Răspunsuri la întrebări (1748)

salagean corina:

Buna ziua,
Am fost diagnosticata in anul 2012 cu tiroidita autoimuna (hashimoto) avand la momentul respectiv valorea anticorpilor anti TPO 200 UI. nu mi s-a indicat tratament hormonal, doar seleniu 100 mcg/zi. in 2016 a aparut un nodul pe lobul stang al glandei tiroide dar care din punct de vedere ecografic nu pune probleme.
In noiembrie 2016 valoarea antiTPO a crescut la 500 UI/mL iar ac. anti tiroglobulina 51.5 Ui/mL (interval laborator <60 ui/mL).
In data de 13.09.2017 am refacut analizele iar anti TPO au ajuns la 2016 UI/ml (interval laborator <35 UI/ml), Ac. anti tiroglobulina 1039.7 UI/mL (intreval laborator <60 UI/mL), TSH 5.14 mUI/L (interval laborator 0.55 – 4.78 mUI/L). In urma vizitei la medicul endocrinolog s-a initiat terapia cu euthyrox 25 mcg/zi si seleniu 200 mcg/zi.
Probabil nu mai exista nicio suspiciune privind diagnosticul meu insa as dori sa va intreb (daca exista vreo statistica, sau din experienta dvs) cate paciente ajung sa dezvolte in urma acestei afectiuni alte afectiuni autoimune (lupus eritematos, hepatita autoimuna)?
Mentionez ca restul analizelor (HLG, TGO, TGP, PCR, FA) sunt in parametrii normali.
Mai exista posibilitatea sa scad titrul acestor autoanticorpi avand in vedere aceste valori mari?
Multumesc,
Farm. Corina Salagean

Raspuns:

– din experienta, undeva intre 5-10% din pacientii cu tiroidita autoimuna asociaza o alta boala autoimuna; deci, marea majoritate NU fac a doua afectiune de acest tip;

– in timp (luni-ani) este posibila scaderea spontana a nivelului anticorpilor specifici, dar asta NU inseamana ca tiroida isi va recapata functia; cauza principala a distructiei tiroidiene din aceasta forma de tiroidita este autoimunitatea mediata celular, nu umoral (prin anticorpi); altfel zis, acesti anticorpi sunt mai mult markeri de boala decat efectori propriu-zisi ai distructiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1748)”

  1. Bună seara.
    In urma unei echografii in sarcina ( acum 2ani) am fost depistată cu gusa polinodulara ( 2 noduli). Anul acesta la alta echografie ă mai apărut unul. Tsh este la limita de jos. Am făcut si scintigrafie si a reieșit un nodul rece, polichistic, vascularizat.
    Un sfat va rog ce pot face mai departe. Mentionez ca nu am urmat niciun tratament pt tiroida! Am 32 ani.
    Multumesc frumos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.