Răspunsuri la întrebări (1242)

Valentina:

In urma analizelor, sotul meu, 47 ani a obtinut urmatoarele rezultate:
TSH – 0,8734 interval de referinta 0,35-4,94
T3 -1 interval de referinta 0,58-1,59
Free T3 – 2,97 interval de referinta 1,71-3,71
T4 – 4,83 interval de referinta 4,87-11,72
Free T4 – 0,91 interval de referinta 0,70-1,48
ATPO – 560,71 interval de referinta < 5,61
A Tiroglobulina – 17,45 interval de referinta <4,11.
Precizez ca nu are rude cu probleme cu tiroida, nu a suferit nici o interventie chirurgicala. Profil lipidic cu valori peste limita normala (colesterol total 282 fata de limita maxima de 200) netrat pana acum.
Din analize rezulta ca functia tiroidei este afectata? Trebuie sa faca tratament? Suplimentele cu seleniu pot determina scaderea anticorpilor? Ce trebuie sa facem? Multumesc!

Raspuns:

– analizele arata prezenta unei tiroidite autoimune, o boala in care sistemul imun ataca si, potential, distruge tiroida;

– valorile normale ale TSH, FreeT4 si T3 arata ca functionarea tiroidei este (inca) normala, deci boala este asimptomatica si tratamentul nu este inca necesar;

– nu s-a dovedit tratamentul cu seleniu influenteaza evolutia bolii si nu este acceptat sau recomandat pe scara larga de endocrinologi;

– la acest moment este suficienta monitorizarea prin teste de laborator (TSH si FreeT4) la 4-6 luni, cu initierea tratamentului atunci cand acestea se modifica;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.