Răspunsuri la întrebări (1611)

Amalia:

Bună ziua!
Recent la o ecografie dr.endocrinolog mi_a pus diagnosticul de gușă polinodulara.Cel mai mare nodul avea 2.80cm/1,50cm.Pe foaia de observație am observat ,,gradul I si IV”?!Un lucru e cert ,d.na dr.mi-a zis că doar operația mă va ajuta,tratamentul medicamentos fiind tardiv,în cazul meu.
Mâine mă internez pt.operatie.
Părerile medicilor, am văzut că sunt impartite:primul chirurg contactat mi-a zis că îmi va scoate în întregime glanda tiroida,iar cel de al doilea(pt. care am si optat)mi-a zis că va încerca să-mi salveze un lob al glandei,dacă e posibil.
Un alt aspect care mă frământă e netura nodulilor.Chirurgul va trimite probe pt .laborator (din noduli sau tesutul eliminat)din proprie inițiativă,sau optional?!
Si in privința terapiei cu iod am semne de întrebare.Cine o recomanda:chirurgul sau endocrinologul)si după cât timp de la operatie?!
PS/1/La cât timp după operatie merg la endocrinolog,în prealabil să-mi repet analizele specifice(TSH,Calcitonina…),pt a-mi prescrie tratament.
2/anestezia la operatie se face în coloana vertebrala?
Va mulțumesc pentru răspunsuri și să fiți sănătoși!
Menționez ca sunt la menopauza si am 49 de ani.

Raspuns:

– „salvatul” unui lob are sens doar daca lobul respectiv nu are deloc noduli sau sunt prezenti doar noduli foarte mici si fara niciun element ecografic de suspiciune; de asemenea, in cazul in care se planuieste scoaterea unui singur lob, este necesar un examen anatomopatologic extemporaneu (pe loc) al lobului extras; astfel, daca se descopera un nodul malign sau suspect, sa fie scos si restul tiroidei in cadrul aceleiasi interventii; Atentie, pastrarea unui lob tiroidian cu orice pret, poate aduce in timp mai multe complicatii decat avantaje!

– examenul anatomopatologic se face OBLIGATORIU dupa orice operatie de indepartare (partiala sau totala) a tiroidei;

– tratamentul cu iod radioactiv se recomanda DOAR daca e vorba de un cancer tiroidian diferentiat (papilar sau folicular); in general, endocrinologul face recomandarea pentru acest tratament;

– primul control endocrinologic postoperator se face de regula la 6-8 saptamani postoperator;

– anestezia este generala, cu intubatie, nu rahidiana („in coloana”);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1611)”

  1. Buna ziua,sunt o pacienta de 33 ani diagnosticata cu o tiroidita autoimuna in urma cu 3ani cand intampinam greutati in a ramane insarcinata.Fara tratament si fara modificari ale TSH.ului -2.57. ATPO- 71 tiroida usor marita de volum la palpare si gusa gr 2 in normofunctie.Am ramas insarcinata iar pe perioda sarcinii TSH .ul a inceput sa scada la 1.54 FT4 0,85 in luna a 2 a de sarcina,TSH-1,24 in luna 3,TSH 1,29 in luna 5,TSH -0,89 in luna 7. In urma cu 4 luni am nascut iar la 3luni dupa nastere aveam TSH 0,065 iar la 4 luni TSH 0,013 FT4-2,17 FT3-5,88. Mi s.a recomandat Thyrozol 10 mg /zi urmand ca 3 ore dupa tratament sa nu mai alaptez copilul sau sa renunt la alaptat.Va rog daca puteti sa.mi spuneti si parerea d.voastra daca as putea sa mai aman tratmentul inca o luna si jumatate cand as incepe diversificarea si daca iau acest tratament daca ar putea afecta copilul sau dimpotriva daca il afecteaza faptul ca nu iau tratamentul.Mentionez ca nu am inca nicio manifestare de hipertiroidie,adica nu am slabit brusc,nu.mi tremura mainile,nu ma simt obosita..Multumesc mult.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.