Răspunsuri la întrebări (1867)

Nicoleta Tudor:

Ma numesc Nicoleta T. , 35 ani, 54 kg, h 1.67m. In anul 2010 am depistat un microadenom hipofizar secretant de PRL pt care am luat tratament cu Dostinex aprox.1 an, dupa care in 2011 am ramas insarcinata si am intrerupt tratamentul la recomandarea medicului endocrinolog.Am refacut RMN in 2013 si nu s-a mai vizualizat microadenomul.Dupa nastere a aparut o problema la glanda tiroida, mai exact un nodul pt care am fost operata-tiroidectomie totala cu diagnostic final nodul adenomatoid lob drept. Acum iau tratament cu L-Thyroxin.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Mai trebuie sa repet analiza PRL si RMN pt acel adenom de pe hipofiza ?Daca da…la ce interval de timp?
Exista posibilitatea sa reapara acel adenom?Care sunt simptomele pt care ar trebui sa ma ingrijorez? Va intreb pt ca in ultima perioada am dureri de cap, in zona crestetului, dureri de intensitate mica, suportabile,(se simt ca o presiune )dar care cred totusi ca nu sunt normale.Nivelul PRL este in limite normale.
Daca analiza TSH nu este in limite normale(uneori e prea mica, alteori e prea mare) afecteaza cu ceva glanda hipofiza? Poate fi acesta motivul durerilor de cap?
Va multumesc si va doresc o zi placuta!

Raspuns:

– desi intrebarea dvs nu se incadreaza strict in tematica blogului, va voi raspunde;

– un RMN de hipofiza este clar indicat, mai ales ca ultimul a fost facut in 2013; in principiu, valorile normale ale prolactinei si prezenta unor cicluri menstruale regulate ne spun ca nu exista o problema semnificativa la nivelul hipofizei; totusi, un microadenom (nodul mai mic de 10 mm) poate fi descris si in aceste conditii;

– pe termen lung, prolactina ar trebui repetata cel putin anual, iar RMN-ul de hipofiza in functie de rezultat;

– dupa operatia de indepartare a tiroidei, doza de L-Thyroxin trebuie ajustata astfel incat valorile TSH si FT4 sa fie mentinute in limite normale pe termen lung; de obicei asta se obtine in primele luni dupa operatie; cu exceptia situatiei improbabile in care va opriti tratamentul pe termen lung si TSH-ul este cronic foarte crescut (adica mai mare de 20-30 μUI/ml), hipofiza nu va fi influentata de problema tiroidiana;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.