Răspunsuri la întrebări (1635)

Victor:

Buna seara, domnule doctor.
As avea nevoie de un raspuns.
Sotia mea, in varsta de 30 de ani, din 2007 are diagnosticul de tiroidita cronica autoimuna + hipotiroidie. Eu am acelasi diagnostic, ambii avem tsh-ul in limite normale, sub tratament cu euthirox.
Luna aceasta am incercat sa concepem un copil, pe 25 Ianuarie sotia mea a avut un test pozitiv de sarcina (cel de urina foarte slab si cel de sange valoare micuta, dar conform valorilor laboratorului se incadra la intervalul de 3 saptamani de sarcina)
Ieri, insa, din pacate, a avut avor spontan (in ziua 29 a CM, ultima menstra fiind pe 1 Ianuarie, testul de sarcina a iesit slab pozitiv pe 25 Ianuarie, a facut un beta hCG care a fost 16.7, la sfatul ginecologului a repetat analiza pe 26 Ianuarie si era 20.9, iar ieri scazuse valoarea la 5.2, inainte de a se porni sangerarea care a avut aspect de menstruatie, medicul ginecolog i-a zis ca s-a oprit in evolutie fiind foarte foarte mica sarcina si ca va elimina natural tot). Din data de 24 pana ieri cand a pornit sangerarea rosie, a avut scurgeri rozalii usoare, o data maxim de 2 ori pe zi.
Va scriu, pentru ca, dupa acest eveniment nefericit, sotia si eu ne gandim, daca nu cumva boala de tiroidita autoimuna (a mea si a sotiei) poate afecta dezvoltarea embrionara, artfel incat sa nu evolueze cum ar trebui sau sa se opreasca din evolutie si sa se ajunga la avort spontan.
Este posibil ca tiroidita autoimuna a parintilor sa aiba vreun risc pentru embrion/fat si sa nu se dezvolte sanatos, iar femeia cu aceasta boala sa avorteze spontan?
Pe internet, am citit ca printre alte cauze, si bolile autoimune pot fi una dintre cauzele avortului spontan.
In speranta ca imi veti raspunde si ma veti lamuri, va multumesc.
Sanatate!

Raspuns:

– un efect negativ asupra fertilitatii si asupra unei sarcini NU se poate exclude in cazurile de tiroidita autoimuna, chiar daca boala este corect tratata; totusi, in masura in care exista, acesta este considerat minor; de retinut, marea majoritate a avorturilor spontane apar la femei/cupluri FARA boli autoimune, asa ca pot exista multe alte explicatii; de fapt, din ce stiu, un (singur) avort spontan este atat de frecvent inatalnit incat investigatii suplimentare se recomanda doar cand apar mai multe;

– oricum, din punct de vedere al bolii de tiroida, mai mult decat mentinerea valorilor TSH (in primul rand) si FT4 in limitele recomandate, nu se poate face;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1635)”

  1. Va multumesc pentru raspuns.
    In cazul meu, mereu FT4 nu este in limita normalului, indiferent de doza eutiroxului pe care o administrez si a TSH-ului normal. Valoarte analizei FT4 ultima data (in august 2016) a fost 23,4 (limita laboratorului 10.6-22.7), iar T3 totdeauna este sub limita minima admisa de laborator. Sotia are aceste valori in limite normale, dar la mine nu se normalizeaza, nu stiu din ce cauza. Daca FT4 este peste limita, e vreo problema daca incercam sa concepem?
    Medicul endocrinolog la care am fost acum 1 an ne-a zis ca avem o rexistenta la hormonii tiroidieni, dar nu am inteles la ce se referea exact.
    Sper, cu ajutorul Domnului sa fie totul in regula si pe viitor sa putem face si avea copii sanatosi!
    Toate cele bune!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.