Răspunsuri la întrebări (318)

bondoc dana:

Buna ziua!

V-am scris acum doua luni sa va cer sfatul(si bine am facut) in legatura cu un nodul care a fost descoperit intamplator la ecografie.
Am fost sa fac punctia la dl. dr. Ioachim si rezultatul a fost carcinom papilar sclerozant.
Dl.dr. Stanescu cand a vazut acest rezultat m-a programat de urgenta la operatie. Am facut-o pe 11 oct. tiroidectomie totala.
Rezultatul anatomo-patologic din pacate a fost confirmat si anume:
– microcarcinom papilar sclerozant, focar istmo-lobar drept de 1/0,7 cm. cu invazia tesutului fibro conjunctiv peritiroidian
-s-au examinat 4 limfoganglioni centrali din care unul prezenta metastaza izostructurala
– rest timic cu lipodistrofie

Tratamentul este de 100(o pastiluta dimineata pe nemancate) de Euthyrox.
Am fost programata in martie pentru tratamentul cu iod.
D-na dr. mi-a spus sa interup tratamentul cu Euthyrox inainte cu 5 saptamani si sa evit alimentele care conti iod.
Intrebarile mele ar fi:
– daca intrerup euthyroxul o sa ma simt rau ? si daca da ce ar trebui sa fac?
– cat de grav este acest rezultat si daca sunt sanse de vindecare.

Va multumesc anticipat si sper sa-mi raspundeti fara menajamente.
Va doresc mult succes in tot ceea ce faceti si sanatate.
Sunteti un om deosebit! Cu tot respectul.

Raspuns:

  1. cel mai probabil, din cauza lipsei de hormoni tiroidieni in acea perioada, va veti simti mai putin bine; acest disconfort este resimtit in mod foarte variabil de la pacient la pacient, deci nu se poate prevedea modul in care veti reactiona dvs; in general apare o stare de oboseala mai accentuata, posibil un castig ponderal de 1-3 kg, incetinirea reactiilor, dureri articulare si cefalee; nu prea aveti ce face pentru preventie, dar puteti sa va organizati din timp un program mai usor pentru acel interval;
  2. rezultatul examenului histopatologic indica extensia tumorii la nivel ganglionar si la tesutul din jurul tiroidei; este, cu toate astea, un stadiu vindecabil; de principiu, resturile tiroidiene ramase dupa operatie vor fi distruse de iodul radioctiv; in afara perioadei acestor tratamente (daca vor fi mai multe), doza de Euthyrox trebuie sa fie suficient de mare pentru a supresa nivelul TSH sub limita inferioara a normalului(in jur de 0.1 μUI/ml), scazand astfel riscul de reaparitie a bolii; indeplinind aceste doua conditii (tratamentul cu iod si supresia TSH), probabilitatea de rezolvare definitiva este crescuta; daca varsta dvs este sub 45 de ani, aceste sanse cresc suplimentar;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (318)”

  1. ma bucur mult ca am gasit un loc unde pot pune intrebari si sper un raspuns.am fost operata recent,tiroidectomie totala-rezulta microcarcinom papilar sclerozant,focar is superior,marginal,invaziv de 0,6/0,5cm 2-parenchim adiacent si de fond polinodular,anizofolicular,cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional.sunt programata pentru 131I tocmai pe 20 oct2011.intrebarea mea:in acest timp boala poate avansa mult?de ce nu se pot face programarile mai repede?am incercat la fundeni si tot asa mult dureaza.asa ca am ramas la parhon unde m-am si operat.ce riscuri sunt asteptand acest timp?celulele se vor raspandi?si ce riscuri sunt in general?care sunt sansele de vindecare? anticipat mii de multumiri si mai ales pentru faptul ca sunteti aici pentru noi toti cei bolnavi.sanatate va doresc

  2. Buna seara,

    Nu stiu de ce mi-a fost sters comment-ul. Daca nu am folosit toate informatiile necesare, va rog sa-mi spuneti si voi fi mai clara, nu am vrut sa deranjez cu problemele care ma preocupa in ceea ce priveste glanda tiroida.
    Chiar vroiam sa stiu daca se pot folosii impreuna Euthyrox de 100 mg cu Diane 35, avand in vedere ca mi-au fost recomandate de D-na doctor endocrinolog.
    Vroiam doar sa mai aflu inca o parere de la un specialist.

    Multumesc frumos si sper ca de data acesta sa primesc un raspuns.
    O seara placuta!

