Răspunsuri la întrebări (1288)

Submitted on 2015/02/24 at 3:52 pm

mire:

Buna ziua.
As dori sa ma ajutati in interpretarea unei elastografii facuta la tiroida ,este vorba de mama mea care are 64 ani, mentionez ca nu cunoastem antecedente in familie.
La evaluae lojelor tiroidiene se pune in evidenta aspect de plaje hipo si izoecogene usor hipervasculare ale parenchimului tiroidian aspect compatibil cu o tiroidita autoimuna. La nivelul lobului drept exista o imagine izoeconena cu centrul transonic de 10.2mm care la explorare elastografica are caracter echivoc datorita prezentei lichidului in centru. La nivelul istmului exista doua imagini hipoecogene vascularizate de 9,2mm, respectiv 5,4mm intens vascularizate. Nodulul de 9 mm prezinta caractere de nodul dur la explorarea color elastografica. La evaluarea cantitativa VUF in nodul este de 3.88 m / sec iar in tesutul tiroidian de 0.52-1.8m / sec. Spre lobul stang exista un alt nodul hipoecogen de 6.4 mm cu caracter elastografic color cu duritate usor superioara parenchimului din jur, vascularizat. La explorarea cantitativa VUF 4,32m / sec ceea ce corespunde unei duritati superioare. Peritiroidian dreapta exista doua adenopatii de 5 respectiv 6.8 mm ovalare, minim vascularizate a caror interpretare elastografica este echivoca datorita pulsatiilor carotidiena. Exista adenopatii inflamatorii la nivel laterocervical stang anterior inferior de 5.3mm.
FT 4 1.15ng / dl ( 0,82-1.63 )
Anticorpi anti-Tiroglobulina < 20IU / mL ( < 40 IU / mL )
Antigen carcinoembrionar 3,77 ng / ml ( 0.00-10.00 )
Calcitonina < 2pg / ml ( < 11.5pg / ml )
Free T3 2.75pg / mL ( 2.10-3.80 )
Anticorpi anti-TPO 160IU / mL ( 0-35 )
Tsh 2.778 microIU/ml ( 0.400-5.000 ).
Mentionez ca mama este sub tratament cu eutirox 25mg.

Va multumesc.

Raspuns:

– elastografia este o metoda imagistica prin care se evalueaza duritatea unui nodul comparativ cu tesutul din jur; se pleaca de la premiza ca in general nodulii maligni sunt mai duri decat cei benigni si decat tesutul normal;

– in cazul tiroiditei autoimune, care e o afectiune ce afecteaza toata glanda tiroida, elastografia este mai putin utila pentru ca intreaga structura e modificata, deci referinta reprezentata de tesutul normal nu mai exista;

– de aceea, in astfel de cazuri eu ma bazez pe ecografia clasica in recomandarile ulterioare si mai putin pe scorul/aspectul elastografic;

– in cazul de mai sus, probabil ca repetarea ecografiei la 4-6 luni, impreuna cu testele de functie tiroidiana  (TSH, FT4) sunt suficiente;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.