Răspunsuri la întrebări (631)

alina:

Buna ziua.Am 48 ani 82 kg 168cm.sex feminin.
Am facut tsh in luna martie si a iesit valoarea 1,40(0.27-4.2)
In luna mai am facut urmatoarele analize:
tsh 3.76(0.27-4.2)
ft4 17.17(12-22)
anticorpi antitiroglobulina 277.3(0-110)
atpo 203(<34)
Medicul endocrinolog mi-a prescris euthyrox de 50.
Am inceput tratamentul la inceputul lunii august si in luna septembrie am repetat analizele.
tsh 1.52 (0.27-4.2)
ft4 16.62 (12-22)
anticorpi antitiroglobulina 282.4(0-110)
atpo 210(<34)
Am continuat tratamentul pana in luna decembrie cand am repetat analizele si mi-au iesit urmatoarele valori:
tsh 1.08(o.27-4.2)
ft4 17.89(12-22)
atpo 325(<34)
anticorpi antitiroglobulina 261.1(12-22)
Am fost la medic si a zis sa continui tratamentul pana la inceputul lunii ianuarie si apoi sa repet tsh si dc scade sub 1 sa-mi micsoreze tratamentul de la euthyrox 50 7 din 7 zile la 6 din 7 zile.
Acum 2 zile m-am simtit f agitata si mi-a crescut tensiunea la 16/12 si am intrerupt tratamentul.
Atata timp cat tsh a iesit tot timpul in limite normale si ft 4 la fel mai trebuie luat tratamentul cu euthyrox?
Azi am fost la medicul internist si mi-a prescris pt tensiune betaloc zok 50mg si calmepan.Azi la medic am avut tensiunea 14/9
Nu cumva am fost bagata sub tratament prea repede?
As putea pati ceva daca am intrerupt tratamentul cu euthyrox 50mg?
Mentionez ca dupa tratamentul cu euthyrox nu m am simtit nici bine,nici rau doar ca dupa ce l administram dupa jumatate de ora ma luau niste calduri.
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– nivelurile crescute ale anticorpilor anti-tiroglobulina si anti- tiroperoxidaza (ATPO) indica, de principiu, o tiroidita autoimuna; in general, tratamentul de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox) se incepe cand nivelul TSH creste peste limita superioara a normalului;

– totusi, avand in vedere ca in mod constant testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) au fost in limite normale, va pot spune ca hipertensiunea si agitatia nu au o cauza tiroidiana;

– in absenta tratamentului cu Euthyrox poate aparea hipotiroidia, daca tiroidita a evoluat intre timp; nu se poate sti cu certitudine stadiul bolii decat intrerupand tratamentul 6-8 saptamani si repetand apoi TSH si FreeT4;

– masurarea repetata a anticorpilor este inutila; acestia sunt utili doar la stabilirea diagnosticului, nu la monitorizarea afectiunii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.