  3. Buna ziua d-le Doctor,
    Ma numesc Marcela Stanila,am 59 ani,si in 2008 la o ecografie facuta in luna iulie 2008, mi s-a descoperit un nodul tiroidian pe lobul stg.Rezultatul ecografiei: LD=3,6cmc,LS=4,6cmc,iar nodulul ,izoecogen,omogen cu diam. de 1,8/0.9cm(long
    si 1,2/0,8cm(trans),am facut atunci doar
    TSH_3GEN =3,504uIU/ml,RANGE=0,470-4,640;in data de 15.04 2009 am repetat ecografia,dupa trat. cu L-Tyroxin 50nanograme/zi si Iodid 200,rezultate:LD=2,1cmc ;LS=3,5cmc,LS nodul izoecogen bine delimitat cu dimensiuni:1,1/0,87 cm(trans) 1,6/1,06cm(long) analizele au fost:TSH=2,49 normal0,25-5,00micromoli/ml;FT4=14,28 normal 9-20,00pmol/ml;AntiTPO=0,lUI/ml normal o-5,6 UI/ml,iar in luna oct. 2010 la ultima ecografie LD=3,85cmc,LS=4,6cmc,lobul stg pe fata anterioara prezinta un nodul transonic de 0,41/0,52cm(trans) mediolobar stg-nodul parenchimatos cu halou hipoecogen incomplet,cu semnal vascular intra si perinodular de 1,69/1/1,65 cm .Analize:TSH=1,787 normal 0,35-4,94NANO UI/ML,T4libera =1,31 normal 0,71-1,48ng/dl si Anticorpi Anti tiroglobulina=2,54 UI/ml normal <4,11 UI/ml.Mi s-a recomandat continuarea tratam cu L-Tyroxin 50 si fara Iodid.As dori sa stiu si parerea d-voastra si daca se impune sa fac bisopsie sau nu.Mentionez ca am cistigat in 2 ani 5 kg in greutate,iar de cind nu mai iau Iodid(1 luna) au reinceput palpitatiile.In rest nu am alte manifestari.Va multumesc

  4. Buna ziua,

    Ma numesc Adela, am 24 de ani, 160 cm inaltime si 70 kg. La indicatiile doamnei doctor de la medicina muncii am fost la un control ecografic tiroidian, care a avut urmatorul rezultat: “aspect de pseudogusa, volum normal, structura moderat neomogena sugestiva pentru o tiroidita cronica autoimuna”.
    Domnul doctor m-a trimis la analize, care au rezultat astfel:

    TSH: 0,10 uUI/ml (val.normale 0,4 – 4,2 uUI/ml)
    Prolactina: 20,70 ng/ml (val.normale femei negravide: 1,2 – 19,5 ng/ml)
    Anti TPO: 782,5 UI/ml (val.normale max. 50 UI/ml)
    FT4: 1,20 ng/dl (val.normale 0,8 – 2,0 ng/ml)
    FreeT3: 4,40 pg/ml (val. normale 1,4 – 4,2 pg/ml)

    In aceste conditii, mi s-a pus diagnosticul de “tiroidita cronica autoimuna Hashimoto cu proces autoimun alter.”(ultimul cuvant e prescurtat si asta e ceea ce am putut sa descifrez. Verbal mi-a spus doar primele trei cuvinte din denumire. Se poate sa fie alternant…sau alternativ…?).
    Domnul doctor m-a intrebat daca am copii, am raspuns inca nu dar ne dorim in urmatorii ani, mi-a spus ca va trebui sa am mare grija cand voi dori sa am si ca nu imi da tratament hormonal.
    Mi-a prescris doar Prementrin – pe baza de plante, pentru ca am o menstruatie neregulata (intarzie destul de mult de obicei, spre exemplu acum sunt in a 70-a zi si inca nimic), mi-a recomandat miscare si mi-a spus sa revin peste o luna (dar fara alte analize).

    Intrebarile mele (pe care bineinteles ca atunci am fost prea zapacita sa i le pun):
    1. Cum se asociaza aceasta hipertiroidie cu tiroidita cronica autoimuna? (din ce am citit – stiu, toti ne credem doctori citind cateva zile pe internet… – tiroidita cronica se asociaza cu hipo, nu cu hiper…)
    2. De ce nu mi-a dat tratament pentru tiroida?
    3. Care este parerea dumneavostra despre analize si ce ar trebui sa fac de acum incolo?

    Mentionez ca strabunica mea a avut probleme cu tiroida.

    Va multumesc mult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.