Răspunsuri la întrebări (467)

andreea:

Buna ziua, ma numesc Andreea si am 21 de ani. Acum o luna am fost diagnosticata cu Hipotiroidie. Analizele mi-au iesit in felul urmator :
– T3 2,64
– T4 0,55 (0,7-1,48)
– TSH 94,23 (0,35-4,94)
– Anti tiroglobulina 72,59 (<4,11)
– Anti tpo 3,906.45 (<5,61)

Iar rezultatul la ecografie:
Lob drept tiroidian mult marit: diamentrul longitudinal= 43mm, transversal =27mm, antero-posterior= 25mm, volum =15,15cc, ecostructura intens neomogena, hipoecogena, reticulara prin accentuarea desenului interstitial, aspect foarte sugestiv pt process inflamator cronic.
ISTM tiroidian cu grosime=10mm, aceeasi structura intens neomogena.
Lob stang tiroidian: diametrul longitudinal= 44 mm, transversal= 21 mm, antero-posterior=29 mm,volum=14cc, aceeasi ecostructura intens neomogena, reticulara.
La examenul Dollper color, vascularizatie intens bilateral. Latero- cervical bilateral poliadenopatie, cate 3-4 ganglioni cu diametrul maxim 14 mm.
Medicul mi-a spus ca tiroida mea nu mai functioneaza absolut deloc si ori daca o operez ori daca nu e acelasi lucru. Mi-a prescris Euthyrox , trebuie sa ajung la 100, in prezent am ajuns la 75,peste 2 saptamani maresc doza la 100. Dar nu ma simt bine deloc, am niste dureri de cap insuportabile, imi amorteste mana stanga, am stari de depresie chiar cu ganduri sinucigase, nu ma simt bine deloc in corpul meu, parca nu as fi eu , nu mai ma recunosc, mi se incetoseaza vederea, abia daca mai vad… e cumplit.
De precizat ar mai fi ca am nascut acum 4 luni prin cezariana.
Si inca ceva, mama mea a fost operata de hipertiroidie dup ace m-a nascut pe mine si ia Euthyrox de 25 toata viata.
Multumesc.

Raspuns:

– diagnosticul este de tiroidita autoimuna; aceasta boala este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie; la momentul diagnosticului era deja instalata o hipotiroidie severa;

– tratamentul este corect si trebuie urmat; eventualele efecte adverse determinate de initierea tratamentului cu Euthyrox vor disparea in timp; obiectivul tratamentului este normalizarea nivelului TSH;

– in acelasi timp intra in discutie un diagnostic de depresie post-partum, care nu este cauzata de boala de tiroida, dar poate fi accentuata de hipotiroidie; daca aceste stari persista un consult psihiatric poate fi indicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (467)”

  1. Buna Seara Domunule Doctor,

    Numele meu este Andrei si mai mi-ati raspuns si la 2 intrebari..am 25 ani si am fost diagnosticat la spitalul Parhon cu GUSA POLINODULARA(nodul dur lst-suspiciune carcinom papilar).
    Sa intervenit operator practicandu-se TIROIDECTOMIE TOTALA in data de 6.10.2010 iar dupa 2 saptamani am aflat rezultatul analizelor care nu a fost unul favorabil mie…

    1) Carcinom Papilar ”Varianta Foliculara”,Multifocal
    – Focar LST 4,8/3,5 CM INCASULAT INTRAPARENCHIMATOS
    – Focar LDT 0,7/0,6 CM INCASULAT INTRAPARENCHIMATOS
    2) Parenchim de fond anizofolicular cu epitelii predominant cubice si plate

    Cod citologic: ST1/G1/RX
    Cod Stadializare: PNX
    Cod Morfologic : M8340/3
    Stadializare: PT3MB

    Am facut prima sedinta cu iod radioactiv si rezultatele au fost urmatoarele:

    1.Scintigrafia reg. cervicale anterioare: Status posttiroidectomie.Numeroase mici resturi tiroidiene net iodofixante – vizibile al nivelul ambelor loje tiroidiene.
    2.Scintigrafia reg. intregului corp.Status posttiroidectomie.Numeroase mici resturi tiroidiene net iodofixante – vizibile al nivelul ambelor loje tiroidiene.Fara alte imagini iodocaptante cu aspect patologic in restul organismului…

    3.Radiografia pulmonara: Simfiza sin. costo-diafragmatic drept.Fine aderente pleuro-diafragmatice, infrahilar dreapta.
    -Debit doza externare 11 uSv/h la 1 metru.
    Sa administrat o doza de 100mCI 131 I.

    Rezultatul analizelor care mi-au fost date peste 1 sapt sunt:

    Tg : 7,9 ng/ml si Anticorpi: 23

    Va rog sa imi raspundeti si mie la unele nelamuriri:

    1. Credeti ca mai este nevoie de a 2 iodare? Mi sa spus ca trebuie sa mai fac o analiza peste o perioada intre 6-12 luni si apoi o sa mi se spuna daca mai trebuie administrata a 2 cura de iod, si ca momentan nu este nevoie…
    2. In perioada de dupa tratament am avut o stare in care parca ma dureau toate…este normala sau se intampla din cauza ca eutyroxul isi face prezenta in corp…

    Va multumesc ptr raspunsurile acordate!
    O seara placuta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.