Răspunsuri la întrebări (1874)

Mocian Cristina:

Buna seara, la ecografia tiroidei la lobul drept mi-au aparut 2 noduli de 1, 95/1,32 cm cu semnal vascular peri si intranodular respectiv 0, 58 /0,59 cm, iar pe lobul drept un nodul de 2, 47/1,17 cm semnal vasular si intranodular. Aspect de tiroidita autoimuna. La analize TSH e in limite normale, cortizolul în limite normale, progesteron <20 , prolactina in limite normale, FSH 124mUI/ml, anti-tiroglobulina <20. Anti TPO 101 UI_m val normala<35 si tiroglobulina 242ng/ml val normale 1,6 -60. Mi s-a recomandat interventie chirurgicală. Nu am primit tratament medicamentos. Precizez ca am 46 de ani si sunt in premenopauza. Am hipertensiune pe care o tratez. Intrebarile mele sunt: Nu se poate trata medicamentos? Trebuie neaparat interventie chirugicala(extirparea tiroidei)? Medicul mi-a spus ca sa nu fac punctie ca nu e relvanta ci numai interventie chirugicala si ca nu pot primi niciun tratament medicamentos. Prin tratament medicamentos nodulii se pot reduce in dimensiune, pot disparea?
Acum cinci ani am mai facut o investigatie iar atunci mi s-a spus ca apar pseudonoduli de dimensiuni mici .Valoarea Anti Tpo era in limite normale TSH in limite normale Free T4 in limite normale. Fsh 35.18 si lh 19.31- marite. Nu am primit euritox deoarece avem tensiune mare sub tratament. Am mers acum la un control de rutina neavand simptome deranjante. Trebuia sa merg la control anual dar nu am fost. Investigatiile de acum 5 ani le-am facut in urma diagnosticului de infertilitate.
Multumesc si astept raspuns.

Raspuns:

– este greu de spus daca indicatia pentru operatie este justificata, avand in vedere ca descrierea ecografica este incompleta (doar dimensiunile nodulilor si vascularizatia); de principiu, daca exista un grad de suspiciune dupa ecografie, punctia din cei 2 noduli mai mari ar fi prima indicatie; inainte, eventual, se mai poate cere a doua opinie ecografica la un medic cu experienta pentru o descriere mai clara si pentru a face diferenta intre noduli si pseudo-noduli (falsi noduli ce apar pe fond de tiroidita);

– pentru noduli tiroidieni de asemenea dimensiuni nu exista niciun tratament medicamentos eficient (presupunand, desigur, ca ecografia e corect efectuata);

– tratamentul cu Euthyrox NU este necesar in tiroidita autoimuna atat timp cat TSH si FT4 sunt in limite normale;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (1874)”

  1. Bună ziua, doamna Cristina. Am citit acum întrebarea dumneavoastră și vreau să vă întreb dacă v-ați operat la tiroidă și ce rezultate ați avut? Sper că sunteți bine. Eu am cam același tablou clinic ca dumneavoastră și abia fac investigații. V-aș fi foarte recunoscătoare pentru răspuns.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.