Răspunsuri la întrebări (1472)

Teodora Popescu:

Buna ziua. Am fost operata de tiroidectomie totala pe 27.02.2016. Iau eutirox de 100 micrograme pe zi si calciu Calcidin 1 pliculet si jumatate pe zi. Ma simt mai nervoasa decat inainte de operatie, sunt la menopauza de 6 luni si analizele de acum sunt calciu seric 8,4 mg/dl (8,6-10,3 mg/dl), calciu ionic seric 0,89 mmol/l (1-1,4 mmol/1), tsh 15,90 (0,39-6,16 mUI/l), free t4 1,70 ng/dl ( 0,8-2ng/dl ).Cand inghit simt o pocnitura nedureroasa dar enervanta in gat. Mentionez ca am clestisori de titan in urma operatiei. As dori sa stiu daca au vreo influenta rea ptr.organism, daca au legatura cu pocnitura la inghitit, daca se mai fac ganglioni in viitor. Biopsia spune ca nu e cancer, a fost gusa polinodulara cu ganglioni pe cadranul central, lateral si multi ganglioni care nu se vedeau la ecograf. Doctorul din Cluj spune ca a ras totul. Am o umflatura sub barbie, care ma ingrijoreaza. Am fost lipita cu lipici de piele si nu am fost la nici un control postoperator,mi s-a spus ca nu e nevoie. Va rog, sa ma lamuriti ,daca sunt Ok ?! Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– in primul rand as mentiona ca problemele aparute in perioada de dupa operatie sunt lamurile, cel mai bine, de catre chirurg;

– in primele saptamani dupa operatie exista un grad de edem (umflatura) la nivelul gatului; in mod normal acesta dispare treptat; daca creste brusc, redevine dureros dupa o peroada de ameliorare, trebuie consultat medicul care a facut operatia;

– nu as sti sa vaspun de la ce este „pocnitura” pe care o simtiti la inghitit; cel mai probabil muschii si ligamentele gatului se adapteaza dupa operatie si dupa indepartarea tiroidei;

– in mod normal, daca operatia a fost bine executata si s-a si exclus o forma de cancer, nu ar trebui sa apar o recidiva a gusii;

– tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) trebuie ajustat astfel incat valorile TSH si FT4 sa fie in limite normale; de regula, prima verificare se face la 4-6 saptamani dupa operatie; daca tratamentul a fost urmat corect, la rezultatele prezentate de dvs, doza ar putea fi crescuta;

– de asemenea, valorile calcemiei, fosfatemiei si PTH ar trebui verificate peste 2-3 luni, pentru a exclude o lezare cronica a paratiroidelor;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1472)”

  1. Teodora Popescu

    Am operatie de tiroidectomie totala si mi-au fost extirpate doua paratiroide, una de calciu si una de fosfor. Am redus la 50 mg eutirox, pentru ca ma simteam extrem de nervoasa. Am un an de la operatie si luam 100 mg eutirox. Doctorul endocrinolog a intrat in concediu, alta programare dureaza…As dori sa stiu daca ar trebui sa revin la 100 mg eutirox ,desi simteam ca pot innebuni de nervi …?Va multumesc anticipat si iertati-mi, va rog, nestiinta in cele medicale….

  2. Teodora Popescu

    L-tiroxina sau Eutirox ? E adevarat ca daca nu se ia eutirox dupa tiroidectomie totala se poate muri ? Eu am reflux gastric, eutirox-ul poate agrava ?Eutirox-ul da ,in timp, depresie ? Va multumesc mult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.