Răspunsuri la întrebări (1657)

Victor:

Buna ziua.
Am tiroidita autoimuna cu hipotiroidie descoperita in 2011. Am 30 de ani.
In 2012 anticorpii ATPO erau 800, iar in urma cu o luna au iesit 8682 UI/ml, intervalul de referinta fiind mai mic de 5,61.
Tsh este 2,12 ( valoare laborator 0,35-4,94) si Ft4 este 1,15 (valoare laborator 0,70-1,48).
Am crescut doza de la 100 la 125 euthirox zilnic, de o luna de zile.
Mentionez ca am 95 de kg si 178 cm. Precizez ca am luat 2 luni, din luna septembrie pana in noiembrie o capsula de procor T, la recomandarea endocrinologului.
As vrea sa stiu, va rog, de ce acesti anticorpi sunt atat de credcuti, comparativ cu anii trecuti cand valoarea nu depasea 1000. Faptul ca sunt aproape 9000 poate semnifica un risc crescut in aceasta afectiune sau pentru organism in general?
Se poate face ceva ca acesti anticorpi sa scada? Am citit ca seleniul ar ajuta la diminuarea anticorpilor.
Va multumesc.

Raspuns:

– masurarea auto-anticorpilor tiroidieni (ATPO si anti-tiro-globulina) este utila DOAR la momentul stabilirii diagnsoticului; boala NU se monitorizeaza prin aceste teste de laborator; deci, in cazul dvs, este irelevant ca nivelul acestora a crescut in timp;

– tiroidita autoimuna se controleaza periodic prin masurarea TSH si FT4; daca aceste teste (in special TSH) sunt in limite normale, tratamentul este adecvat; in sine, acesti anticorpi in titru crescut NU au vreun efect advers suplimentar asupra organismului, dincolo de afectarea tiroidei;

– este o greseala modificarea dozei de Euthyrox in functie de valoarea ATPO, tratamentul neavand niciun efect asupra nivelului anticorpilor;

– sunt studii care arata o influenta a tratamentului cu seleniu asupra nivelului auto-anticorpilor tiroidieni, dar nu exista deocamdata nicio dovada ca acest tratament modifica in vreun fel evolutia bolii; deci, utilitatea seleniului este discutabila;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1657)”

 1. Buna seara. Va multumesc pentru raspuns.
  As vrea sa va spun ca pe data de 14 februarie tsh-ul era 2,12 la doza de 100 eutirox 5 zile pe saptamana + 2 zile de 125 eutirox.
  De pe 15, am crescut doza la 125, zilnic, iar tsh-ul pe 11 martie a iesit 1,65 (interval referinta 0,27-4.2).
  Lipsesc din tara 3 luni de zile (voi calatori in zone cu temperaturi variabile, in doua zone vor fi temperaturi de 26 de grade, iar in altele temperaturi pana in 15 grade).
  Ce doza ar fi recomandata sa iau, avand in vedere valoarea tsh-ului actual pe concentratia de 125? Sa revin la 100 5 zile + 2 zile pe 125? Sau cum o fi mai bine?
  Nu am posibilitatea sa imi repet analiza, decat cand voi reveni in tara, in iunie.
  Va multumesc pentru amabilitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.