EN:
Buna seara dl doctor,
Am facut recent (in luna octombrie) operatia de extirpare totala a tiroidei. Diagnosticul inaintea operatiei a fost de gusa polinodulara (aveam mai multi noduri pe ambii lobi) asociata cu un hipertiroidism usor (pentru care mai luam Thyrozol max 10 mg atunci cand TSH scadea foarte mult, in general era constant la limita inferioara). Dupa operatie iau euthyrox 100 mg si la verificarea dupa 7 saptamani de la operatie am TSH 0,23 (interval 0,35 – 4,94) si FT4 1,3 (normal 0,7 – 1,48).
Am 28 de ani,sex feminin, mama operata de tiroida acum 6 ani (Basedow) + a facut tratament cu iod, o singura doza datorita unui carcinom papilar sclerozant de 0,2/0,2 cm.
In urma rezultatului histopatologic pt tiroida mea s-a depistat un carcinom papilar oncocitar. Mai jos va redau o sectiune din buletinul de analiza referitor la evaluarea microscopica a tiroidei:
“Examen microscopic: Pe multiplele fragmente prelevate de la nivelul ambilor lobi se evidentiaza hiperplazie a parenchimului tiroidian, cu arhitectura nodulara. Unii noduli sunt predominant coloizi, altii sunt hipercelulari, cu foliculi mici si redus coloid. La nivelul lobului drept se evidentiaza o formatiune nodulara relativ circumscrisa de 10 mm in axul lung, cu formare de papile, prezentand celule foliculare cu metaplazie eozinofila si moderata anizocarie si hipercromazie nucleara. Acest carcinom papilar oncocitar nu infiltreaza capsula. Concluzie: glanda tiroida cu carcinom papilar oncocitar masurand 10 mm in axul lung, situat in lobul drept si leziuni de hiperplazie nodulara. sPT1”.
Mentionez ca nu am avut adenopatii, la operatie nu s-a scos niciun ganglion.
Operatia nu a fost facuta la Istitutul Parhon, ci la un alt spital. Dupa vizita la endocrinolog, doamna doctor este de parere sa cer “lamele” preparate pentru ex histopatologic pentru a merge la dr Ioachim de pa Parhon pentru o a doua parere. Dansa spune ca vrea sa fie sigura ce fel de carcinom este pentru ca din ce am inteles varianta papilar oncocitara este mai rara.
De asemenea, vrea sa vada sigur daca trebuie sa fac iod, ( am inteles ca 10 mm este cumva o dimensiune luata ca si etalon in separarea tumorilor pentru care se da iod sau nu) in conditiile in care din ce mi s-a spus dupa ce fac iod ar trebui sa astept 2 ani pana la o sarcina, iar eu as dori sa incerc sa raman insarcinata dupa stabilizarea hormonilor tiroidieni.
Va rog sa imi spuneti parerea dvs legata de rezultatul histopatologic si daca ar exista posibilitatea de a nu fi necesara cura cu iod radioactiv (si in ce conditii).
Multumesc, EN
Raspuns:
– si eu cred ca inca o parere a unui anatomopatolog cu experienta poate fi de ajutor; varianta oncocitara a unui carcinom tiroidian papilar este rar intalnita si o confirmare imunohistochimica, in afara de cea anatomopatologica, poate fi necesara;
– in esenta, daca parerea anatomopatologului si eventualele teste imunohistochimice confirma acesta tip de tumora oncocitara, care poate fi considerata ceva mai agresiva, este mai prudenta administrarea de iod rdaioactiv; pe de alta parte, daca se va dovedi ca e vorba de un carcinom papilar comun si o ecografie a regiunii gatului efectuata de un medic cu experienta nu arata modificari ale ganglionilor limfatici sugestive pentru extinderea bolii la nivelul acestora, tratamentul cu iod radioactiv nu este neaparat necesar;
– dupa o doza de iod radioactiv, o perioada de 1 an este considerata sigura pentru o sarcina, nu e nevoie sa asteptati 2 ani;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii