Răspunsuri la întrebări (718)

Iuliana Badoi:

Buna ziua,

ma numesc Iuliana Badoi si am 37 de ani.
de cativa ani incerc sa raman insarcinata, dar din pacate fara rezultat. anul acesta m-am decis dupa 6 inseminari ratate sa recurg la FIV. mi s-au recomandat mai multe rezultate printre care si cele hormonale la care am obtinut urmatoarele rezultate:

Anti-tiroidperoxidaza – 209 (< 34)
Estradiol 154.7 pmol/L
LH 8.1 mUI/mL
FSH 5.5 mUI/mL
Prolactina 561 μUI/mL
T3 1.5 nmol/L (1.3-3.1)
T4 87.2 nmol/L (66-181)
TSH 2.56 μUI/mL (0.27-4.2)

Fac precizarea ca toate analizele, cu exceptia anti-TPO, le-am facut in fiecare an si rezultatele au fost asemanatoare celor de mai sus.

As vrea sa stiu daca pot sa apara probleme grave in urma unui tratamentpentru FIV.

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– nivelul crescut al ATPO sugereaza o tiroidita autoimuna ; valorile normale ale TSH, T3 si T4 arata ca tiroida functioneaza (inca) normal, fiind deci vorba de o forma incipienta de boala; investigatiile ar trebuie completate cu o ecografie tiroidiana, pentru confirmarea diagnosticului;

– prezenta acestui proces autoimun poate interfera intr-o oarecare masura sansele de a obtine o sarcina; in general, in astfel de cazuri se recomanda mentinerea unui nivel al TSH<2.5 μUI/ml atat inainte de sarcina, cat si pe tot parcursul acesteia; concret, in cazul dvs, administrarea unei doze mici de levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) poate aduce nivelul TSH in limitele dorite; ulterior, sarcina trebuie urmarita si la endocrinolog, care va ajusta tratamentul in functie de testele periodice;

– in concluzie, tiroidita autoimuna/cronica/Hashimoto NU este o contraindicatie pentru FiV, necesita doar evaluare suplimentara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.