Răspunsuri la întrebări (572)

scorokirja irina:

buna ziua,
am 25 ani, sex feminin, 53 kg la 165 inaltime,
nu am suferit de careva boli, operatii etc.
in urma ecografiei glandei tiroide s-au depistat urmatoarele:
L.drept- 19*13*38mm, chisturi coloidale 2;4mm
L.stang-19*13*38mm, chisturi coloidale 4;8mm
ISTM-3mm
Glanda tiroida situata tipic, contur regulat, cu ecostructura neomogena, reflectivitate crescuta.
rezultatul analizei la hormoni:
TSH-1,7 (NORMA 0,1-4,0)
Anti-TRO-28,0 (NORMA 0-100)
FreeT4- 13,2 (NORMA 11,5-23)
ESTRADIOL 129,0 (NORMA 57-270)
TESTOTERONE 0,6 (NORMA 0,1-0,7)
Masa corpului stabila, senzatii de oboseala, nervoasa, strasanta.
Iu urma rezultatelor analizei, mi-a fost indicat tratamentul hormonal cu L-THYROXIN, dar imi este frica sa urmez tratamentul hormonal, sa nu duca la cresterea in greutate, oare chiar este necesar,(tin sa mentionez ca mai am urmat 2 luni tratamentul cu Iodomatine in capsule)
Va rog mult sa ma ajutati
va multumesc anticipat

Raspuns:

– tiroida dvs functioneaza normal, deci nu exista din acest punct de vedere nicio influenta negativa asupra organismului (greutate corporala, perceptia stresului, nervozitate, etc);

– L-Thyroxin este un medicament ce contine hormon tiroidian iar adminsitrarea lui nu poate duce la crestere in greutate; in alta ordine de idei, nu cred ca un astfel de tratament ar avea vreun efect asupa chisturilor descrise; in opinia mea, cea mai buna solutie este simpla monitorizare ecografica periodica (initial la 6 luni, apoi anual daca nu sunt modificari);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (572)”

  1. Buna ziua, am făcut niște analize pentru tiroida, având in vedere ca mama mea se afla sub observatie cu diagnostic Hipertiroidie: Tsh 3,85 (0,35-4,94), Free T3 2,7 (1,71-3,71), Free T4 1,05 (0,70-1,48). Ecografia tiroidiana arată in cm: LD 3,8 / 1,6 / 1,4 cu ecostructura omogena. LS 3,5 / 1,4 / 1,2 cu ecostructura omogena. ISTM de 0,33 cm – ecostructura neomogena prin prezenta paramedian drept a doua imagini de chisturi coloidale de 0,27 / 0,2 / 0,31 cm, respectiv 0,39 / 0,19 / 0,41 cm. Latero-cervical bilateral adenopatii inflamatorii infracentimetrice. Ce ma sfatuiti? Multumesc!

  2. Buna ziua!
    Acum cateva zile am facut un eco pt ca uneori am tremuraturi in somn si chiar am simtit ca de parca din tiroida ar fi pornit.Simteam ceva in gat, ca aripa de fluture se scutura dar dupa trezire totala mia si disparut.
    Am facut anul trecut teste de TPO ,TSH, T4 care au fost in parametri bune iar cortizolul foarte putin crescut peste limita.Am fost trimisa din nou la endocrinologie ,dar pana atunci totusi as vrea sa stiu daca ecografie spune ceva.

    Tiroida de aspect asimetric de volum moderat crescut la nivelul LD.
    LD; dim.moderat crescute 1, 4/1, 6, 5, 2 cm, contur regulat, ecostructura neomogena, diseminat prezinta multiple chiste coloidale de dimensiuni intre 2 si 5 mm, unele cu microcalcifieri in interior.La examinare PD lobul prezinta hipervascularizatie.
    LS; dim.normale, 1, 2/1, 8/3, 9 cm, contur regulat, ecostructura neomogena, similara cu cea a LD cu multiple chiste coloidale de dimensiuni de pana la 5 mm.La examinarea PD lobul prezinta usoara hipervascularizatie.
    Istm diametru AP= 2mm, ecostructura Omogena.
    Fara adenopatii latero-cervicale.

    = Gusa multinodulara LD cu chiste coloidale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.