Răspunsuri la întrebări (685)

Mocanu Dorina:

Buna ziua,
Ma numesc Dorina M., am 36 de ani si in aprilie 2010 am fost operata de tiroidectomie totala al carui rezultat histopatologic a fost de gusa polinodulara cu noduli de adenomatoza. Am inceput substitutia cu euthyrox de 100 si dupa 6 saptamani valorile TSH si T3 au fost normale dar dupa 4 luni val TSH a fost de 6.35 (val.ref.0.27-4.2), FT4 valori normale si mi s-a marit doza de euthyrox la 125, dupa alte 4 luni TSH val de 0.08 (val.ref.0.27-4.2) si FT4 25.1 (val.ref.12-22 pmol/L)si mi-a fost scazuta doza de euthyrox iar la 100 pana in aprilie 2011 cand valorile au fost de TSH 8.8 (0.27-4.2) si FT4 val normale. Atunci dna doctor a spus sa incercam o doza intermediara de Euthyrox si anume 112.5 dar la analizele din octombrie 2011 val TSH a fost de 19.14 (0.27-4.2)si am inceput sa iau din nou 125. Zilele trecute am repetat analizele si valoarea TSH este de 22.76 (0.27-4.2 val ref lab. Synevo)si FT4 val.normala. Mentionez ca am 56.kg si o inaltime de aprox 1.70, iau Euthyrox-ul dimineata si timp de aproape 2 ore dupa nu mananc, doar beau caei si cafea, iau Logest in continuare si in aprilie 2011 am fost operata de fiere. As dori sa stiu daca trebuie sa fac si alte investigatii pt. a afla de ce nu este suficienta doza de Euthyrox deoarece in tot acest interval de la operatie am oscilat si ma simt epuizata, sunt uneori destul de irascibila, am momente cand pe ochiul stang simt ca o umbra care ma jeneaza si nu ma pot echilibra fizic si emotional.Va multumesc.

Raspuns:

– din cele prezentate rezulta ca tratamentul este corect administrat; repet, totusi, ca asocierea cu preparate care contin calciu, fier, colestiramina, crom poate scadea absorbtia;

– afectiunile gastrointestinale pot determina malabsorbtia levotiroxinei; gastrita atrofica si boala celiaca sunt doar doua dintre ele; un consult la medicul gastroenterolog este urmatorul pas, in opinia mea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (685)”

  1. buna,ma numesc ioana,am 23 de ani si sufar de hipotiroidism.iau euthyrox de 25 o pastila jumate.
    la ultimele analize mi-a iesit TSH-ul 6.35 stiu ca e marit dar as dori sa stiu daca este grav si daca tratamentul imi este administrat corect sau ar trebui marita/scazuta doza de euthyrox.
    va multumesc

  2. Buna seara,
    Am 35 de ani, nu sunt casatorita si anul trecut in urma unor analize am depistat ca am un numar mic de leucocite si la recomandarea medicului am facut mai multe analize: anticorpi antinucleari (ANA) care a iesit 82.75, si mi s-a spus ca sunt suspecta de o boala autoimuna. De atunci ma tot chinui cu analize si nu identific exact boala, am facut si anticorpi anti ADN dublu catenar = 4, si anti CCP= 4.6 si reumatologul suspecteaza un debut de poliartrita insa mi-a recomandat sa merg si la endocrinolog si acolo mi-a spus sa fac TSH care este 1.75 si anticorpi antitiroidieni(atpo) care e la limita 33.93 si urmeaza sa fac ecografie. Vroiam sa va cer parerea, ar putea fi tiroidita autoimuna?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.