Răspunsuri la întrebări (679)

ELENA JUCAN:

Mă numesc Elena Jucan şi am 78 ani.
În februarie 2010 am fost operată de litiază biliară, laparoscopic. După două luni am făcut prima criză de astm bronşic şi apoi crizele sau repetat al 2,5 luni iar în noembrie 2010 m-am operat de hernie hiatală tot laparoscopic. Au urmat apoi în tot anul 2011 crize de astm bronşic la 15-20 zile, fiecare criză fiind urmată de o internare la pneumologie, unde mi s-au făcut analize cu radiografii pulmonare, prin care s-a constatat că plămânii mei sunt sănătoşi. Mi s-a făcut o bronhoscopie şi a reieşit că există fum de ţigară?? dar eu şi nimeni din familia noastră nu a fumat niciodată, probabil de la locul de muncă unde am fost întoxicată cu fum de ţigară de două ori în jurul vârstei de 25-30 ani.
În aprilie 2011 mi s-a găsit o tiroidă haşimoto recomandându-mi-se Euthyrox 25 şi deşi analizele au revenit în limitele normale după 3 luni de tratament medicul endocrinolog mi-a mărit doza la Euthyrox 50. După prima pastilă am avut o criză majoră de astm şi la UPU mi-au spus că este efectul dublării dozei de Euthyrox. Am acum şi osteoporoză gradul II. Am şi o rinosinuzită cronică. Mi-am făcut testele de alergologie şi nu sunt alergică la nimic.
Care poate fi cauza crizelor de astm bronşic şi ce tratamete pot să fac întrucât dacă iau Seretide 50/500, Spiriva la nevoie Ventolin, insuficienţa respiratorie se accentuează după 15 – 20 zile şi sunt nevoită din nou să apelez la serviciile de urgenţă.
Menţionez că ţin regim alimentar destul de sever datorită operaţiilor pe care le-am avut şi a unui reflux gastroesofagian apărut după aceste operaţii.
Mi-am făcut o examinare la computer tomograf şi rezultaul examinării este următorul:Diametrele cutiei toracice sunt mărite Bronşiile au calibrul normal dar un perete discret şi uniform îngroşat. Indicele arteriobronşic este unitar şi în cocluzie o Hiperinflaţie pulmonară.
Încotro să-mi îndrept atenţia pentru a-mi îmbunătăţi starea de sănătate şi să ţin sub cotrol aceste nedorite crize de astm?
Care dintre medicamente ( ventolinul dă dependenţă? ) trebuie să le înlocuiesc? Euthyroxul se poate lua dimineaţa după mâncare întrucât la
10-15 minute luat dimineaţa înainte de mâncare îmi provoacă spasme mari la diafragmă şi apoi criză de insuficienţă respiratorie din ce în ce mai accentuată.Ce cauzează acea hiperinflaţie pulmonară?
Aştept cu nerăbdare sfatul d-vs şi vă mulţumesc anticipat,
Elena Jucan

Raspuns:

– la majoritatea intrebarilor dvs trebuie sa raspunda un medic pneumolog, nu endocrinolog;

– daca testele de functie tiroidiana (TSH, FT4, T3) sunt in limite normale sub tratament, NU exista nicio legatura intre crizele de astm si boala de tiroida;

– Euthyrox-ul trebuie administrat dimineata pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea; este foarte improbabil sa va dea vreun fel de manifestari la 10-15 minute dupa administrare deoarce el se absoarbe la nivel intestinal mult mai tarziu si nici nu este iritant gastric;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (679)”

  1. Unele persoane fac crize de astm bronsic si la diferiti agenti externi cum ar fi de exemplu: termopane (o pacienta facea crize de asa zisul astm din cauza acestora), unele alergii. Incercati sa luati claritin sirop de copii si vedeti daca nu este o cauza alergica.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.