Răspunsuri la întrebări (363)

Ilinca:

Buna ziua! Sper sa am sansa sa primesc un raspuns de la dvs

Intamplator am facut un eco abdominal si doctorul a vrut sa imi verifice tiroida.. Surpriza a fost ca au fost depistati mai multi noduli..Citez
“Lob drept volum 4,3 cc, structura neomogena prin prezenta a doua leziuni cu aspect hipoecogen neomogen, bine delimitate, avasculare unul aprox 5,3 mm/2 mm , peritraheal, celalalt de aprox 5,7 mm/3,4 mm, localizat mai anterior
Lob stang volum 3 cc, structura neomogena, la jonctiunea cu istmul, se vizualizeaza un nodul hipoecogen de aprox 9,7 mm/6 mm, bine delimitat, cu vascularizatie periferica moderata.

Istm 5 mm fara leziuni nodulare

Pe intreaga arie tiroidiana se vizualizeaza multiple leziuni milimetrice nesistematizate.

In adiacenta lobului stang , caudal- masa nodulara hipoecogena, fara vascularizatie decelabila ecografic, de aprox 8,3 m -posibil glanda paratiroida cu aspect hiperplazic

In ansamblu vascularizatia tiroide este normala

-trahee, vase cervicale – in limite normale
-absenta vizualizarii de adenopatii”

Analize
Anti-tiroglobulina 108 Ul/ml (valori normale mai mici de 115)
Anto TPO 20 Ul/ml (valori normale mai mici d 34)
FT4 22,9 pmol/L (valori normale 12-22)
TSH 1 U/ml (valori normale 0,27-4,2)

Enocrinologul mi-a recomandat tratament cu Euthyrox.. sa incep cu 25 mg si gradat sa ajung la 100 mg pe zi , cu o noua monitorizare ( eco si analize)in mai. El spera ca nodulii se vor mai micsora dar nu e sigur ca voi raspunde la tratament.

Eu sunt ingrijorata .. Mie mi se pare ca ar trebui sa fiu evaluata pentru o biopsie si eventuala operatie. Nu ma simt sigura cu acest tratament.

Am 45 de ani, greutate relativ normala (80 kg la 1,78 inaltime).

Din cate stiu un var din partea tatei a avut probleme cu tiroida, a fost operat la Parhon si a facut tratament cu iod radioactiv. Nu stiu alte amanunte .. Cred ca a fost cancer dar nu stiu ce tip.

Dvs ce ma sfatuiti?

Raspuns:

– nodulii descrisi ecografic nu se califica din punct de vedere al dimensiunilor sau aspectului pentru punctie tiroidiana, cu atat mai putin pentru operatie; urmarirea periodica ecografica este suficienta la acest moment;

– tratamentul supresiv cu 25 micrograme de Euthyrox este rezonabil (desi sansele de raspuns sunt mici), dar o doza de 100 micrograme/zi este, in opinia mea, excesiva si prezinta riscuri;

– daca medicul crede ca a vizualizat o glanda paratiroida marita ar trebui sa ceara masurarea calciului (ionic si total) si a fosforului din sange, pentru a exclude hiperparatiroidismul (primar);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (363)”

  1. Buna seara
    Ma numesc Camelia, am 31 ani. In urma cu 3 ani, mai precis in 2008 am descoperit in urma unei ecografii un nodul tiroidian drept. (am urmat tratament cu iodid 100). Formatiunea chistica era de 3,3 cm, mi s-a facut punctie, rezultatul a fost benigm. In urma punctiei marimea nodulului s-a redus, iar la ultimul control a aparut o formatiune suspecta!
    SONOELASTOGRAFIA TIROIDIANA arata ca la nivelul lobului tiroidian drept exista o formatiune ovalara, partial transonica, cu delimitare pe alocuri neta, pe alocuri mai imprecisa, cu diametrul de 11 mm, cu o imagine polipoidala ecogena, heterogena, cu focare ecogene incluse, de 5 mm. La ecografie Doppler nu se pun in evidenta traiecte vasculare in interiorul formatiunii descrise. Aspectul elastografic este suspect, rigid, albastru. Fara limfonoduli suspecti laterocervical bilateral. CONCLUZIE- formatiune chistica atipica, vizibila in lobul tiroidian drept, cu aspect elastografic rigid.
    TSH 1.22 ?UI/mL limite 0.27 – 4.2

    Sunt tare nelinistita de o saptamana de cand m-am programat pentru operatie (indepartarea lobului drep sau tiroidectomie totala). Credeti ca e vorba de un posibil cancer tiroidian?

    In speranta unui raspuns va transmit multe salutari!
    Cu multumiri
    Camelia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.