Răspunsuri la întrebări (889)

Adriana:

Buna ziua,

Revin cu problema mea, pe care am prezentat-o si in data de 4 ianuarie

Am varsta de 45 ani si de ceva timp (cca. 2 luni) simt un nod in gat. La inceput nu era asa deranjant, dar in decembrie chiar m-a deranjat foarte rau.
Am facut o ecografie tiroidiana cu urmatorul rezultat:
Lob drept: dimensiuni normale (18,4/18/43 mm), contur regulat, ecostructura discret neomogena difuz.
Regiune istmica: dimensiune maxima 4,2 mm, contur regulat, ecostructura relativ omogena
Lob stang: dimensiuni normale (15,5/14,5/42 mm), contur regulat, ecostructura neomogena prin prezenta unei formatiuni nodulare, hipoecogene, neomogen difuz, bine delimitata, cu dimensiuni de 12/11/9 mm, slab vascularizat la examenul Doppler, situata la polul inferior.

Capsula tiroidiana intacta

Intregul tesut tiroidian prezinta semnal vascular usor accentuat la examenul Doppler.
Fara adenopatii latero-cervicale patologice.

Din raspunsurile pe care le-ati dat pe site am vazut ca au fost cazuri in care ati recomandat repetarea ecografiei/analizei.

Asa ca sambata, deoarece nu am gasit unde sa fac analize de sange care sa completeze rezultatul ecografic, am facut o alta ecografie(la un alt cabinet), cu urmatorul rezultat:
Lobul drept are dimensiunile de 19,5/22,6/51,4 este cu contur regulat, net si are ecostructura hiperecogena in 1/2 anterioara si micropoligranulara in 1/2 posterioara
Lobul stang are dimens de 20/20/50 mm, cu contur regulat net si ecostructura pe fond usor hiperecogen formatiune nodulara, cu ecodensitate scazuta, cu dimensiune de 12/15 bine conturata, omogena, localizata medio-lateral
Istm de 15/9,6, contur regulat, structura moderat hiperecogena, cu cativa micronoduli cu ecodensitate scazuta spre lobul drept
Fara adenopatii ganglionare

Ceea ce vad, pe langa faptul ca dimensiunea tiroidei este diferita in cele doua cazuri,la prima ecografie este hipoecogena in timp ce la cealalta este hiperecogena

Daca la dimensiune poate aparea o diferenta pusa pe seama aparatului sau modului de masurare nu stiu daca pentru diferenta de ecostructura pot fi aceleasi cauze.

Am vazut ca foate utile ar fi si analize specifice de markeri tiroidieni, pe care momentan nu le am, dar totusi indraznesc sa va intreb Cat de grav este?

Avand in vedere doua rezultate diferite credeti ca este indicat sa repet ecografia?

Mentionez ca sunt sub tratament citostatic (7 cure CHOP+5 Mabthera) pentru LMNH mamar. Primul disconfort l-am simtit dupa a 4 a administrare CHOP si a 2 a de Mabthera)

Posibil ca acest nodul sa fie datorat unei dereglari hormonale sau sa fie o reactie la tratamentul cu citostatice?

Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca daca este hipoecogen si are semnal Doppler (slab vascularizat) – aceleasi caracteristici le-a avut si limfomul pentru care fac tratament CHOP. Deci inseamna ca este limfom tiroidian? si in cazul asta trebuie sa fac alt tratament in afara de CHOP? Sau este o “metastaza” tiroidiana?
Faptul ca intregul tesut tiroidian prezinta semnal vascular usor accentuat ridica vreo problema medicala?

Multumesc!

Raspuns:

– cel mai probabil, acest nodul de tiroida NU are nicio legatura cu problema hematologica; limfomul tiroidian este o afectiune foarte rara, iar implicarea tiroidei („metasataza”) intr-o forma generalizata de limfom este de asemenea neobisnuita; mult mai probabil, este vorba de un nodul tiroidian preexistent, fara vrei semnificatie speciala (dar care trebuie totusi evaluat complet);

– deocamdata, dvs aveti doua rezultate ecografice relativ diferite si este imposibil de spus (fara sa va vad) care este cel mai aproape de realitate; cel mai bine este sa faceti un consult la un endocrinolog care sa faca si ecografii de tiroida, in eventualitatea in care este nevoie de o repetare; subliniez, ordinea trebuie sa fie consultul si apoi, daca e cazul, ecografia; o a treia ecografie, fara sa va vada un endocrinolog,  nu va lamuri cu nimic situatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (889)”

 1. Buna ziua,

  La analizele de rutina efectuate la medicul de familie, mi-au iesit urmatoarele:TSH 7,55 (max 4,2), FT4 1,13 (max 1,7), agent helicobacter pylori pozitiv, calciu ionic seric 1,31 (max 1,32). Medicul de familie mi-a pus diagnostic de tiroida autoimuna. Am efectuat ecografia, la cabinetul dansei si am urmatoarele valori: LD 1,42/3,69/1,42 cm LS1,2/3,31/1,37cm istm ,56 (la Parhon, au iesit: LD1,5/1,55/4,34 LS1,56/1,28/4,9 istm ,40), anti TPO 113 (max 35). Medicul de familie mi-a recomandat un homeopat *ca sa nu lasam simptomele sa se manifeste*, insa cand am cerut trimitere pentru consult de specialitate mi-a comunicat ca sigur nu mi se va da tratament. Ulterior, am mers la Parhon, unde mi s-a pus initial diagnostic de tiroidita cronica tetanie latenta. Acum, asteptam rezultatele analizelor de sange, cele ale ecografiei le-am mentionat. As vrea sa va cer parerea dvs vizavi de aceste valori si am rugamintea, sa imi spuneti care ar fi valorile normale ale tiroidei. Multumesc!

 2. Buna ziua!

  Va rog frumos sa ma ajutati cu o interpretare. Am facut in luna februarie o ecografie la glanda tiroida si rezultatul este urmatorul:
  Nodul LTD(PSEUDONODUL)posibil fond inflamator cronic.
  DETALII: ecostructura de fond moderat hipoecogena si neomogena: in polul superior spre posterior prezinta nodul/arie hipoecogena de 25/9.4/13.5 mm, delimitata de restul lobului pritr-un sept fibros, mai hipoecogena si mai neomogena decat restul paremchinului, moderat vascularizata la interior;de asemenea prezinta central cateva ecouri ecogene fara con posterior de umbra- posibil calcificari.

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 3. Buna ziua,
  Am 53 ani si sunt hipotiroidiana din adolescenta.Am facut tratament
  de-a lungul timpului. In ultimii ani am luat 50 mg de l-tyroxin. In
  urma cu 2-3 luni am intrerupt tratamentul. Am facut analizele recent si
  rezultatele sunt: TSH 2.24 (0,39-6,18),ATPO 0,64 (0-40).
  Ecografie: LD 20/23/43 mm, LS 17/21/4 mm, ecostructura neomogena difuz, cu o plaja hipoecogena situata posterior la nivelul lobului stg, cu diametrul de 6/9 mm. Vascularizatia normal reprezentata. Istm 4,4 mm.
  Va rog sa-m spuneti si mie ce ar putea fi avand in vedere structura tiroidei si plaja ipoecogena.
  Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.