Răspunsuri la întrebări (1911)

Mariana:

Buna ziua,
Am 39 de ani/F/nu am rude de gr 1 cu probleme de tiroida.
Istoric: Prima consultatie-tiroida a fost in 07.2012 cu probleme la lob drept. Din 07.2012 pana in 01.2014 am efectuat, la 6 luni, ecografii.
Datorita volumului/evolutiei tiroidei, endocrinologul mi-a recomandat punctie si detin, astfel, tot din 01.2014, un buletin citopatologic cu diagnostic satisfacator/

Microscopie 138424:frotiuri moderat celularizate constituite din tireocite izolate sau grupate, monomorfe, cu nuclei rotunzi sau ovalari, usor inegali si citoplasma palid amfofila etalata. Fondul frotiurilor este reprezentat de macrofage cu citoplasma spumoasa si elemente figurate sanguine.
CD:frotiu de tip benign.

Fiind un rezultat benign, am continuat cu ecografii, pana in 2018, cand, datorita volumului toroidei endocrinologul mi-a recomandat sa efectuez un RMN-gat parti moi-MACRONODUL TIROIDIAN DREPT.

Rezultat raport de examinare IRM:
Tiroida marita de volum asimetric prin hipertrofia LDH ce comprima si deplaseaza traheea si esofagul spre stanga, ce masoara 30/40/60 mm(AP/T/CC), ocupat in totalitate de o formatiune macronodulara relativ bine delimitata(sau un conglomerat de 3 noduli), cu trei zone de necroza in interior, ce capteaza intens neomogen contrastul la nivelul portiunii solide, cu zone de restrictie de difuzie; limita inferioara a LTD este la 16mm deasupra manubriului sternal si prezinta plan de clivaj fata de ACC dreapta.
Istmul tiroidian masoara 4,6mm diametrul antero-posterior, fara modificari de semnal nativ si postcontrast.
LTS 13/16/20mm, fara modificari de semnal nativ si postcontrast.
Ganglion ovalar de 6,5/13mm localizat jugulo-carotidian dreapta nevel II a, ce prezinta gadolinofilie intensa neomogena(caractere de invazie tumorala).
Concluzii raport de examinare IRM:
Mcronodul(sau conglomerat de 3 noduli) in LTD, de 30/40/60mm, cu caractere IRM de malignitate.
Adenopatie jugulo-carotidiana dreapta nivel II a.

In urma prezentarii tuturor investigatiilor, medicul chirurg a hotarat operatie, iar in 09.2018 s-a intervenit TIROIDECTOMIE TOTALA.

In 10.2018 am primit rezultat ANATOMIE PATOLOGICA, Diagnostic HP:
1)Adenom folicular istmic cu arii epiteliale hiperplazice cu aspect hiperfunctional, arii cu celularitate de tip oxifil, partial transformat chistic posthemoragic, siderofagie, colesteatom, calcificari distrofice capsula scleroasa.
2)Parenchim adiacent si de fond cu aspect de adenomatoza micropolinodulara anizofoliculara cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional.

In fiecare an si pana in prezent(2012-2018), am efectuat analize(T3, T4, TSH) si au iesit la valori normale, nu am avut niciun tratament.

In prezent iau euthyrox 100(in urma operatiei).
Intrebarea mea este:
-Este necesar sa fac terapia cu iod?
-Cat de grav este diagnosticul meu?

In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat!

Raspuns:

– adenom inseamna tumora BENIGNA, deci nu este necesar tratamentul cu iod radioactiv;

– o tumora benigna se considera vindecata dupa indepartare, deci acest diagnostic histopatologic NU este grav, fiind de fapt varianta dezirabila dupa operatie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.