Răspunsuri la întrebări (1555)

Dana:

Buna ziua d-le Dr. Cristian-Claudiu Ţupea
In primul rand vreau sa va multumesc pentru existent acestui site pe care il moderati,si vreau sa va spun ca efectiv astept cu mare nerabdare solutia pe care o prezentati fiecarui OM care asteapta un raspuns integru si bine fundamentat de la dvs.si nu in cele din urma regret profund ca sinteti endocrinologul meu.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele : Femeie , 45 ani , fara antecedente stiute in familie , in luna aprilie 2016 la un control ecografic de rutina mi s-au descoperit 2 noduli mari hiperfunctionali ,hipertiroidie cronica, a urmat tratamentul – Thyrozol -5 mg /zi , stari de rau (hipertensiune , palpitatii , probleme intestinale , caderea accentuate a parului , anemie) si operatia de tiroidectomie pe data de 05.08.2016(inainte de operatie TSH a fost bun si solutie de Lugol timp de 8 zile).
Rezultatul histopatologic:
Macroscopic
LTD 6,5/3,5//3 cm ,prelungireamediastinala fiind reprezentata de un nodul de 3,5/3/2,5. Pe sectiune se constatamultipli noduli cel mai mare de 3,5 chistic, cu continut colloid, ceilalti find parenchimatosi, cu arii hemoragice, unul avind calcifiere marcata.
LTS 4,8/2,5/2 cm ce prezinta pe sectiune aspect vag nodular cel mai mare nodul avind 1,5 axul mare, chistic.
Microscopic
Gusa nodulara cu multipli noduli adenomatosi cu arhitectura mixat , majoritatea find medio sau macrofoliculari, unii cu ectazii chistice foliculare. Se remarca degenerescenta chistica a nodulului de 3,5 cm din LTD, arii de sclerohialinoza cicatriciala cu intinsa calcificare,multiple focare de hemoragie recenta,plaja de macrofageincarcate cu pigment de hemosiderina intrafoliculara si arii intinse de hiperfunctie.
Gusa nodulara cu noduli adenomatosi anizofoliciulari, hiperfunctinali,unul dointre noduli prezinta degenerescenta chistica hemoragica. Perititoidian se constata un linfonodul cu redusa histiocitoza sinusala.
Analize dupa tiroidectomie
. la 8 zile de la operatie( 11.08.2016) TSH:2,41 ( 0,27-4,2) T4 free 0,82 ( 0,93-1,7) am inceput cu Eutyrox 50.
-La 25 zile de la operatie ( 01.09.2016)TSH:8,599 ( 0,35-4,94) T4 free 0,77 ( 0,70-1,48) am inceput cu Eutyrox 75 pentru 2 saptamini si voi continua cu Eutyrox 100 pentru alte 2 saptamini . Este in regula tratamentul ?
Mentionez ca analizele de Ca si potasiu sint in limite normale.
Intrebarea mea este daca voi scapa de starile de insomnie acuta cu care m-am ales dupa operatie, daca voi scapa de palpitatii si hipertensiune desi continui tratament cu Concor 2,5 mg, daca voi scapa de caderea parului si in general credeti ca imi voi recapata viata mea normala de pina la indepartarea tiroidei ?

Multumesc frumos.

Raspuns:

– daca insomnia a fost cauzata de stresul operatiei si de disconfortul post-operator, e de asteptat o ameliorare in timp; totusi, insomnia nu este o complicatie tipica dupa indepartarea tiroidei;

– palpitatiile, in masura in care au fost cauzate de hipertiroidie, ar trebui sa dispara; totusi, acest efect pozitiv trebuia observat inca de cand s-a normalizat nivelul TSH;

– caderea parului nu este cauzata de boala de tiroida si nici de tratamentul cu Thyrozol sau de operatie; pentru excluderea unei cauze endocrine, ar trebui masurat nivelul androgenilor din sange (testosteron si DHEAS cel putin);

– hipertiroidia poate decompensa o hipertensiune arteriala preexistenta sau poate provoca valori usor crescute la cineva care nu avea hipertensiune; totusi, nu e o cauza majora de hipertensiune; este posibil ca in cazul dvs hipertensiunea sa fie esentiala (adica fara o cauza anume) si sa necesite tratatament cronic, chiar daca hipertiroidia s-a rezolvat;

– tratamentul cu Euthyrox pare corect in contextul rezultatelor de laborator;

– va multumesc pentru cuvintele de apreciere, ma bucur intotdeauna sa aflu ca munca mea pe blog e de ajutor;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.