Răspunsuri la întrebări (1298)

Postat pe 2015/03/16 la 6:39 pm

Amelia Chiru:

Stimate Domnule Doctor,

Sunt operata recent -tiroidectomie totala bilaterala – gusa polinodulara si am primit urmatorul rezultat histopatologic:

1)microcarcinom papilar varianta foliculara, focare incapsulate 0,8/0,7cm intraparenchimatos (42480)si 0,15/0,1cm incapsulat marginal(479)
2)Gusa micropolinodulara anizofoliculara cu arii epiteliale hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional(preparat marcat -478)cu nuclei bazali, si aspect de hiperplazie marcata cu elemente cu aspect sugestiv hiperfunctional.
3}4 limfoggl preiistmici cu aspect reactiv
4)mic fragment glandular PT 0,2/0,04 cm intracapsulaar (475)
5)coduri: M 8350/3PT1am pn0 st1 G1 RX

Va rog sa aveti amabilitatea de a interpreta rezultatul. Inteleg ca este vorba de o tumora maligna dar as vrea sa inteleg exact despre ce anume este vorba si care sunt sansele de vindecare.
Precizez ca medicul chirurg m-a trimis la medicina nucleara unde mi s-a recomandat sa fiu supusa terapiei cu iod (se sugereaza evaluare radioterapeutica PT TT ABLATIV CU IOD 131).
Voi face analize: TSH seric si FT4 Seric,pentru stabilirea corecta a dozei de Eutyrox. Precizez ca am 34 de ani, am ovare polichistice, uter firbromatos si nu am urmat tratament cu eutyrox anterior operatiei. Mentionez, faptul ca intamplator am descoperit gusa polinodulara.
De asemenea va rog, sa -mi spuneti daca glanda paratiroida afectata de operatie va fi functionala in timp, sau nu. Daca se poate face ceva pentru a intra in functionalitate normala si ea.
Va multumesc din tot sufletul, si va doresc multa sanatate, fericire si impliniri in toate planurile.

Raspuns:

– examenul histopatologic descrie 2 mici focare de cancer tiroidian; la aceste tip de tumora si la asemenea dimensiuni riscul ca boala sa se fi extins in afara tiroidei este redus; totusi, avand in vedere ca unul dintre focare a fost situat mai aproape de capsula (marginea) tiroidei , s-a considerat util tratamentul cu iod radioctiv;

– sansele de vindecare completa sunt foarte bune, probabil peste 90%; desigur, controalele periodice, monitorizarea prin analize de laborator, ecografii, etc, sunt obligatorii de acum inainte;

– exista 4 glande paratiroide in corpul uman; daca doar una este lezata, celelalte 3 pot asigura fara probleme functia endocrina (secretia de parathormon); nu este, deci, atat de important daca acea paratiroida este functionala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.