Răspunsuri la întrebări (469)

Ionut:

Buna ziua d-le doctor,

Avand in vedere ca e dupa 12 noaptea, sper sa fiu primul care posteaza o intrebare pe ziua de azi si sa ma calific pentru a primi raspuns.

Sunt barbat, varsta 32 ani, nu am antecedente in familie cu boli de tiroida.
Alte informatii medicale: M-am operat doar de apendicita pe la varsta de 12 ani. Am avut cateva oase rupte (datorita unor sporturi practicate). Am amigdalele foarte mari si usor inflamabile (infectabile) dar nu sunt operabile pentru ca, din cate am inteles, as avea mai mari probleme daca le-asi extirpa. Colesterolul a crescut putin in ultima vreme, dar restul analizelor sunt bune. Alte probleme de sanatate majore nu am avut pana in present.

Acum cateva saptamani am avut o stare de lesin, de piedere a echilibrului (prima oara in viata mea). La pranz, dupa masa, nu mai puteam sta in picioare, si nici merge drept. Atunci cand calcam parca pluteam… Dupa ce am stat jos 10 minute mai mi-am revenit, si dupa cateva ore mi-am revenit aproape de tot. Am ajuns la Neurologie, la CT cranian, la tomografie si in sfarsit la Endocrinolgie unde mi s-au facut urmatoarele teste cu urmatoarele rezultate:

Rezultat analize sange:

Ac Anti Receptor TSH 0.26 (Negativ 1.5)
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 184.07 (<5.61 UL/ml)
Free T4 1.29 (0.7-1.48)
TSH 2.1543 (0.35-4.94)

Rezultate ecografie tiroidiana:

Lob drept:
– Diametru antero-posterior – 20 mm
– Diametru transversal – 22 mm
– Diametru cranio-caudal – 70 mm
– Contur regulat, ecostructura intens neomogena cu arii hipoecogene strabatute de travee hiperecogene

Regiune istmica
– grosime – 4.2 mm
– contur regulat
– ecoostructura neomogena

Lob stang:
– Diametru antero-posterior – 19 mm
– Diametru transversal – 19.5 mm
– Diametru cranio-caudal – 55 mm
– Contur regulat, ecostructura intens neomogena cu arii hipoecogene strabatute de travee hiperecogene
Capsula tiroidiana intact
Intreg parenchimul tiroidian prezinta semnal vascular intens la examenul Doppler
Laterocervical bilateral cateva formatiuni nodular hipoecogene cu central hiperecogen, cu dimensiuni maxime de 15mm/3.5mm ganglioni cu aspect inflamator
Concluzie Dr ecograf: Aspect sugestiv de tiroidita
Concluzie Dr Endocrinolog: tiroidita cronica autoimuna

Intrebari:
– Considerati ca diagnosticul pus este corect (am inteles ca aceasta boala este frecventa la femei si nu la barbati)?
– Daca da, este corect ca nu pot face nimic, decat sa vin la un control din 6 in 6 luni si a astept sa vedem cum evolueza boala? Sau pot face ceva ca sa previn agravarea bolii? Aici ma refer la medicamentatie, alimentatie, stil de viata (stress, exercitii fizice)
– Acum 2 ani am schimbat stilul de viata (am schimbat job-ul) si nu prea am mai facut deloc efort fizic, sau exercitii. Acest lucru e posibil sa fie o cauza pentru care am ajuns sa ma probleme cu tiroida? Si o intetire a execitiilor fizice ar putea stagna sau chiar elimina aceasta boala? Sau nu are nici o legatura?
– Starea de lesin e posibil sa fie datorita glandei tiroide, sau trebuie sa mai continui cautarea?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ionut

Raspuns:

– incep cu raspunsul la ultima intrebare, pentru ca este mai important: tulburarile de echilibru descrise nu au o cauza tiroidiana; investigatiile neurologice trebuie continuate;

– diagnosticul este corect; este vorba de o tiroidita autoimuna aflata in stadiul de eutiroidie – adica productia de hormoni este (inca) normala; de aceea, controlul periodic este indicat pentru ca de multe ori boala evolueaza spre hipotiroidie; in momentul aparitiei hipotiroidismului se va initia tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian (l-tiroxina);

– nu exista metode (medicamente, dieta, etc) eficiente dovedite pentru a incetini evolutia bolii; pe de alta parte, iodul in cantitati mari (nu cele obisnuite din alimente) poate bloca suplimentar tiroidia si trebuie evitat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (469)”

  1. Buna ziua, ma numesc Andreea si am 21 de ani. Acum o luna am fost diagnosticata cu Hipotiroidie. Analizele mi-au iesit in felul urmator :
    – T3 2,64
    – T4 0,55 (0,7-1,48)
    – TSH 94,23 (0,35-4,94)
    – Anti tiroglobulina 72,59 (<4,11)
    – Anti tpo 3,906.45 (<5,61)

    Iar rezultatul la ecografie:
    Lob drept tiroidian mult marit: diamentrul longitudinal= 43mm, transversal =27mm, antero-posterior= 25mm, volum =15,15cc, ecostructura intens neomogena, hipoecogena, reticulara prin accentuarea desenului interstitial, aspect foarte sugestiv pt process inflamator cronic.
    ISTM tiroidian cu grosime=10mm, aceeasi structura intens neomogena.
    Lob stang tiroidian: diametrul longitudinal= 44 mm, transversal= 21 mm, antero-posterior=29 mm,volum=14cc, aceeasi ecostructura intens neomogena, reticulara.
    La examenul Dollper color, vascularizatie intens bilateral. Latero- cervical bilateral poliadenopatie, cate 3-4 ganglioni cu diametrul maxim 14 mm.
    Medicul mi-a spus ca tiroida mea nu mai functioneaza absolut deloc si ori daca o operez ori daca nu e acelasi lucru. Mi-a prescris Euthyrox , trebuie sa ajung la 100, in prezent am ajuns la 75,peste 2 saptamani maresc doza la 100. Dar nu ma simt bine deloc, am niste dureri de cap insuportabile, imi amorteste mana stanga, am stari de depresie chiar cu ganduri sinucigase, nu ma simt bine deloc in corpul meu, parca nu as fi eu , nu mai ma recunosc, mi se incetoseaza vederea, abia daca mai vad… e cumplit.
    De precizat ar mai fi ca am nascut acum 4 luni prin cezariana.
    Si inca ceva, mama mea a fost operata de hipertiroidie dup ace m-a nascut pe mine si ia Euthyrox de 25 toata viata.
    Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.