Răspunsuri la întrebări (242)

Oana V.:

Revin cu a II-a intrebare

In urma investigatiilor facute de tatal meu, au reiesit urmatoarele:
Examen clinic (general si local): stare generala buna, tegumente normale, TA=100/60 mmHg, puls=80/min, FiA, clinic eutiroidian, nodul Ls 5 cm, mobil, dur.
Probe de laborator:
hemoglobina (g/dL) 15.2
hematocrit (%) 46.3
leucocite (/mm3) 15200
trombocite (/mm3) 229000
VSH (mm/1h) 67
glicemia (mg/dL) 100
trigliceride (mg/dL) 75
uree (mg/dL) 40
creatinina (mg/dL) 1
ac. uric (mg/dL) 7.5
AST (U/L) 16
ALT (U/L) 24
F Alc (U/L) 86
Ca (mg/dL) 9.1
P (mg/dL) 4.1
Na mmol/l 142
k mmol/l 4.9
Cl mmol/l 106
Dozari hormonale: TSH=2.4, T4=8.5, T3=117
Eco tiroida: LD cu volum si structura normale. Trahee deviata dreapta. LS ocupat in totalitate de un nodul solid hipoecogen cu atenuare posterioara bine delimitat de 55/45 mm. Laterocertvical stang poliadenopatie <1 cm.
Rx CP: nu sunt leziuni evolutive pleuropulmonare.
EKG: FiA 120/min, fara alte modificari.
CT cervical: proces inlocuitor de spatiu lob stang tiroidian de 4.8/5.4/5.2 cm.
Rezultat examen:
Screeningul CT sistematic al regiunii cervicale si mediastinului anterior si superior, nativ si dupa adm. s.c. i.v. evidentiaza:
Voluminos proces inlocuitor de spatiu dezvoltat la nivelul LST si istmului, asimetric, extins in dorsal pana la nivelul corpilor vertebrali adiacenti, contur boselat, procident ventral, structura neomogena spontana si postadm.s.c.i.v., cu microcalcificari central ( cea mai mare 0.89 cm/0.45 cm), cu zone hipodense slab iodofile sau neiodofile, sugestive pentru necroza intrapulmonara si cu prize de contrast pe contrast pe contur si la nivelul mugurilor tumorali hiperdensi de pe conturul intern al acestei pseudocapsule; diametre 4.86 cm (tr)/5.39 cm (ap)/5.20 cm(cc), (extins in caudal pana la nivelul incizurii sternale). Noduli adenopatici peritumorali lateral stanga, ventral de v. jugulara interna stanga si a. carotida stanga si dorsala de muschiul sternocleidomastoidian stang. Exercita afect de masa asupra structurilor liniei mediane pe care le deplaseaza la dreapta (trahee de calibru normal) si asupra manunchiului vasculonervos al gatului pe care ii deplaseaza in lateral stang si dorsal.
LDT-de dimensiuni normale, structura micronodulara.
Microcalcificari cervicale – aa.carotide bilateral si mediastinale crosa aortica.
Ectazii vasculare mediastinale: cosa aortica, trunchi brahiocefalic venos drept, trunchi azygos.
CONCLUZII:
Proces inlocuitor de spatiu lob stang tiroidian
Noduli adenopatici laterocervical stang
Ateromatoza
Ectazii vasculare mediastinale

Mentionez ca a fost programat pentru interventie chirurgicala.
Am rugamintea la dumneavoastra, daca ma puteti lamuri in legatura cu rezultatul de mai sus. Cred ca e vorba de un cancer tiroidian, insa din informatiile prezentate rezulta ca s-ar fi extins cumva si in alta parte (metastaze)? E posibil dupa operatie, daca va urma tratamentul adecvat, inclusic ionizare sa aiba sanse de salvare?
Va multumesc din inima pentru timpul acordat si va doresc multa sanatate!.

