Răspunsuri la întrebări (1502)

eugenia motoc:

Buna seara.Am 47 ani si in urma unei ecografii tiroidiene mi s-au descoperit urmatoarele
-lob drept str neomogena prin prez unor noduli solizi,relativ bine delim.hipoizecogeni cu microcacificari incluse localizati;anterosup. cu diam de 3mm,anteroinf de 8,8/5,5 mm,posteroinf.cu diam de10,5/5,3mm,respectiv 3,9/2,8mm nevascularizat.
-lob stg. str neomogena prin prez unor noduli tiroidienihipoizoecogeni cu calcificari incluse localizati median ce ce bombeaza capsula avand diam de 15,7/10,8mm relativ bine delimitati cu vasc.perif. prez.,posteroinf.cu diam.de 6,8/8,8 mm nevascularizat si superomedian cu diam de 3mm,fara adenopatii patologice bilateral.
– concl. Noduli tiroid.bilat.(cel din lob stg.,median cu vasc.perif prez)nemodificati fata de ecof efect. in urma cu un an.Mentionez ca in investig.paraclinice sunt in limite normale inclusiv cacitonina.Am efectuat si scintigrafie tiroid.cu rez.
-tiroida in sit.cervic.medie,cu pol inf. deasupra reperului osos sternoclavicular. In incidenta anterioara aspectul este relativ simetric dimensiunile sunt la limita superioara a normalului.Lobul drept cu str omogena,fara anomaliifocale de fixare.Lob stg. cu str.discret inomogena prin prezenta a doua formatiuni nodulare coalescente izofixante care ocupa lobul stg.in intregime.Intensitate globala de fixare in limite normale.
-concl.aspect de gusa nodulara cu noduli izofixanti lobar stg.Mentionez ca mama este op.de tirioda(tiroid.tot) cu rez HP bun.Va rog frumos daca imi puteti spune parerea dvs.despre aceste investigatii si daca considerati ca este necesara interventia chirurgicala.Nu urmez tratament de nici un fel si starea mea este buna fara simptome de de vreun fel.Va multumesc mult.

Raspuns:

– asa cum am mai scris si in alte raspunsuri, indicatia pentru operatie  ar trebui stabilita doar in urma unui consult direct, NICIODATA pe internet;

– revenind la cazul dvs, nodulii din descrierea ecografica nu au dimensiuni mari si daca (1) nu au caractere ecografice de suspiciune, (2) nu au crescut in cursul monitorizarii si (3) testele de laborator sunt in limite, se poate opta pentru urmarirea ecografica periodica; oricum, la asemenea dimensiuni, in caz de suspiciune, ar trebui facuta intai o punctie, nu direct operatia;

– in rezultatul ecografic sunt mentionate mai multe calcificari, fara a a detalii despre acestea (microcalcificari sau macrocalcificari?); intrucat acesta este un aspect important ar trebui sa cereti lamuriri medicului sau sa repetati ecografia in alta parte pentru inca o opinie;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.