. este normal asa ceva?
pot face ceva? va fi afectat bebelusul meu din aceasta cauza?
M-ar ajuta un supliment de iod (mentionez ca nu am luat asa ceva).
multumesc mult de raspuns si ajutor.

Raspuns:

– in marea majoritate a cazurilor, masurarea nivelului TSH este cea mai buna metoda de a evalua functionarea tiroidei; asta inseamna ca o valoare normala arata ca glanda functioneaza bine; acest lucru este valabil si pe parcursul sarcinii; este important de stiut, totusi, ca atunci cand TSH-ul este in limite normale si nivelurile hormonilor tiroidieni (T3 si T4) sunt, aproape mereu, in parametri normali; discordanta care apare in cazul dvs poate avea, in opinia mea, doua explicatii:

  1. o hipotiroxinemie izolata – adica doar nivelul fractiei libere a tiroxinei (FT4) este scazut, cu TSH normal; este neclar (potrivit studiilor facute pana in prezent) daca exista sau nu vreun efect negativ asupra fatului cauzat de aceasta dereglare; in orice caz, efectul asupra dezvoltarii sistemului nervos central, daca exista, este nesemnificativ in conditiile in care in perioada critica (primul trimestru de sarcina) nivelul FT4 a fost normal;
  2. insuficienta tiroidiana secundara – adica o afectare la nivelul hipotalamusului/hipofizei care determina scaderea sintezei de TSH si, implicit, diminuarea productiei de hormoni tiroidieni (cititi aici pentru detalii privind modul in care este reglata tiroida); aceasta este o afectiune rara, care, de obicei, se insoteste si de alte manifestari endocrine si neurologice;

– ar fi util sa se masoare si nivelul fractiei libere a triiodotironinei (FT3), cel de-al doilea hormon tiroidian; un nivel normal orienteaza diagnosticul spre hipotiroxinemia izolata; in acest caz puteti continua tratamentul cu 50 μg/zi de Euthyrox pana dupa nastere; un nivel semnificativ scazut al FT3 sugereaza insuficienta tiroidiana secundara, situatie in care este necesara o evaluare mai serioasa, pentru descoperirea cauzei; in plus va trebui crescuta doza de Euthyrox pentru a normaliza nivelurile FT3 si FT4, indiferent de nivelul TSH;

– o valoare initiala a ATPO de 41 UI/l este nesemnificativ crescuta si nu sustine in sine un diagnostic de tiroidita autoimuna; era indicata o ecografie tiroidiana pentru a vedea daca exista modificari de structura caracteristice pentru aceasta boala; in absenta acestor modificari, diagnosticul initial este foarte improbabil; chiar si acum o ecografie poate fi utila in lamurirea situatiei;

– nu cred ca suplimentarea cu iod la acest moment ar avea vreun efect pozitiv semnificativ; iodul in cantitate foarte mare poate fi chiar nociv;

– intreg raspunsul meu pleaca de la premiza ca analizele prezentate au fost corect lucrate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (233)”

  1. Bună ziua,

    Va rog sa ma ajutați cu o informatie. Am tiroidita autoimun. Am valori ale ATPO foarte mari ( peste 1000 IU/ml). Cu o săptămână inainte să rămân insarcinata aveam TSH de 4.58 uUi/ml ( interval:0.35-5.1)si FT4 de 0.63 ng/dl ( interval: 0.5-1.4). Acum sunt in săptămâna 11 de sarcina si am facut o dozare de hormoni si am un TSH de 3.59 si FT4 DE 0.42. Am citit ca valorile scazute de FT4 produc tot felul de malformații. Sunt foarte îngrijorată. Ma putet ajuta cu niște informații. Mulțumesc!

  2. Buna seara.
    Am tiroda autoimuna (hpotiroida) si urmez de trei luni tratament cu “Euthyrox 25?. De curand am fost depistata cu osteoporoza si tasare vertebre T10-L1. Pentru osteoporoza am primit azi tratament cu “Nylex spray nazal”.Documentandu-ma pe net, am descoperit ca “Euthroxul” este contraindicat in osteoporoza. Va rog frumos sa ma lamuriti dvs., deoarece sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Mentionez ca acelas medic endocrinolog mi-a prescris ambele tratamente. Va multumesc din suflet pentru raspuns !

    Cu stima,

    Marieta Botos

  3. Buna seara.
    Am tiroda autoimuna (hpotiroida) si urmez de trei luni tratament cu “Euthyrox 25?. De curand am fost depistata cu osteoporoza si tasare vertebre T10-L1. Pentru osteoporoza am primit azi tratament cu “Nylex spray nazal”.Documentandu-ma pe net, am descoperit ca “Euthroxul” este contraindicat in osteoporoza. Va rog frumos sa ma lamuriti dvs., deoarece sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Mentionez ca acelas medic endocrinolog mi-a prescris ambele tratamente. Va multumesc din suflet pentru raspuns !

    Cu stima,

    Marieta Botos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.