Răspunsuri la întrebări (307)

Lacramioara B.:

Ma numesc Lacramioara B, am 40 de ani, operata in 2006 de noduli tiroidieni fiindu-mi extirpat doar lobul drept, biopsia prezentand celule Hurthle. Iau tratament cu Euthyrox 50 mg/zi. Urmeaza sa merg la control deoarece la ecografie mi s-a spus ca am noduli si pe partea stanga.
Am doua fete de 10 si 13 ani. La indemnul unui prieten care e medic pediatru le-am facut analizele fetelor T3, T4, TSH, calciu ionic, magneziu. Le-am facut la Synevo tocmai pentru a fi sigura de rezultate corecte.
Fetitei cele mici i-au iesit urmatoarele analize TSH 5.79 valorile normale fiind pana in 4.14, T3, T4 normale, caciu ionic 4.11, normal fiind de la 4.22 in sus. Are simptome vizibile ce corespund hipotiroidismului, inclusiv palpitatii, crampe musculare in zona inimii cu probleme de respiratie (EKG normal), oboseala, constipatie, dureri articulare, piele uscata, etc…
Fetei cele mari i-au iesit T3, T4 normale, TSH 4.59, normal fiind 3.59, sideremie 133 normala fiind pana in 109, calciu ionic aproape de limita minima…Ciclul menstrual i-a venit la 12 ani si 8 luni si la fiecare 3 saptamani. La ea se observa insa predispozitie spre tiroida privind doar aspectul gatului.
Fetele sunt foarte bune la invatatura, dar observ o oboseala foarte mare la ele…
Din pacate sunt imobilizata la pat pentru ceva vreme din cauza unei operatii la coloana. Nici nu stiu incotro sa apuc, in zona noastra nu sunt specialisti endocrinologi pediatri. Pediatrul care a vazut analizele mi-a recomandat sa le dau 3 luni Eutyrox 50mg/zi, sa le refac analizele peste 3 luni si sa le masor si circumferinta gatului lunar.
Va rog din suflet, ajutati-ma cu un sfat ! Chiar sunt disperata…
Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Lacramioara B

Raspuns:

– sunt mai multe lucruri de comentat:

  1. la un nivel al TSH doar usor crescut (cum este 5.79 μUI/ml), simptomatologia este absenta sau, oricum, foarte discreta; deci nu sunt convins ca manifestarile de care vorbiti la fiica cea mica sunt intr-adevar cauzate de o problema tiroidiana; apoi, nivelul minim scazut al calciului nu explica crampele musculare; cel mai probabil, administarea de calciu (1000 mg/zi) si vitamina D (800 UI/zi) va fi suficienta pentru a corecta aceste mici deficite;
  2. nu imi este foarte clar de ce, daca analizele au fost facute la acelasi laborator, sunt limite superioare diferite la TSH;
  3. trebuie dozati anticorpii specifici (ATPO si anti-tiroglobulina), care se intalnesc in titru crescut in formele autoimune de hipotiroidism, tiroidita autoimuna fiind cea mai frecventa cauza de hipotiroidism;
  4. de asemenea, ecografia tiroidiana poate orienta diagnosticul, tiroidita autoimuna avand un aspect ecografic caracteristic;
  5. daca investigatiile de mai sus exclud o cauza autoimuna, probabil ca intra in discutie deficitul de iod, drept cauza a hipotiroidismului; in aceasta situatie, masurarea iodului urina pe 24 de ore este indicata;
  6. masurarea circumferintei gatului este inutila, doar cresteri importante in volum a glandei tiroide pot fi detectate astfel; palparea de catre endocrinolog si ecografia sunt metodele uzuale recomandate;
  7. gasesc un pic ciudat (desi nu este imposibil!) faptul ca ambele fiice au fost gasite cu TSH marit; sansele ca amandoua sa dezvolte relativ in aceeasi perioada o forma de hipotiroidism sunt mai degraba mici; desi Synevo este un laborator de incredere, eu as repeta analizele si in alta parte, eventual dupa 6-8 saptamani, fara instituirea vreunui tratament; daca aceste valori ale TSH se confirma, tratamentul trebuie inceput;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (307)”

  1. Domnule Doctor,

    va multumesc din tot sufletul pentru lamuriri. Si mie mi s-a parut ciudat ca la ambele fete au iesit modificate valorile TSH in acelasi timp..
    Va multumesc ca ati „rupt” din timpul D-voastra pretios si mi-ati raspuns!
    Cu respect deosebit,

    Lacramioara B

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.