Răspunsuri la întrebări (526)

Ana Pelin:

Buna ziua,

Am 27 ani si in dec 2008 mi s-a descoperit intamplator un nodul la tiroida – lobul stang, dimensiuni 1,5/ 0,8/ 0,8 cm, intens vascularizat, cald la scintigrama cu Tc. In familie nu exista nici un caz de probleme de tiroida. Nu mi s-a dat nici un tratament, valorile TSH fiind normale 2,1 (val normale 0,5-4,5) La fiecare 6 luni am facut eco si analize hormonale, totul este la fel. Vara trecuta am facut o punctie la Medlife – totul OK.

Acum sunt insarcinata in 24 saptamani.

La mijl lunii aprilie, sapt 13 sarcina, TSH 1,22 (val normale 0,4-4), AntiTPO < 5 (normal 5-35), FT4 12,38 (val normale 11,5- 22,7), eco aratand o crestere de 2 mm a nodulului.

In luna iunie, la inceput, in sapt 20 sarcina, FT4 a scazut sub normal, avand valoarea 10,25 (val normale 12- 22,7), TSH 1,52 (normal intre 0,27 – 0,42). La repetarea analizelor, la alt laborator, doua zile mai tarziu FT4 0,94 (limite 0,7-1,48), FT3 2,85 (1,71-3,71), TSH 1,1525 (0,35-4,94).

Acum, la inceputul lui iulie, sapt 24 sarcina am facut analize in 3 locuri

Rezultate:
TSH 1,26 (0,27 – 4,2)
FT4 11.22 (12 – 22)- scazut

Alt laborator

FT4 0,89 (0,7-1,48)- in limite

Alt laborator:

FT4 10,4 (12 -22) – scazut

Nu iau nici un tratament in continuare si nu stiu ce sa fac!
Ce efecte pot avea aceste fluctuatii a lui FT4 asupra copilului? Nici nu stiu ce sa cred, care analize sunt bune si care nu. Este adevarat ca FT4 ar trebui sa aiba o valoare mai ridicata in sarcina astfel incat totul sa fie bine cu bebelusul? Chiar daca incep acum vreun tratament, ce efecte poate avea asupra copilului perioada aceasta presupunand ca din 15 aprilie cand au iesit OK FT4, ATPO si TSH, FT4 a scazut brusc si nu a mai fost suficient pentru bebe? Este vorba de 10 saptamani de sarcina la mijloc?

Va multumesc foarte mult pentru raspuns

Cu respect

Ana

Raspuns:

– monitorizarea frecventa si recomandarile privind nivelurile optime ale TSH si FreeT4 in sarcina se aplica femeilor cu o forma de hipotiroidie; pe de alta parte, un nodul cu diametrul maxim de 1.5 cm nu poate provoca prin el insusi hipotiroidie, deci dvs nu va incadrati in categoria mentionata; imi pare rau ca nimeni nu v-a lamurit in acest sens, dar tiroida functioneaza bine si toate aceste analize repetate excesiv nu ajuta la ninic, doar va cresc stresul;

– nivelurile FreeT4 sunt variabile in sarcina pentru ca anumite modificari fiziologice din aceasta perioada fac ca metodele uzuale de laborator sa nu fie foarte exacte; de aceea TSH-ul este investigatia esentiala care orienteaza diagnosticul;

– concluzie: nu va fi nicio problema cu copilul din punctul de vedere al tiroidei, nu mai faceti analize inutile;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.