Răspunsuri la întrebări (1041)

badescu mihaela simona:

una ziua,
Am 44 ani si pana la aceasta varsta nu am facut nici o ecografie de tiroida.In 2007 am fost operata la san de unde s-a extirpat un fibroadenom de 2.5cm, un papilom ductal si mai multe microchisturi.(benignitate),Mi s-a recomandaet mai putin stress. O perioada am luat dufaston -9 luni, orgamentil 3 luni, cu efecte groaznice, utrogestan 3 luni. Nu aveam ovare polichistice, decat uter fibroademos.
Intrucat am avut un an foarte greu (sotul a fost operat de cancer de prostate, am dat concurs pe post) am facut analizele hormonale (ma simteam obosita si nu puteam dormi). Endocrinologul nu a depistat la palparea tiroidei nimic.
In urma ecografiei de tiroida s-a depistat in ½ inferioara a lobului dreot anterior o formatiune chistica cu contururi nete regulate de 1,6/0.8 cm ce prezinta vegetatie intrachistica izoecogena cu parenchimul tiroidian, relative omogena, de 0,9/0,6 cm, moderat vascularizata. La sonoelastografie vegetatia intrachistica a avut scor 4.La nivelul tiroidei s-a identificat vascularizatie discret crescuta , difuza, fara adenopatii latero- cervicale bilateral cu character oncologic sau reactive.
Rezultat analize (a 18,19 a zi de la menstratie):
TSH 0,814 ( intre 0,27-4,2)
FT4 13,24 (intre 12,8-20.4)
Estradiol 204 (intre 43,8-211 in faza luteala)
FSH 8,76 ( intre 1,7-7.7 in faza luteala)
LH 33.32 (intre 1-11.4 in faza luteala)
Progesteron 0.948 (intre 1.7-27 in faza luteala)
Prolactina 507 (intre 127-637)
Medicul radiolog mi-a recomandat imediat punctie, dar endocrinologul mi-a spus ca trebuie sa-l verific peste 3 luni si ca analizele sunt bune.
Care ete Solutia cea mai buna?
M-am decis sa-l extirp.
Cu stima,
S. B.

Raspuns:

– daca formatiunea intrachistica pare suspecta, ar trebui incercata punctia ghidata ecografic din acea zona; majoritatea nodulilor predominant chistici sunt benigni, de aceea interventia chirurgicala directa, fara o confirmare citologica, poate sa se dovedeasca nenecesara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.