Răspunsuri la întrebări (1263)

Submitted on 2015/01/13 at 9:22 am

Attila:

Buna ziua domnule doctor !
Va scriu in numele fratelui meu care are 26de ani si in urma unui control de rutina (ecograf) s-a descoperit o tumoare pe lobul drept , dupa analizele de punctie care au fost bune ,s-a hotarat scoaterea tiroidei partiala (doar dr.) .Operatia s-a efectuat la spitalul judetean din Targu Mures la inceputul lui decembrie 2014 , iar piesa extrasa s-a trimis la laborator. Am primit urmatorul diagnostic: “Carcinom papilar diferentiat, varianta foliculara dezvoltat intr-un adenom folicular al LTD, stadiu pT2, cod: M8062/3
Descrierea macroscopica:
LTD cu dimensiunea de 52x30x25, cu greutatea de 15g, marcat cu fir polul superior, la nivelul polului inferior cu un nodul de 20x20x20 mm, cu consistenta usor crescuta. Pe sectiune nodulul este aparent incapsulat, cu diametru maxim de 25×20 mm, homogen cu zone cenusiu-maronii alternand cu zone cu aspect coloid cu degenerari chistice mici zone hemoragice. Fragment tesut tiroidian 25x12x5 mm.
Descrierea microscopica:
Nodul descris macroscopic la nivel al LTD este delimitat de restul parenchimului de o capsula conjunctiva subtire. Arhitectura nodulului este in totalitate foliculara, dar foliculii au doua aspecte diferite: pe de o parte foliculi normali ca dimensiune si normali citologic , pe de alta parte multiple focare in care foliculii sunt mai mici, sunt deformati si rigizi, iar nuclei prezinta caractere de carcinom papilar: mariti de volum, incalecati, clarificati, cu cromatina marginata (aspect de sticla mata) , nucleoli atasati membranei nucleare, pe alocuri incizurati. Aceste focare reprezinta aprox. 50% din volumul nodulului. Tot la nivelul nodulului se observa zone mai edemoase, remanieri fibroase si hemoragice. Parenchinul din jur are un aspect normal.”
La primirea rezultatului doctorul a si facut programarea pentru a doua operatie, dupa care va fi necesar tratamentul cu iod radioactiv la Cluj .
Care este parerea/sfatul dvs.? Si daca pana in acest moment s-a procedat corect sau era bine c-a din prima sa fie eliminat si partea stg.? Doctorul spune ca nu avem motive de ingrijoare pentru ca este tratabil 100% !?
Multumesc anticipat!

Raspuns:

– recomandarea de reinterventie chirurgicala pentru scoaterea tesutului tiroidian ramas, urmata de tratamentul cu iod radioactiv este CORECTA la un nodul malign de asemenea dimensiuni; doar asa sansele de vindecare vor fi foarte bune;

– sigur, era de preferat ca intreaga tiroida sa fie scoasa la prima operatie; pe de alta parte, daca rezultatul la punctie a fost bun si s-a presupus ca nodulul este benign, atitudinea chirurgului de scoate doar jumatate de glanda la un pacient tanar a fost justificata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1263)”

  1. Buna seara!
    Mi se pare f.curios, rezultatul acelui exmen histopatologic de la acel LABORATOR!!! Este aproape identic cu altele!! Repetati analiza si o imunohistochimie!!Va sfatuiesc acest lucru dintr-o experienta similara! Si apoi hotarati ce ve-ti face cu organismul dumneavoastra!!!Nu va grabiti sa da-ti ascultare unuor pareri de acum traditionale,de supradiagnosticare!!Aveti incredere in prima interventie chirurgicala!!
    Succes si mult curaj sa infruntati opinii monotone si boala dvs!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.