Răspunsuri la întrebări (330)

Daniela:

Felicitari pentru blog.
Vreau sa va pun si eu o intrebare in legatura cu o problema a mea legata de niste analize.
In primul rind am 46 de ani, 90 kg.
In 2008 mi s-a facut o operatie de tiroidictimie in urma unui ,,basedow grave”,diagnostic dat de domnul Ursu la Institutul Parhon unde am si fost internata.
Ca tratament mi s-a administrat tirozol de 100.
Valorile rezultatelor la TSH si T4 repetate cu ciclicitatea obisnuita in observatie au fost normale incadrindu-se in baremele obisnuite. Saptamina asta am facut analizele TSH si T4[tiroxina totala] si au iesit :
1. TSH 12,100uUi/ml, valori de ref. 0,4-4uUI/ml;
2.T4 [tiroxina totala]*[chemioluminiscenta] 8,59ug/dl, valo. ref 4,5-12,5ug/dl.
In josul buletinului de analize :* reprezinta analize neacredditate RENAR.
As dori parerea dumneavoastra ca specialist vis a vis de aceste analize.
Va multumesc anticipat .

Raspuns:

– tratamentul dupa operatia de indepartare a tiroidei se face cu hormon tiroidian (l-tiroxina – Euthyrox/L-Thyroxin), nu cu antitiroidian de sinteza (Thyrozol); presupun deci, pentru ca postarea nu este clara in aceasta privinta, ca luati tratament cu Euthyrox/L-thyroxin, 100 μg/zi;

– analizele prezentate indica faptul doza respectiva (100 μg/zi) nu mai este suficienta si trebuie crescuta; la acest nivel al TSH, o doza zilnica de l-tiroxina de 135.7-150 μg/zi ar trebui sa fie suficienta; la 6-8 saptamani de la schimbarea tratamentului, TSH ar trebui repetat;

– obiectivul tratamentului este de a mentine/readuce nivelul TSH in limite normale;

– toate recomandarile mele pleaca de la premisa ca tratamentul a fost corect  urmat (administrat dimineata, pe nemancate, fara sociere cu alte medicamente) pana cum, fara pauze si ca analizele au fost corect lucrate;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (330)”

 1. • Buna ziua domnule doctor.
  Ma numesc Maria Sirbu, am 37 de ani, 1.70 m si 75 kg. si nu am persoane in familie cu probleme legate de glanda tiroida.
  In primul rand va felicit pentru acest blog care este foarte util intrucat raspunsurile sunt clare si concise, nemaivorbind de faptul ca sunt profesionale si le putem lua ca atare.
  Rugamintea mea este sa-mi interpretati analizele facute acum 2 saptamani si eventual sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare :
  TSH=2,94 val. referinta 0,4-4,0; Free T4=1,26 val. referinta 0,8-1,9 si aTPO=208 val. referinta sub 50; la echografia tiroidiana s-au constatat urmatoarele: lob stang 36/15/15 mm, lob drept 43/16/17 mm, istm 3 mm, ecostructura hipoecogena, usor neomogena. Precizez ca am fost diagnosticata in urma cu o luna cu prolaps de valva mitrala anterioara, ……(aici nu inteleg un cuvant, scuze) central, regurgitare mitrala usoara, halosistolica si tahicardie, iar in urma cu un an am avut o anemie feripriva, dar am tratat-o; alte probleme de sanatate nu am.
  Simptomul care ma deranja cel mai tare si care m-a determinat sa merg la doctor este presiunea pe care o simt la nivelul gatului cu senzatia de sufocare(ca si cum ceva ma apasa pe gat si imi obtureaza respiratia). Am inteles si de pe blogul dvs. ca acest simptom nu are legatura cu tiroida.
  Va rog sa-mi spuneti daca este cazul sa repet analizele (si care dintre ele) si ce problema as putea avea cu tiroida.
  Va multumesc anticipat si va doresc succes in tot ce faceti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.