Răspunsuri la întrebări (842)

adrian:

Buna ziua, Dle doctor.
Va scriam cu ceva timp inainte urmatoarele:
“Buna ziua, revin in forum cu multumiri ptr. raspuns la intrebarile anterioare. Actualmente ma aflu in hipotiroidism(45ani) dupa a doua doza de iod radioactiv, analiza de fT4 fiind evidenta; 3,7( limite 12-22)pmol/L, puls 66 bpm, oarecare stare de oboseala, senzatie de maini si piciore umflate,luat in greutate vreo 5 kg, etc. Mi s-a prescris sa incep tratamentul de substitutie, gradat de la 25mg pana la 100mgEuthyrox in decurs de aprox.3 sapt.
Sunt un pic contrariat, nu e cam mare o cantitate de 100mg la care trebuie sa ajung ,….” .
Prin urmare, am fost ascultator si dupa aprox.2 luni de tratament cu Euthyrox 100mg, analizele sunt: FT4-24.99(limite 12-22)pmol/L, FT3-7.99(lim.3.9-6.7)pmpl/L si TSH-0,035(lim.0.27-4.2)UI/mL, deci sunt intr-o usoara forma de hipertiroidism(desi nu resimt simptome de hiper).
Deci, din nou sunt un pic contrariat deoarece nu toate simptomele de hipotiroidism au disparut/atenuat(mai persista tegumente uscate, macroglosie, lipsa concentrare,luciditate in gandire, etc). La recentul control, in urma analizelor mi s-a recomandat scaderea dozei la 75ug si inlocuirea Euthyroxului cu Novothyral.
Dar daca voi scadea doza nu voi resimtii si mai tare manifestarile hipotiroidismului?
Pe de alta parte, Novothyral de 75 nu am gasit(cel putin nu in farmaciile din Arad), existand doar de 100+20(aici nu am inteles, e vorba de o cantitate totala in ug sau procentuala)asadar cam greu sa nimieresc doza exacta. Din cate am auzit Novothyralul e mai puternic decat Euthyroxul si trebuie bine calculata doza, incep sa nu mai inteleg nimic :) .
Ce parere aveti.
Va multumesc, stima.

Raspuns:

– conform analizelor prezentate, doza de 100 μg/zi de Euthyrox este excesiva; obiectivul tratamentului este mentinerea TSH si FreeT4 (± FreeT3) in limite normale, situatie in care nivelurile hormonale sunt considerate optime;

– dupa lungi perioade de hipertiroidie necontrolata poate aparea un grad de toleranta a organismului la nivelurile crescute de hormoni tiroidieni; acesta toleranta se refera la manifestarile resimtite de bolnav, NU la riscurile serioase pe care le presupune hipertiroidia;

– solutia este ajustarea tratamentului pentru mentinerea testelor de laborator in limite, in ciuda manifestarilor clinice; intr-o perioada care poate merge pana la 12 luni, organismul se va „readapta” la nivelurile hormonale normale si toate aceste simptome suparatoare vor disparea; trebuie sa intelegeti foarte clar ca atat timp cat testele de laborator vor arata exces de hormoni tiroidieni, dvs aveti in continuare riscurile asociate hipertiroidiei, indiferent cum va simtiti;

– 1 comprimat de Novothyral contine 100 μg de levotiroxina (T4) si 20 μg triiodotironina (T3); ATENTIE: potenta totala a unui comprimat de Novothyral este echivalenta cu 180-200 μg de levotiroxina (Euthyrox); chiar si 3/4 din comprimatul de Novithyral inseamna mai mult decat luati acum; oricum, eu nu vad rostul unui tratament cu acest medicament la dvs in acest moment;

– sub rezerva ca am la dispozitie doar datele oferite de dvs, consider ca scadere dozei zilnice de Euthyrox la 75 micrograme, cu repetarea analizelor peste 2 luni, ar fi cea mai potrivita;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.