Răspunsuri la întrebări (974)

cristina:

Buna seara.

In luna ianuarie a acestui an am fost cu fiica mea – in varsta de 16 ani – la un control echografic de rutina, control care s-a finalizat cu urmatorul rezultat (conform buletinului de analize medicale – radiologie):
LOB DREPT TIROIDIAN – FORMATIUNE NODULARA HIPOECOGENA, BINE DELIMITATA, CU DIAMETRUL DE 4,4MM. EXAMINAREA DOPPLER PUNE IN EVIDENTA TRAIECTE VASCULARE PERIFERICE SI CENTRALE. LOB STANG IN LIMITE NORMALE ECOGRAFIC.

Ca urmare a rezultatului echografic de mai sus, mi s-a recomandat sa-i fac fiicei mele un set de analize, lucru pe care l-am si facut, rezultand urmatoarele valori in afara intervalului de referinta (conform buletinului de analize eliberat de laborator):
Rezultat Interval referinta
1.HEMATOLOGIE
– monocite%: 10,9% 2 – 10%
– trombocite 143 10^9/l 150 – 500 10^9/l
– volum mediu trombocitar 11,2 FI 6 – 11 FI
– indice de distributie 21.0% 11 – 18%
a trombocitelor
Restul analizelor de hematologie(leucocite, neutrofile – spre minim -, eosinofile, basofile, limfocite, hematii, hemoglobina, hematocrit, volum mediu eritrocitar, hemoglob. eritrocitara medie, indice de distributie a eritrocitelor – spre minim -, trombocrit – spre minim -) s-au inscris in limite.

2. COAGULARE&HEMOSTAZA
– VSH 4 mm/h 0 – 20 mm/h

3. BOCHIMIE
– TGO, TGP, bilirubina directa si totala, fosfataza alcalina s-au inscris in limite.

4. MARKERI ENDOCRINI
– T3 79,6 ng/dl 84 – 172 ng/dl
– Anti-TPO <10 UI/ml <35 UI/ml
– FT4 1,15 ng/ml 1,04 – 2,1 ng/ml
– T4 5,52 µg/dl 5,2 – 12,5 µg/dl
– TSH 2,14 µUI/ml 0,4 – 4 µUI/ml

Cu rezultatele analizelor de sange si cu cel de la echografia initiala ne-am dus imediat la un endocrinolog, care i-a facut o noua echografie (elastografie) in urma careia au rezultat urmatoarele:
– LTD – PREZINTA UN NODUL DE CONSISTENTA MIXTA, PARTEA SOLIDA FIIND VASCULARIZATA, NESPECIFICA ELASTOGRAFIC SI MASOARA 0,56/0,5/0,9 CM (VOL = 0,12 ML).
– LTS – 1,4/1,1/3,1 CM (VOL = 2,35 ML)
– ES OMOGENA, NORMOECOGENA
– IN DOPPLER VASCULARIZATIA ESTE NORMALA.
– FARA ADP LATERO-CERVICALE.
CONCLUZIE: GUSA NODULARA LTD
SE RECOMANDA: REEVALUARE ECHOGRAFICA LA 6 LUNI, REVENIRE PESTE 6 LUNI CU ANALIZE REFACUTE (TSH SI CALCITONINA)SI TIMP DE 2 LUNI – BIOSELENIU+VITAMINA C.
In urma elastografiei, endocrinologul mi-a spus sa urmaresc simptome precum: transpiratie abundenta, somnolenta exagerata, scadere in greutate, aparute fara motiv.
Problema este ca fiica mea a slabit cam 2-3 kilograme in ultimele 3 luni (mancand la fel ca inainte) si are o stare de somnolenta destul de accentuata. As putea pune scaderea ei in greutate si somnolenta pe seama efortului ei intelectual si oboselii din timpul anului scolar dar la fel de bine, acestea ar putea fi si simptome legate de nodul/tiroida (conform spuselor medicului endocrinolog care a facut elastografia).

Pe data de 9 aprilie 2013 i-am facut o noua echografie fiicei mele (la acelasi medic radiolog la care am facut si prima echografie, pentru ca am mare incredere in medicul respectiv), cu urmatorul rezultat:
FORMATIUNEA NODULARA TIROIDIANA ISI MENTINE ACELASI ASPECT, DIMENSIUNI 0,5/0,59/0,89 CM.

In legatura cu analizele de HEMATOLOGIE, tin sa precizez ca de mica fiica mea a avut monocitele peste limita maxima tot timpul, dar alte probleme majore de sanatate nu a avut pana acum.
In familie, soacra mea si-a descoperit acum mai bine de 1 an, 3 noduli pe tiroida dar nu i-a investigat serios.
Nu avem in familie alte antecedente cu afectiuni tiroidiene.
Din cate am inteles pana acum, dimensiunea nodulului nu este mare dar problema reala este vascularizatia sa si evolutia sa imprevizibila.

Tinand cont de faptul ca fiica mea are doar 16 ani, va rog din suflet sa-mi spuneti daca am un motiv serios de ingrijorare si ce ar trebui sa facem mai departe(alte investigatii/analize) pentru a stabili natura nodulului (malign sau benign), daca exista sau nu si o afectiune tiroidiana (hipo/hipertiroidism) si daca exista un tratament in privinta nodulului (exceptand interventia chirurgicala).
De asemenea, cat de periculoasa sau riscanta este punctia cu ac fin (din punctul de vedere al evolutiei ulterioare a nodulului)?

Va multumesc.

Raspuns:

– testele de laborator arata ca tiroida fiicei functioneaza normal; adica nu exista vreo cauza tiroidiana pentru oscilatiile de greutate sau somnolenta;

– recomandarea de a monitoriza ecografic nodulul este corecta; faptul ca nu a crescut este linistitor, dar controalele periodice trebuie sa continue;

– punctia intra indiscutie doar daca nodulul creste sau apar alte modifcari suspecte;

– in afara de masurarea nivelului calcitoninei, pentru a exclude un foarte putin probabil carcinom tiroidian medular, nu sunt necesare alte investigatii la acest moment;

cealalt postare a dvs, legata de afectiunile glandelor Bartholin nu doar ca nu are nicio legatura cu tematica blogului, dar nu este nici macar din sfera endocrinologiei; aceste probleme se rezolva la medicul ginecolog;

 

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.