Răspunsuri la întrebări (622)

adrian:

Buna ziua domnule doctor.
Am 44 de ani si dupa o fractura la picior, in luna august a acestui an mi s-a declansat hipertiroidia/Boala Basedow cu tot “tacamul” de simptome, insa fara exoftalmie. Dupa efectuarea unor analize mi-a fost prescris Tyrozol, dar la scurt timp am facut alergie. Dupa ce mi s-a schimbat tratamentul, de asemenea am constatat ca sunt alergic si la Carbimazole si la Propycil, acesta din urma dandu-mi stari de ameteala si dureri in gat, senzatie de gat uscat. Din pacate aceasta situatie reprezinta o mare problema ptr. mine, astfel ca am recurs la tratament naturist, care mi-a atenuat o parte din simptome, inclusiv mi-a oprit scaderea in greutate. In ultima instanta mi s-a propus tratament cu iod radioactiv, la Cluj.
Analizele sunt urmatoarele:
– Examen Doppler / Eco., VLTD= 10,13ml , VLTS= 8,17ml, aspect marcat hipoecogen, marcat neomogen, intens vascularizat, suflu tiroidian prezent, FC 97b/min, ritm sinusal.
– TSH = 0,0 mUI/l ->(0,3-6,2mUI/l) ; FT4 = 2,1ng/dl ->(0,8-2ng/dl) ; FT3 = 23,53pg/ml -> (1,5-4,2pg/ml) ; T3 >10 ->(1,3-3,1) si antireceptor TSH(Trab) >40 ->(limita de decizie clinica: 1,75UI/L) ; TGP si TGO putin mariti.

Dupa toate acestea sunt un pic nelamurit cu privire la tratamentul cu iod radioactiv deoarece din cate am inteles exista riscul de a dezvolta hipotiroidie dupa acest tratament, ceea ce ar insemna ca toata viata ar trebui sa iau hormoni de sinteza.
Intrebarea si nelamurirea mea este, daca exista vreo analiza sau test care sa arate daca as fi alergic la un astfel de medicament gen Euthyrox, pentru a nu avea surprize neplacute odata facut tratamentul cu iod radioactiv. Deasemenea, ma intreb cum mi se va putea administra medicamentul ce contine hormoni sintetici in eventuala situatie cand nu voi putea fi capabil de asa ceva(accident, boala, semiconstient, etc.)
Eu si partenera mea ne dorim sa avem un copil, intrebarea ar fi, dupa cat timp de la administrarea iodului radioactiv exista deplina siguranta din partea mea pentru a procrea un copil sanatos?

Raspuns:

– conform investigatiilor prezentate aveti (in continuare) o forma severa de hipertiroidie; deci beneficiile tratamentului naturist, desi poate resimtite subiectiv, nu sunt obiectivate de aceste teste;  asta inseamna, in primul rand, ca riscurile asociate acestei conditii (de exemplu riscul unei aritmii cardiace grave) sunt foarte mari;

– levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) este identica cu hormonul uman, iar alergia la excipienti este foarte rara; deci nu cred ca teama dvs este fundamentata;

– exista si forme injectabile de levotiroxina, dar oricum, pentru un pacient care a urmat anterior tratamentul zilnic, cateva zile fara acesta nu implica riscuri importante pentru sanatate;

– probabil ca o perioada de 6 luni intre administrarea iodului si obtinerea sarcinii inlatura orice risc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.