Răspunsuri la întrebări (239)

carmen:

Multumesc mult domnule doctor.

1.Vroiam sa va mai intreb : discutam cu o doamna dr stomatolog ( stiu ca nu este de specialitate,dar m-a speriat&m-a pus putin pe ganduri) si spunea ca avand noduli/chisturi la sani, dupa o eventuala sarcina,implicit nastere , voi avea mari sanse sa dau in cancer la san!Explicatia nu am inteles-o prea bine si nu vreau sa par si mai ridicola decat acum, dar este posibil asa ceva?
Chisturile/nodulii de sani,inainte de sarcina, se pot resorbi dupa nastere sau pot deveni maligni?

2.Si vroiam sa va mai intreb ceva: am o prietena cu noduli destul de marisori la sani, nu stiu detalii, si-a facut analiza de sange TSH sa vada daca are probleme hormonale& a iesit in limite normale.
Isi urmareste constant, 1 data la 6 luni, nodulii, la Bucuresti la un dr oncolog.Ma gandeam: ar putea merge si la un doctor endocrinolog pentru problema ei cu sanii?Poate gresesc , dar sanii nu sunt glande endocrine?

multa multa sanatate va doresc si va multumesc pentru raspunsurile clare, date.

Raspuns:

– nodulii mamari benigni nu se malignizeaza in urma unei sarcini;

– glandele mamare (sanii) sunt glande exocrine, nu endocrine; exista afectiuni mamare benigne (de ex. mastoza fibrochistica) care pot fi urmarite si de endocrinolog, dar, in conditiile in care pacienta respectiva este urmarita deja de oncolog, nu cred ca mai este necesara inca o opinie;

– de principiu, un nivel normal al TSH atesta o functie tiroidiana normala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.