Raspuns:

examenul CT descrie nodulul respectiv si relatiile pe care le are acesta cu tesuturile si organele din jur; nu se pot face aprecieri privind tipul exact de tumora doar pe baza acestei investigatii; sunt mentionate doar cateva adenopatii (fara precizarea dimensiunilor sau a structurii acestora) care pot reprezenta diseminari locale; din investigatiile prezentate nu reiese ca ar fi prezente metastaze la distanta;

– tratamentul cu iod radioactiv este folosit DOAR in cancerele tiroidiene diferentiate (papilar si folicular); daca tumora face parte dintre acestea prognosticul este relativ bun; daca este vorba de alt tip de cancer tiroidian (medular, insular, anaplastic), prognosticul pe termen lung este mai degraba rezervat;

– singurul tip de cancer tiroidian a carui diagnostic poate fi precizat preoperator prin metode de laborator este carcinomul tiroidian medular; un nivel ridicat al calcitoninei (marker tumoral), in prezenta unui nodul suspect, confirma acest diagnostic; prezenta acestui tip de tumora are doua implicatii:

 1. implica, de multe ori, o rezectie mai ampla a ganglionilor limfatici din zona gatului;
 2. in 20-25% din cazuri sunt cancere cu componenta genetica, cu risc mare de transmitere la urmasi; este de retinut ca, dintre cancerele tiroidiene, doar carcinomul tiroidian medular are o componenta ereditara, restul aparand sporadic;

– ii doresc tatalui dvs multa sanatate si sa treaca cu bine de operatie; va rog sa ma tineti la curent cu rezultatul examenului histopatologic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (242)”

 1. Buna ziua, Domnule Doctor!
  Va multumesc pentru raspunsul acordat la intrebarea nr. 138.In februarie am suferit o tiroidectomie totala cu diagnosticul histopatolgic postoperator:
  1)Carcinom papilar sclerozant multifocal cu arii de tip “Varianta Foliculara” focar LST de aprox. 1,9/1,7 cm cu prezenta de calcosferite si microfocare in parenchimul adiacent si in lobul drept cu dimensiuni subcentimetrice(0,5/0,1 cm); arii de invazie in tesutul fibroconjuctiv peritiroidian la nivel lob stang
  2)Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
  3) Trei(3) limfoganglioni cu metastaze izostructurale , arii de microangioinvazie capsulara si pericapsula
  Pe data de 22 Martie 2010 mi s-a administrat la Institutul Fundeni 100 mCi I131 radioactiv, Tg inainte de administrarea acestuia fiind de 2.65 ng/ml.
  Pe data de 04.10.2010 voi efectua o a doua cura.
  Am devenit usor ipohondra daca imi este permis sa spun asa dupa toata aceasta experienta care a fost destul de greu suportabila.In cele 6 saptamani dupa interventia chirurgicala nu m-am simtit foarte bine in lipsa eutyrox-ului.Pe biletul de externare mi s-a recomandat ca tratament se substitutie Cynomel,Ti-Tre(sper sa fie scris corect)de conc 50-75 pe un interval de 4 saptamani din cele 6 ,daca nu tolerez aceasta perioada foarte bine.Dupa interventia chirurgicala din februarie, de la spital am primit recomandarea sa imi administrez eutyrox de 150 ug/zi.Dupa o luna mi-am efectuat din nou TSh-ul=0.90.Medicul endocrinolog mi-a marit doza de la 150 la 160 ug.
  La scurt timp dupa operatie am inceput sa am dureri la sanul stang ..ca o senzatie de iradiere catre mamelon, uneori extrem de jenanta.am facut o ecografie mamara si o mamografie si mi s-a spus ca exista un placard fibrochistic.Am luat mastodynon, progestogel insa dureri chiar daca au devenit sporadice tot sunt ingrijoratoare pentru mine.
  Intrebarile mele sunt urmatoarele:
  1)Daca valoarea TSH-ului=0.90 ng/ml a fost necesara ajustarea tratamentului de catre medicul endocrinolog avand in vedere ca este totusi anotimp calduros?Pe anotimp rece cat se va modifica doza?
  2)Exista o relatie de cauzalitate intre cancerul tiroidian si afectiunile mamare benigne sau patologice?
  3)Cand administrarea iodului radioactiv devine nociva mai mult decat beneficiile terapeutice pe care acesta il are in situatie data?Pe un fond imunitar slab pacientul poate face leucemie?
  4)Ce-mi recomandati pe perioada celor 6 sapatamani de intrerupere cu eutyrox?Pot lua acest medicament de care aminteam mai sus(Cynomel) pentru a trece mai usor peste aceasta perioada sau nu?
  5)Cand valoarea Tg este mai sensibila si cand inregistreaza valori mai mari ?Pe tratament cu eutyrox sau in lipsa acestuia?
  Si as avea o ultima rugaminte…sper sa nu deranjez prea mult adresandu-va o ultima intrebare:Ati putea sa fiti medicul caruia ma pot adresa nu neaparat on-line ci in cadrul Spitalului la care lucrati?E o dorinta a unui pacient care se simte in siguranta discutand cu medicul sau.Cu multumiri si cu respect pentru ceeea ce faceti!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.